ANKA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 12:24
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Global Yatırım Holding’e, kurucusu olduğu yatırım fonlarının faaliyetleri ve İdaş hisselerinde yapılan işlemlerdeki mevzuata aykırılıklar nedeniyle toplam 256 bin 560 YTL idari para cezası verdi.
SPK’nın haftalık bültenine göre, Global Menkul Değerler A.Ş.’nin kurucusu olduğu A Tipi Değişken Yatırım Fonu ve B Tipi Likit Fonu’na ilişkin olarak yapılan incelemede, sermaye piyasası mevzuatına aykırı olarak, 21 Eylül 2006?13 Ekim 2006 döneminde çeşitli tarihlerde söz konusu fonların portföylerine yapılan işlemlerde, toplam 22 kez olmak üzere, Borsa para piyasası işlemleri tutarının portföy değerinin yüzde 20’sini yüksek oranlarda aştığı tespit edildi. Fonların kurucusu olan Global Menkul Değerler A.Ş. ve yöneticisi olan Global Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından Kurul’a gönderilen savunma yazılarında belirtilen konular da dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda, her bir aykırılık için 10 bin 980 YTL olmak üzere, Global Menkul Değerler A.Ş. hakkında toplam 241 bin 560 YTL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Global Portföy Yönetimi A.Ş.’nin yöneticisi olduğu yatırım fonları portföylerine yapılan işlemlerde sermaye piyasası mevzuatına uyum konusunda bir defaya özgü olmak üzere uyarılması kararlaştırıldı.
Global Yatırım Holding A.Ş. hakkında, İdaş İstanbul Döşeme Sanayi A.Ş. payları üzerinde 26 Ağustos 2008’de gerçekleştirdiği satış işlemine ilişkin özel durum açıklamasını, mevzuata aykırı biçimde 30 Mayıs 2008’de gecikmeli olarak yapması nedeniyle de Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca 15 bin YTL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
KURUL KARARLARIBu arada Astaş Azim Civata Sanayi Ve Ticaret A.Ş., “İhraçcıların Muafiyet Şartlarına ve Kurul Kaydından Çıkarılmalarına İlişkin Esaslar Tebliği” uyarınca, genel kurul onayından geçmiş son iki yıllık mali tablolarına göre aktif toplamının 3 milyon YTL’nin altında kalması nedeniyle Kurul kaydından çıkarıldı.
San Menkul Değerler A.Ş.’nin sermayesinin 1.5 milyon YTL’dan 7.5 YTL.’ye, Orion Investment Menkul Değerler A.Ş.’nin sermayesinin de 7 milyon YTL’den 10 milyon YTL’ye arttırılması kabul edildi.
Hedef Menkul Değerler A.Ş.’nin sahip olduğu menkul kıymetlerin geri alma veya satma taahhüdüyle alım satımı (Repo-Ters Repo) yetki belgesi kendi talebi doğrultusunda iptal edildi.
Öncü Menkul Değerler A.Ş.’nin Sarıyer/İstanbul’da şube açma başvurusu olumlu karşılandı.
Ulus Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A. Ş., kendi talebiyle; Ekip Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ise ilgili mevzuat çerçevesinde yapılan kalite kontrol çalışması sonucunda “Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetimle Yetkili Kuruluşlar Listesi”nden çıkarıldı.
Akbank’ın, kurucusu olduğu A Tipi Sabancı Holding İştirak Fonu, Özel Bankacılık Portföy Yönetimi A Tipi
Hisse Senedi Fonu ve A Tipi Mali Kuruluşlar Sektör Fonu’nun A Tipi Hisse Senedi Fonu bünyesinde; Özel Bankacılık Portföy
Yönetimi B Tipi Tahvil ve
Bono Fonu’nun B Tipi Uzun Vadeli Tahvil ve Bono Fonu bünyesinde; Özel Bankacılık Portföy Yönetimi B Tipi Değişken Fonu’nun, B Tipi Değişken Fon bünyesinde birleştirilmesi talebi kabul edildi.