Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, dünya ekonomisine ilişkin görüşlerini anlatmak için Nasreddin Hoca fıkrasından yararlandı. Active Academy’nin ‘Global Finansal Tasarım: Sil Baştan’ temalı 10’uncu Uluslararası Finans Zirvesi’nin açılışında konuşan Lewis şunları söyledi: “Sözlerime Türkiye’nin önemli kültürel figürlerinden biri olan Nasreddin Hoca fıkrasıyla başlamak istiyorum. Hocaya bir gün cenazeye katılan cemaat, tabutun hangi tarafından taşımanın önemli olduğunu sormuş. Hoca da bir fark olmadığını bildiği için bir an düşünüp, ‘Tabutun içinde olmadığınız sürece nerde durduğunuz farketmez’ demiş. Şimdi o ruhla ben de diyorum ki şu anda önemli olan tabutun içinde misiniz, dışında mısınız?”
YUMUŞAK İNİŞ BAŞARILI
Global ekonominin genel durumunu ‘Genelde iç karartıcı bir manzara söz konusu. Yani tabutun içinde’ şeklinde özetleyen Lewis, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada Türkiye için ise, “Hayır, çok şanslısınız .Türkiye kesinlikle tabutun dışında” dedi. Lewis Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, yumuşak inişin başarıyla gerçekleştirilmiş olmasının önemini vurgulayarak, “Ancak asıl önemli olan halen devam eden yumuşak inişin başarıyla tamamlanması ve istenilen seviyede büyümenin sürdürülebilir kılınması. Yumuşak iniş bir başarıdır ve eğer Türkiye yumuşak inişi devam ettirebilirse, bu gerçekten anlamlı bir başarı olacaktır” diye konuştu.
RİSKLERDA ARTIŞ VAR
IMF’nin projeksiyonlarını birçok ülke ve bölge için aşağı aldığını hatırlatan Lewis, buna artan risklerin neden olduğunu söyledi. Ekonominin toparlanması konusunda, birçok adımlar atıldığını ancak halen daha fazla eyleme ihtiyaç duyulduğunu da belirten Lewis, “2009’daki gibi bir global resesyon beklemiyoruz, fakat aktiviteler yavaşlıyor ve yine bu bütün ülkeler açısından aynı. O zaman soru şu? Ne ters gitti? Niçin her şeyin eskisine nazaran daha zayıf olduğunu görüyoruz. Üç genel konu var burada. Bir tanesi, Euro bölgesindeki olan bitenler. Bugün bazı ilerlemeler olsa da politikalarda, bütün politikalarla ilgili o belirsizlikler gerçek ekonomiye yansıyor.”
IMF’DE İLK 20’DE
Global finansal sistemin mimarisine de değinen Lewis, IMF’nin küresel kriz sürecinde girdiği yeniden yapılanma çalışmalarını anlattı. Bu kapsamda Türkiye dahil, gelişmekte olan diğer ülkelerin de IMF’deki oy hakkının yüzde 6 artacağını belirten Lewis, “IMF’deki dengesizlikleri gidermek için oy haklarını artırmaya karar verdik. Ekonomik büyüklüğü ile, oy hakkı arasında dengesizlik olan ülkelerden biri de Türkiye idi. Bunu şimdi artırıyoruz, Türkiye IMF içindeki ilk 20 ülkeden biri olacak” dedi.
Moody’s not artırmadı ama farkımızı gösterdi
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, küresel krizin başlamasının üzerinden 5 yıl geçmesine karşın halen etkili olduğunu belirterek, “Kriz bugüne kadar global ölçekte 4 trilyon dolarlık kayba ve 28 milyon kişinin işini kaybetmesine neden oldu” dedi. Bankacılık dışında kredi aracılığı faaliyeti gerçekleştirilmesi olarak bilinen gölge bankacılığın da kriz döneminde önemli dersler alınan konulardan biri olduğunu belirten Öztekin, şöyle konuştu:
YETERLİ SAĞLAMLIK YOK
“Krizin bize öğrettiği önemli derslerden birisi, özellikle sermaye piyasaları kullanılarak bankaların tabi olduğu sıkı kurallardan kaçılmasının ne kadar pahalı sonuçları olabileceğidir. FSB’nin, yakından takip ettiğimiz gölge bankacılığa ilişkin çalışmasının sonuçlarının 2013 yılında ortaya çıkmasını beklemekteyiz. Türev finansal araçlarının piyasalarda neden olduğu kırılganlıklar da dikkate alındığında altyapının güçlendirilmesine dönük adımlar atıldı. Uluslararası düzenleme altyapısına ilişkin ortaya çıkan tüm bu gelişmelere karşın global ölçekte finansal sisteminin henüz yeterli sağlamlığa ulaşmadığı düşüncesindeyim.”
FARKIMIZI GÖSTERDİ
Global krizin sadece bizi bankalarımızın sağlam olmasının yeterli olmadığını, uluslararası bankaların da sağlam olması gerektiğini gösterdiğini kaydeden Öztekin, “Moody’s ülkemizin derecelendirme notunu hak ettiğimiz seviyeye çıkarmasa da Avrupa’da görünümü pozitif tek ülke olarak Türkiye’ye işaret etmesi dünya ekonomisinin krizle boğuştuğu bir konjonktürde bizim ülke olarak farkımızı ortaya koyuyor” dedi.
Adabank ihalesini gazetelerden okudum
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, TMSF’nin önceki gün Adabank’ı 6’ıncı kez ihaleye çıkardığı haberini gazetelerden okuduğunu, kendileriyle ihale kararı öncesi bir temas kurulmadığını söyledi. Geçen ekim ayında Adabank’ın Remzi Gür ve Gulf Finance House’a satışını onaylamayan BDDK ile TMSF’nin banka ihaleleriyle ilgili daha fazla işbirliği yapması gerektiği yönünde hafta başında görüş bildiren Öztekin, ihale kararının erken olup olmadığıyla ilgili, “TMSF’nin bileceği bir iş, demek ki ilgi var ve ihaleye gidiliyor” demekle yetindi.
Basiretli politikalarla krizden başarılı çıktık
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, son krizle birlikte özel sektör borcunun finans kesimi borcu, finans kesimi borcunun kamu borcu, kamu borcunun da merkez bankalarının borcuna dönüştüğünü belirterek, “Krizin başlangıcından bugüne kadar gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının bilançolarındaki gelişmelere bakarsanız, çok dramatik bir durum var” dedi. Örneğin ABD Merkez Bankası’nın (FED) bilançosunun milli gelirin yüzde 5’inden 6’sından yüzde 18-19’una çıktığını hatırlatan Turhan şöyle devam etti: “Önümüzdeki yılın sonunda yüzde 25’e kadar çıkması mümkün görünüyor. Avrupa Merkez Bankası bilançosunun Avrupa’nın toplam üretimine oranı yüzde 10-15 seviyelerinde
iken, o da şimdi yüzde 30’lara çıkmış durumda. Merkez Bankası ise bu süreçte son derece başarılı oldu. Merkez Bankamız bilançosuna hakim, son derece basiretli ve iyi politikalar izleyerek krizi ciddi bir performans artışıyla, algı iyileşmesiyle atlattı.”