Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI AIDS Konferansı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da bugün başlıyor. 18-23 Temmuz tarihleri arasında 25 bin kişinin katılmasının beklendiği konferansın açılış konuşmasını eski ABD Başkanı Bill Clinton ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates yapacak. Eşi ile birlikte kurdukları Bill&Melinda Gates Vakfı adına konferansa katılan Bill Gates, yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri etkileyen global ekonomik kriz HIV/AIDS’le küresel mücadeleyi de tehdit ediyor” dedi.
Finansman sorunu
“Bu mücadelede finansman açısından büyük bir sorunla karşı karşıyayız” diyen Bill Gates sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü global ekonomik kriz birçok hükümetin bütçelerinde sıkı tedbirler almaya itti. Küresel sağlık konusundaki yardımlar da düşüyor. AIDS de bu düşüşten etkileniyor. Hükümetler finansmanlarındaki yardım için ayırdıkları her bir doları yeni inovasyonlara aktarın.”
Çözüm görünmüyor
ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci de global ekonomik krizin AIDS karşıtı mücadelede çok kötü bir zamanda geldiğini söyledi. Dr. Fauci, “Dünya insanların ihtiyaçlarının karşılanması, tedavileri ve korunmaları için yeterli kaynağa sahip değil. Ne zaman bir hastayı tedavi etsek, iki ya da daha fazla kişi yeni efekte oluyor” dedi. İçinde bulundukları durumun bir ‘kriz’ olduğunu vurgulayan Dr. Fauci, “Ve kesin çözüm şu anda görünmüyor” diye konuştu.
Konferansta HIV ile yaşayan kişiler, bilim insanları ve diğer paydaşlarla birlikte HIV/AIDS alanında yapılan çalışmalar ile son bilimsel gelişmelerin paylaşılması beklenirken, bu güne dek HIV/AIDS alanında hükümetler tarafından verilen sözlerin ne kadar yerine getirildiği değerlendirilecek.
Birleşmiş Milletler’e bağlı AIDS kurumu UNAIDS’in Başkanı Michel Sidibe’nin, haftalar önce verdiği “Global ekonomik kriz ve küresel ısınma, AIDS’le mücadeleyi iyice zorlaştırdı” mesajının konferansa damga vurması bekleniyor.
Rakamlarla HIV/AIDS
UNAIDS verilerine göre 2008 yılında, dünya çapında tahmini olarak 2.7 milyon (2.4 milyon-3.0 milyon arası) kişi HIV ile enfekte oldu.
Yeni HIV enfeksiyonlarının en yüksek olduğu 1996 yılıyla kıyaslandığında 2008 yılındaki yeni HIV enfeksiyonlarının yüzde 30 daha az olduğu, son sekiz yıl içerisinde yüzde 17 oranında azaldığı görülüyor.
Tahmini olarak 430 bin (240 bin-610 bin) yeni HIV enfeksiyonu 15 yaş altındaki çocuklarda görüldü.
1980’de ortaya çıkan AIDS hastalığına bugüne kadar 60 milyon insan yakalandı, 25 milyonu hayatını kaybetti.
Afrika kıtasından HIV virüsüyle yaşayan sayısı 22 milyon. 2008 yılında her dört ölümden üçü AIDS yüzündendi. Kadın ölümleri toplamın yüzde 60’ını oluşturmakta.
2008 yılında HIV ile yaşayan kişi sayısı dünya çapında yükselmeye devam ederek, tahmini olarak 33.4 milyon kişiye ulaştı.
2001 yılıyla karşılaştırıldığında, 2008 yılında HIV ile yaşayanların sayısı yüzde 20 oranında arttı. 1990 yılıyla karşılaştırıldığında HIV prevalansı 3 kat artış gösterdi.
ILO: Çalışma hayatı için önemli tehdit
ULUSLARARASI Çalışma Örgütü ILO’nun Cenevre Raporu’nda, HIV/AIDS’in çalışma hayatı açışından önemli bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor. Raporda, “Salgın, işgücünün en üretken kesimini etkilemekte, kazançları azaltmakta, verimlilikteki azalma, artan işgücü maliyetleri, beceri ve deneyimin yitirilmesi yüzünden bütün sektörlerdeki işletmelerde ağır maliyetlere yol açmaktadır” deniliyor. AIDS, iş gücünü azaltan, genç nesli tüketen, bireylerin tasarruf ve harcama eğilimlerini etkiliyor.
Çağımızda kalkınma krizine yol açan tek hastalık
HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Çilingiroğlu’nun HIV/AIDS Ekonomisinin Demografik ve Ekonomik Etkileri başlıklı çalışmasında, endişe verici gerçeği gözlemek mümkün: “Modern çağda dünyada kalkınma krizine yol açan önemli tek hastalıktır.”
Maliyeti düşürebilmenin gerçekçi yolu korunma
AIDS’le mücadelede tedavi maliyetleri ülkeden ülkeye değişmekle birlikte ortalama bir vaka tedavi maliyeti 9.354 dolar. Aslında maliyetleri düşürebilmenin en temel ve gerçekçi yolu “korunma” olarak gösteriliyor. Dünya çapında koruyucu önlemlerin maliyeti 1.48 milyar dolar ile 2.17 milyar dolar arasında değişiyor. Avustralya, Japonya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde AIDS’li çoğu kişi normal yaşam sürdürebilmekte. Ancak maliyetler diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar yüksek. Bunda ülkenin refah düzeyinin yüksekliği, hasta kişilerin nitelikleri de rol oynuyor. En etkili yöntem ise koruyucu önlemleri benimsetmek.