Girişimcilikte vites büyütüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilikte vites büyütüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 01:00

TOBB, Türkiye’nin zenginleşmesi için girişimcilik kültürünü Türkiye geneline yaymak ve genç girişimcilere yol göstermek için ‘vitesi’ büyüttü. TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulu çok sayıda vilayette, girişimci adayları ile başarılı girişimcileri buluşturacak. Kayseri’deki ilk buluşmaya 500 girişimci adayı katıldı.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLİK kültürünü ülke geneline yaymak ve genç girişimci adaylarına rehberlik etmek için TOBB önderliğinde başlatılan projenin ilk toplantısı Kayseri’de yapıldı. ‘Geleceğin Gücü Girişimciler Kayseri’ etkinliğinin sloganı ‘Yırtıcı Fikirler’ oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2007’de kurdukları kadın girişimci kurulu ve 2009’da kurdukları genç girişimci kurulu ile 81 il ve 160 ilçede örgütlendiklerini belirterek, hem toplam girişimci sayısını hem de kadın girişimci sayısını artırmak istediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

GİRİŞİMCİLİK ZENGİNLİKTİR

Girişimcilikte vites büyütüyoruz

Haberin Devamı

“Uzun süredir girişimciliğin ülkemizde gündem olması için camia olarak büyük gayret gösteriyoruz. 15 bin kadın ve genç girişimcimiz ile bu kurullarda birlikte çalışıyoruz. Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımız bu işte de taşın altına ellerini koydu. Gülden Hanım, G3 Forumu’nun mimar. Ali (Sabancı) kardeşim de, bu işe büyük emek veriyor. Zaman harcıyor. Evrim (Aras) hanım da işe hızlı başladı. Bugün burada yeni bir adım atıyoruz. Girişimciliğin yayılması noktasında vites büyütüyoruz. 3 yıldır İstanbul’da düzenlediğimiz Girişimcilik Forumunu Anadolu’da yapıyoruz. Anadolu’da girişimcilik rüzgarını daha güçlü estireceğiz. Girişimcilik demek iş demek, aş demek. Girişimcilik demek zenginlik demek Girişimciliğin Anadolu’ya yayılması demek Anadolu’nun zenginleşmesi demek. Marka şehirlerin ortaya çıkması demek. Neden Anadolu’da ilk durak için Kayseri? Ben Kayseriliyim diye değil. Kayseri ülkemizde girişimciliğin başkenti de o yüzden.”

İYİ TÜCCAR, İYİ EĞİTİM

Girişimcilikte vites büyütüyoruz

Eski Kayseri geleneğini de hatırlatan Başkan Hisarcıklıoğlu, “Biliyorsunuz eskiden Kayseri’de aileler, becerikli çocukların okutmaz, tüccar olmaya yönlendirirdi Devir artık değişti. Şimdi iyi bir tüccar olmak için eğitim almak gerekiyor. Yenilikçi nasıl olunur bilmek gerekiyor. Finansmana nasıl ulaşılır öğrenmek gerekiyor. Yatırım ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor” dedi. Kendi kuşağının girişimciliği deneme yanılma ile öğrendiğini anlatan TOBB Başkanı, bu nedenle girişimci adaylarına tecrübelerin aktarılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Şimdi tecrübeleri aktarmalı ve girişimci adaylarını daha kısa sürede başarıya taşımalı. Onlara yol göstermeli ki daha kısa sürede daha iyi sonuçlar alınabilsin. Biz de o nedenle, girişimcilik ekosistemini bir araya getiren bu forumu Anadolu’ya yayma kararı aldık. Startı da girişimciliğin başkenti Kayseri’den verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 bin 400 girişimciyle buluştuk

G3’ün herkesin sesini duyurabilmesi için oluşturulmuş bir platform olduğunu dile getiren G3 Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, 4 yılda 3 bin 400 girişimci ve girişimci adayı ile buluştuklarını söyledi. Anadolu’nun ücra köşesindeki fikirlerin doğru şekilde ortaya çıkmasını istediklerini aktaran Gülden Yılmaz, “Bu yüzden forumu Anadolu’ya taşıma kararı aldık ve ilk durağımız Kayseri oldu. Bu forumun genlerinde girişimcilik olan Kayseri’den başlaması bizleri heyecanlandırıyor. Her yıl G3 Forumu bu yıl 4 bölgede 4 şehirde gelecek yıldan itibaren 7 bölgede 7 şehirde gerçekleştireceğiz. Burada birçok Yırtıcı Fikri olan birçok girişimci ile temas kuracağımıza inanıyorum. Amacımız onların fikirlerini doğru yönlendirip kendilerine, çevrelerine ve ülkemize ekonomik güç olarak katkı sağlamasına yardımcı
olmak” dedi.

Haberin Devamı

DÜŞÜNMEK İYİ AMA İCRAAT DAHA ÖNEMLİ


ALİ Sabancı, girişimci adaylarına ‘düşünmeyi bir yerde sınırlamalarını’ önerdi. Sabancı, “Girişimcilere bir tavsiyem; Nevzat’tan öğrendiğim bir şey. Nevzat Yemeksepeti’ni kurduktan sonra birkaç kişi kendisine ‘Bu benim fikrimdi’ demiş, bana da böyle gelenler oldu, hatta yaşça daha büyük kişiler, mesela sağlam insanlar ‘Düşük maliyetli havayolu fırsatını ben gördüm’ dediler. E gördün de, görmek yetmiyor, icraata geçmek önemli”dedi.

TÜRK GENÇLERİ DAHA GİRİŞİMCİ

En zengin 20 ülke, aynı zamanda dünyanın en girişimci nüfusuna sahip.
G7 ülkeleri içinde de ekonomik zenginlikle girişimcilik arasında güçlü bir ilişki tespit edildi.
Avrupa’nın en yaşlı nüfusa sahip ülkesi İtalya, en genç nüfusa sahip ülkesi ise Türkiye.
Amway Küresel Girişimcilik Raporuna göre Türkiye, girişimciliği olumlu değerlendirme açısından ülkeler arasında 25. sırada.
Türkiye’deki vatandaşların yüzde 68’i girişimciliğe pozitif bakıyor.
Vodafone Enstitüsünün 9 ülkede yaklaşık 10 bin gençle görüşerek yaptığı bir başka araştırmadaysa, Türk gençleri Avrupa’daki diğer gençlere göre daha girişimci.
Araştırmaya göre Türk gençlerinin, yüzde 90’ı kendi işini kurmak istiyor.
Bu oran; Portekizli gençlerde yüzde 85, İtalyanlarda yüzde 80, İspanyollarda yüzde 78, Hollandalılarda yüzde 62, İngilizlerde yüzde 58 ve Almanlarda yüzde 53.

Haberin Devamı

KADIN GİRİŞİMCİ SAYIMIZ DÜŞÜK

Türkiye’de kadın girişimci sayısı 100 bin civarında.
77 milyonluk ülke için bu rakam çok düşük.
Nüfusun yüzde 50’si kadın ama girişimcilerin sadece yüzde 8’i kadın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!