Güncelleme Tarihi:
Yılmaz, 9. Kalkınma Planı ile 10. Kalkınma Planı arasındaki farkı da şöyle aktardı:
“İlk defa bir plana ekonomi bölümüyle değil, sosyal bölümle başladık. Bu yenilik aslında. Çünkü Türkiye'nin geldiği kritik aşamada, 2023'e doğru sıçrama yapacaksak, bunu doğal kaynaklarla, bir takım fizikî şartlarla sağlayamayız. Bunu insanımızla gerçekleştireceğiz. Nitelikli, donanımlı bir insan gücü ile sağlayacağız. Bir taraftan yetiştireceğiz bu insanı, başka ülkelere kaptırmayacağız; diğer taraftan dünyadan nitelikli insanları cezbedecek bir ortam oluşturacağız."
“NASIL SORUSUNA AYRINTILI BİR PLAN OLUŞTURMUŞ DURUMDAYIZ"
Kalkınma Bakanı Yılmaz, hep planların uygulanamaz metinler olarak eleştirildiğini belirterek, bu nedenle ilk defa bu planda 25 tane kritik alan belirlediklerini söyledi. Yılmaz, “Bunlara 'Öncelikli Dönüşüm Programı' dedik. Türkiye'nin üzerinde yoğunlaşması gereken alanlar. Lojistikten sağlık turizmini geliştirmeye kadar önemli reformları gündeme getirdik. Şimdi bunların yol haritalarını geliştiriyoruz. Hangi kurumun neyi yapacağı ortaya konuldu bu programlarla. 1.350 plan var bu ana başlığın altında ve önümüzdeki yol haritasında bunlar var. Nasıl sorusuna ayrıntılı bir plan oluşturmuş durumdayız. Bundan sonrası, bunu hep birlikte hayata geçirmemiz olacak" şeklinde konuştu.
“FONLARIN FONU FİNANSMANINI GELİŞTİRİYORUZ"
Bakan Cevdet Yılmaz, girişimcilere verilen fonlarla ilgili soruya karşılık, şu anda değişik kamu kurumlarının girişimcilere çeşitli fonlar verdiğini belirterek, önemli fon kanallarının oluştuğunu ifade etti. Yılmaz, “Bugüne kadar özel sektöre, özellikle KOBİ'lere 920 milyon lira fon sağlamışız hibe olarak" dedi.
Geçmişte olmayan olanakların olduğunu belirten Yılmaz, fikir ile projenin zaman zaman birbirine karıştırıldığını söyleyerek, şöyle devam etti:
“Hayali, fikri projeye dönüştürmek bir emek istiyor. Uygulanabilir hale getirmek gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman, fikir projeye dönüşmüş oluyor. Kıt olan kaynak, finansman değil, iyi hazırlanmış projeler. Kaynak bulursunuz. Projeler için artık çok sayıda kapı var, buna yenilerini de ekliyoruz. Fonların fonu finansmanını geliştiriyoruz. Daha özel fonlar da geliştireceğiz."
Bakan Yılmaz, Türkiye'de şirket kurmanın zor olduğuna ilişkin bir soru üzerine de, “Bürokrasi zor. Sürekli mücadele etmeniz gerekir. Sürekli olarak bürokrasiyi yenilememiz lazım. Bu işin daha kestirme yolu, elektronik devlet. Elektronik devleti bizim Türkiye'de daha iyi yerlere taşımamız gerekiyor. Bilgi toplumu stratejisini hazırladık ve son aşamasında. Önümüzdeki günlerde belki tamamlayacağız. İstihdam ve büyüme odaklı şekilde hazırladık" dedi.
CUMHURBAŞKANI ESPRİSİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasının başında, Kayserili olduğunu, Kayseri'de girişimci olamayan çocukların okutulduğunu belirterek, “Bizde işe yaramayanı okutuyorlar, işe yarayanı işadamı yapıyorlar" dedi. Hisarcıklıoğlu'nun bu sözleri üzerine, moderatör Cüneyt Özdemir'in “O da Cumhurbaşkanı oluyor" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.
GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER
Hisarcıklıoğlu, girişimcilere, dürüst olmalarını, giderlerinin gelirlerinden fazla olmaması gerektiğini, işlerini kontrol etmelerini tavsiye ederek, “Arkadaşlıkta birbirinizi idare edersiniz, ama işte olmaz. Arkadaşlığınız mesainin sonunda olmalı. Bu, kurumsallaşmayı ifade eder" dedi.
Sabah yapılan yuvarlak masa oturumunda ise, aralarında Ali Sabancı'nın da bulunduğu iş dünyasından birçok tanınmış isim, genç girişimcilerin fikir ve önerilerini dinledi.