Girişimcilik ateşini anlattı, mesajını Sinatra’nın ‘My Way’ şarkısı ile verdi

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilik ateşini anlattı, mesajını Sinatra’nın ‘My Way’ şarkısı ile verdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 00:00

MIT Global Startup Workshop açılışında genç girişimcilerle kendi hikayesini paylaşan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, konuşmasının sonunda Frank Sinatra’nın “My Way” şarkısını söyledi. Özyeğin, “Hayatımdan çok memnunum, bu şarkıyla onu anlatmak istedim” dedi.

Haberin Devamı

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, genç girişimcilere Frank Sinatra’nın ünlü şarkısı “My Way”den bir kesit söyledi. Şarkıyı kendisiyle özdeşleştirdiğini söyleyen Özyeğin, “Yaptığım hiçbir işten veya yapmadığım bir işten pişmanlık duymadım. Elime geçen bir fırsat oldu ama o fırsatı kullanmadım, sonra o işin çok başarılı olduğunu görmeme rağmen bundan da hiçbir zaman hayıflanmadım. Hayatımdan çok memnunum, onu biraz anlatmak istedim bu şarkıyla” diye konuştu.

İçinizde ateş olmalı
ABD’nin önde gelen üniversitelerinden MIT’nin girişimcilik etkinliği olan “MIT Global Startup Workshop”un açılışında konuşan Hüsnü Özyeğin, gençlerin “Girişimci doğulur mu” ve “Nasıl girişimci olunur” merakından yola çıkarak, hikayesini paylaştı. Girişimcilerin mutlaka risk alması gerektiğini vurgulayan Özyeğin, şöyle konuştu: “42 yaşımda Finansbank’ı kurdum, 61 yaşımda satım. 66’da yeni bankayı aldım. Eğer girişimcilik ateşi içinizdeyse, o olmadan yapamazsınız. İş hayatında herkes benim her yaptığımı çok başarılı görüyor ama ben öyle görmüyorum. Başarısız işlerim de var, onları da konuşuyorum.”
Pişmanlığım yok
Bugüne kadar pişman olduğu bir karar vermediğini anlatan Özyeğin, “Çünkü tüm kararları kendim verdim. Bir kısmını ailemle verdim, bir kısmını yönetici ekibimle. Sadece kendim vermedim tabii ama önemli kararları herkesin fikrini alarak, yine kendi yöntemimle verdim” dedi.
Risk almak gerekiyor
Türkiye’de kendisinden daha başarılı girişimciler de olduğunu söyleyen Özyeğin, şöyle konuştu: “Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı gibi teknolojiyi getiren kişiler var. Irak’ta petrol arıyor aynı zamanda girişimci. Farklı şeyleri yapmak, denemek, bundan çekinmemek. Girişmcilik risk almadan olmuyor çünkü. Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç örnek aldığım girişimciler. Üniversite konusunda da merhum İhsan Doğramacı mentorum.”
İşin başlangıcı
Girişimci ekosisteminin Türkiye’de son yıllarda çok geliştiğini dile getiren Özyeğin, “Daha işin başlangıcındayız. Üniversiteler, iş alemiyle daha yakın ilişkiler içine girmeye başladı. Biz de öncü üniversitelerden birisi olmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Simit satmak da bir girişimcilik

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE bazı girişimciliğin çok kolay, bazı girişimciliğin ise ABD’den daha zor olduğuna dikkat çeken Hüsnü Özyeğin, “Mesela Türkiye’de simit satmak veya limon satmak Amerika’dan daha kolay. Bu da bir girişimcilik. Niye daha kolay? Kimse karışmıyor. İstanbul’da belediye belki şimdi biraz daha hassas ama Türkiye’de tezgahı alan birşey satabiliyor” diye konuştu.

Tüm yollardan geçtim

ÖZYEĞİN’in söylediği Frank Sinatra’nın ünlü şarkısı “My Way”in sözleri: “Bütün yollarda seyahat ettim ve bundan daha da önemlisi kendi yolumla yaptım. Birkaç pişmanlığım var ama aslında ifade etmeye deymeyecek kadar azlar. Yapmak ve görmek zorunda olduklarımı yaptım ve gördüm, hiçbir bağımlılığım olmaksızın. Tüm işlerimi planladım sapa yol boyu dikkatli adımlarla ve bundan daha da önemlisi kendi yolumla yaptım.”

Haberin Devamı

 İlk 10 için inovasyon şart

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD ile Türkiye’nin yakınlaşmasında girişimciliğin önemli yeri olduğunu vurguladı ve, “Türkler ve Amerikalılar fikir alışverişi yapabilir, yaratıcı olabilir, birlikte iş ve bilim yapabilir. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefini destekliyoruz.Ancak bunu başarmak için daha zor şeyler gerekecek. İnovasyonda genişleme şart.  Genç nüfusun ve şirketlerin yaratıcı enerjisini
salmak gerekli.”

MIT GSW nedir

DÜNYANIN en önemli girişimcilik çalıştayı olarak kabul edilen MIT Global Startup  Workshop’un (GSW) bu yılki teması “İnovasyonda Yeni Ufuklar” oldu. Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan Boyner, Iqbal Quadir, Bill Aulet gibi Türkiye’den ve dünyadan önde gelen girişimci ve iş insanlarının konuşmalarına sahne olacak etkinlikte, ufuk açacak teknolojik, stratejik ve küresel pazara ilişkin trendler üzerinde durulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!