Güncelleme Tarihi:
KALKINMA Bakanı Lütfi Elvan, ekonominin yeni yol haritasını hazırladıklarını açıkladı. Büyümede yüzde 4.5 hedefinin tutturulması için yeni önlemler alınacağını söyleyen Elvan, Kalkınma Bakanlığı olarak yatırımcılara sıfır sorunlu ve izinleri alınmış yatırım alanları vermek için çalışma başlattıklarını açıkladı. Elvan yeni döneme ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Kalkınma ajansları konsept değiştirecek. Hibe değil kredi verecek, 26 bölgede girişimci yetiştirme merkezlerine dönüşecek.” Milli gelir revizyonunun da yıl sonunda yapılacağını açıklayan Elvan, şunları anlattı:
EKONOMİNİN MUTFAĞIYIZ
“Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Kalkınma Bakanlığı’na dönüştükten sonra sadece yatırımlar ve bölgesel gelişmeden sorumlu bir bakanlık gibi algılanmaya başlandı. Bu doğru değil. Ekonominin genel dengesini hazırlayan, büyüme üzerine en detaylı çalışan yer burası. 70-80 uzman çalışıyor. Bu anlamda ekonomide gerçek bir mutfak görevi görüyoruz.”
26 çeyrektir Türkiye’nin büyüme devam ettiğine dikkat çeken Bakan Elvan, “Bu sene için yüzde 4.5 oranında büyüme hedefi koyduk. Ancak bazı tedbirleri almazsak, yüzde 4.5’un altına düşme ihtimali var. Bu nedenle ciddi tedbirler alıyoruz ve alacağız. Böylece hedefin tutturulacağını düşünüyorum. Büyüme için yatırım ortamını iyileştireceğiz. Yapısal reformlar ve dönüşüm programları öncelikli olacak. Yatırımcının geleceğe güvenle bakacağı, belirsizlik ve ani değişikliklerden korkmayacağı bir yapı kuracağız. Biz de yeni bir çalışmaya başladık” ifadelerini kullandı.
HER İZNİ BİZ ALACAĞIZ
Artık altyapıyla ilgili tüm çalışmaları kamu tarafından yapılmış, izinleri alınmış ve yatırıma hazırlanmış alanları özel sektöre sunmak istediklerine değinen Bakan Elvan, “Kalkınma Bakanlığı olarak çalışıyoruz. Hangi sektörlere bu kolaylığı sağlayacağımızı henüz netleştirmedik. Gereken izinler, altyapının kurulması, yatırımcının yapacağı bürokratik iş ve işlemleri kamu olarak biz yapacağız. Hani derler ya kupon arsa, biz de bunun gibi hazır arsa sunacağız. Üstelik yatırımcı sahaya çıkmadan, hangi bölgelerde ne tür yatırım alanları olduğunu elektronik ortamda görebilecek. Çok kapsamlı bir düzenleme ve 2017 başına tamamlamayı hedefliyoruz. Proje tamamlandığında yatırımcı gelecek, anahtar teslimi yatırımını alacak. Kalkınma ajanslarının da önceliği gençler ve kadınlar olacak. 26 bölgede girişimci gençler için çalışacaklar. Örneğin Kayseri bölgesinde üniversiteden yeni mezun gençlere kendi işlerini kurabilmeleri için imkan tanıyacak, yer tahsis edecek, cari harcamalarını karşılayacak. Gençlerin de, katma değeri yüksek ve ileri teknoloji alanlarında girişimciliğe başlaması için, ajanslar yönlendirici olacak. Yazılım mesela, öncelikli sektörlerden biri olacak. Bu programlarda kadınlara özel kotalar ayrılacak” diye konuştu.
GÖÇ İÇİN ÇALIŞMA
Kırsaldan kente, Doğu ve Güneydoğu’dan batıya doğru bir göç dalgası olduğunu vurgulayan Bakan Lütfü Elvan şunları söyledi: “Göç eden insanların kente uyumu, adaptasyonu, gettoların içinde kaybolmaması için sosyal destek programları başta olmak üzere yoğun bir çalışma başlatıyoruz. Mersin ve Adana’da da bu tür sorunları yerinde gözlemledim. Oralardan başlamak üzere bazı illerde böyle programlar uygulayacağız. Bireylerin gittikleri yerlerde de birey olarak var olmasını sağlayacağız. GAP İdaresi’ne de talimat verdim. Bugüne kadar fiziki altyapı için çalıştı, artık sosyal alanlarda çalışma yapacak.
Doğuda göçü önlemek için birçok çalışma yapılacak. Cazibe merkezleri bunlardan biri. Tekstilciye ‘Fabrikanı İstanbul’dan buraya taşırsan, fabrika binan bizden’ diyeceğiz. Çağrı merkezleri diğer öncelik olacak. İleri teknolojiyi bir anda taşımak mümkün değil, bu nedenle emek yoğun sektörlerle başlayacağız. Bir yandan da insana yatırım yapacağız. Hayvancılık gibi bazı sektörlerde alım garantisi de verebiliriz.”
SIFIR FAİZLİ KREDİ VERECEK
BAKAN Elvan, yapacakları çalışmaların önemine işaret ederek, “Bölgesel gelişme konseptini de değiştiriyoruz. Artık 26 bölgedeki kalkınma ajansları yavaş yavaş hibe programlarından çıkıp faizsiz veya sıfır faizli kredi verecek. Bu destekler de her alanda olmayacak. Örneğin Kars-Ardahan bölgesinde sadece hayvancılığa yöneleceğiz. Merkezi hükümet olarak biz de o bölgedeki üniversitelerin hayvancılık bölümlerini güçlendireceğiz. Böyle bir yapı kurulacak” dedi.
ÇEKİRDEKTE SAPMA FAZLA
ENFLASYON konusuna da değinen Bakan Elvan, “Enflasyon konusunda da hep konuşuyoruz ama esas odaklanmamız gereken çekirdek enflasyon. Çünkü çekirdek enflasyonda sapma oranı yüksek” dedi.
TÜM ENDEKSLER MASADA
YATIRIM ortamını iyileştirmek için çalıştıklarını dile getiren Elvan, “TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED, DEİK ve TİM gibi kuruluşların bizlerden yatırım ortamı için talep ettiği düzenlemeleri yapıyoruz. Ayrıca uluslararası endeksleri inceliyoruz. Mesela şirketlerin tasfiyesinde Türkiye endekslerde 124. sırada. Bununla ilgili düzenlemeleri yapmaya başladık. Türkiye’nin geri planda olduğu endekslerin alt kalemlerini inceleyip, yapılması gerekenleri yapacağız” şeklinde konuştu.
TİCARETSİZ BÜYÜME RİSKİ VAR
BÖLGESEL gelişmelerin önemli risklerden biri olduğunu belirten Elvan, şöyle konuştu: “Dünyada ticaretsiz büyüme diye bir eğilim var. Ülkeler kendi içlerine kapanıyor. Bu önemli bir risk. Brexit hem Türkiye, hem AB, hem de diğer ülkeler için risk. AB üyeliğimiz stratejik bir hedef. İngiltere’nin AB’den ayrılması, kimsenin lehine değil. Ama bu süreçte AB de özeleştiri yapmalı ve geçmişteki değerlerine geri dönmeli.”
GENÇ NÜFUS DİYORUZ AMA...
BAKAN Elvan, “Son yıllarda işgücü verimliliğimizde ciddi bir düşüş oldu, verimliliği artıracağız. İşgücünün nitelikli hale getirilmesi ve işgücü piyasasının esnek hale getirilmesi gerekiyor. Rakamlar ortada. Türkiye’de firma sahiplerinin yüzde 33’ü ilkokul, yüzde 15’i ortaokul mezunu. Bizim firmaların kurumsallaşması ve insan kaynaklarının gelişmesi için ciddi çalışmalar yapacağız. Bir diğer rakam çalışma çağındaki nüfusun yüzde 65’i ortaöğretimin altı eğitime sahip. Genç işgücü diyoruz ama nitelikli işgücü sorunumuz var” dedi.