Güncelleme Tarihi:
YABANCI yatırımcının bir bölümü, İMKB'den çıktı. Yabancılar ocak ayında, İMKB'de net 1.4 milyar dolarlık satış yaptı.
Rakamlarda biraz ayrıntı vermek gerekirse.. Takasbank verilerine göre, yabancılar geçen ay borsada, 2 milyar 187 milyon dolarlık alım yaparken, 3 milyar 605 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.
Yabancılar, borsada geçen yılın son iki ayında yaşanan hızlı artıştan sağladıkları yaklaşık 6 milyar dolara yakın kárın önemli bir bölümünü geçen ay itibariyle realize ettiler.
Ocak ayında İMKB'de işlem rekoru kıran yabancılar, geçen ayki operasyonları sonucunda, 1999 yılının tümünde getirdikleri paradan daha fazlasını bir ay içinde götürmüş oldu. Yabancılar, 1999 yılının tümünde toplam bir milyar 24 milyon dolarlık net alım gerçekleştirmişti.
Sadece ocak ayında yaklaşık yüzde 20 oranında yükselen borsada, yabancı yatırımcı portföy boşaltıyor ve kağıt üzerinde kazandığı parayı, fiilen döviz olarak hesabına aktarıyor.
Peki yabancıların kriz döneminde çok düşük fiyatlardan toplayıp, İMKB endeksinin tarihi zirveye ulaştığı noktada sattığı bu hisseleri, kim aldı dersiniz.
Tabii ki bizim yerliler..
Borsada hisseleri işlem gören kamuya ait şirketlerin halka açıklık oranının yüzde 3-5 gibi çok sınırlı düzeyde olduğu biliniyor.
Peki İMKB'de talep patlaması yaşanırken, yabancıların yaptığını, ÖİB yapamaz mıydı?
Bu söylediklerim, hisseleri borsada işlem gören, sermaye artırımı yoluyla ikincil halka arzı düşünen özel şirketler için de geçerli.
Özelleştirme İdaresi, önümüzdeki aylarda Tüpraş'ın bir bölümünü daha halka açacak. Ardından diğerleri de gelecek. Halka arz bombardımanının başladığı bir dönemde, talep yaratmanın daha zor olacağı kesin.
NEREYE GİTTİLER?
İMKB'den çıkan bu yabancılar nereye gitti?
Bunların bir bölümü, Atina, Polonya veya Macaristan'a geçti. Güney Afrika'ya gidenler de var.
İMKB geçen yılın şampiyonu. Borsayı bir süredir yerli yatırımcı sırtlamaya çalışıyor. Ancak götüremiyor. Borsa, bu yılın da gözde yatırım alanı olmaya aday.
Evet, yabancılar yine gelecekler. Ama 20 bin endekste sattıkları hisseleri, aynı fiyattan yerine koymak için değil.. Fiyatlar yine onların istediği düzeye gerileyince..
İki önemli gelişme
PİYASALARI yakından ilgilendirebilecek bu hafta iki önemli gelişme var. Bunlardan biri, stand-by anlaşmasından sonra IMF heyetinin ilk kez Türkiye'ye denetim amacıyla gelmesi.
IMF heyetinin, Türkiye'ye bu seyahatinin piyasalara çok fazla etkisinin olması beklenmiyor.
İkinci önemli gelişme ise bankaların 279. madde kapsamında yarın yapacakları yaklaşık bir katrilyon liralık geçici vergi ödemesi. Bu yüklü ödemelerin bir bölümünün, geçen haftaki 3 katrilyon liralık itfadan bir kenara ayrıldığı biliniyor. Bir bölümünün ise piyasadan bulunması gerekecek.
Geçici vergi ödemesi için gerekli miktarın bulunması, piyasada nakit sıkıntısını artırabilir. Bu da özellikle gecelik faizlerin tekrar hareketlenmesine yolaçabilir.