Güncelleme Tarihi:
Katılımcı sayısı 600’e çıkacak
Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan:
Dün itibarıyla müsteşarlığa yapılan başvuru-ların 31’ine lisans verildi, 25’i de değerlendirme aşamasında. Yaptığımız muhafazakar tahminler sonucunda önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’deki aktif bireysel katılımcı sayısının 600’e çıkacağını, bu melek yatırımcıların Türkiye’de ortalama 400 milyon TL yatırım yapacağını ve bu yatırımların 2 bin başarılı firma ortaya çıkaracağını, 50 bin kişiye de istihdam sağlayacağını hesap ediyoruz.
Ekonomiyi büyütecek
ETOHUM’un Kurucusu Burak Büyükdemir:
Sektörde yatırımcılarla girişimciler arasında tecrübe aktarımı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Melek Yatırımcılık oluşumu Türkiye ekonomisinin ve internet pazarının büyümesini sağlayacak. Zaman içinde diğer yatırım türlerini de tetikleyecek.
Başarısızlık başarı getirebilir
Doany&Partners CEO’su Paul Doany:
Türkiye’nin, genç ve eğitimli nüfusu, tüketicilerin yüksek harcama kapasitesi ve girişimcilerin cesareti nedeniyle yabancılar için cazibe merkezi haline geldi. Melek yatırımcılık ve özel sermaye yatırımları her geçen gün daha da büyüyecek. Başarısızlığımız en büyük başarımız olabilir.
Kırılma yılı 2015
Aslanoba Gıda A.Ş. CEO’su Hasan Aslanoba:
Büyüme fonunda sıkıntıyı aşabilmemiz için bizim internet zenginlerine ihtiyacımız var. Bundan böyle ancak bu ortamı yaratanlar, ekosistem içindeki farklı paydaşlarla mükemmel kombinler yaratmak için harekete geçenler internet sektöründe başarıyı yakalayabilecek. Bu bağlamda en geç 2015’te kırılma dönemine gireceğimizi, bu kırılma sayesinde de girişimlerin büyük şirketlere dönüşeceğini düşünüyorum. Tek yapmamız gereken cesur adımlar atmak ve benim gibi eski ekonomi dünyasından kopup gelenlerin yarattığı kaynaklarla ortak yatırımlar yapmak.
İnternet ve teknoloji ‘şizofren’ bir sektör
Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner:
Ben internet ve teknoloji sektörünü ‘Şizofren bir sektör’ olarak tanımlıyorum. Neden şizofren? Çünkü ufak bir fikir bir anda milyonlarca müşterisi olan bir şirkete dönüşebiliyor. Ama aynı zamanda milyonlarca müşterisi olan bir şirket bir anda yapayalnız kalabiliyor. Teknolojinin değişimi enable eden (olanak sağlayan) gücü, dünyadaki sınırları kaldırdı. Ama sadece ülke sınırlarını kaldırmadı, aynı zamanda sektör sınırlarını da kaldırdı. Google araba şirketlerine yatırım yapıyor, kendi arabasını geliştiriyor. Telekom şirketleri, kendilerini medya şirketi olarak tanımlıyor, medya şirketleri altyapılara yatırım yapıyor, kimin eli kimin cebinde belli değil. Kaotik bir sektör, o yüzden de adrenalini çok yüksek. Bu yüzden de ben bu sektörden kopamıyorum 10 yıldır.
İyi fikirler yatırımcılar ile buluşacak
TEB Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi:
Kazan-kazan formülüyle ve oluşturdukları Melek Yatırımcı Platformu ile iyi fikri olan girişimcileri ve özel bankacılık müşterilerini yatırımcılarla buluşturduk.
Zamanlama, teknoloji ve insan kaynağı
Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato:
İnternet sektörü, Doğuş Grubu’nun yatırım yaptığı sekiz sektörden biri çünkü göz ardı edilemeyecek büyük fırsatlar sunuyor. Etkilendiğimiz girişimlere şimdilik fon mantığında yatırım yapıyoruz.
Esnek yatırım
Intel VC Direktörü Barış Aksoy:
Yurtdışından teknolojiyi Türkiye’ye getirip buraya uyarlayan girişimlere yatırım yapmaya devam edeceğiz. Teknolojinin dünyanın herhangi bir yerinden, bir kişiden ve bir aşamada çıkacağına inanıyoruz. Bu nedenle 250 bin dolar da yatırıyoruz, 200 milyon dolar da. Bu konuda çok esnek davranıyoruz.