Gıdalar ‘tuz’u bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Gıdalar ‘tuz’u bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2019 08:30

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Tuz Azaltma Rehberi’ ambalajlı gıdalara yeni bir düzen getiriyor. 19 kategoride yer alan ambalajlı yiyecek ve içeceklerde tuz oranı azaltılacak. Türkiye’de günlük kişi başı tuz tüketimi 9.9 gram, bu oranın Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi olan 5 gramın altına düşürülmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

SAĞLIK Bakanlığı, ambalajlı gıda ve içecekler için “Tuz Azaltma Rehberi” hazırladı. Buna göre 19 kategoride yer alan ambalajlı yiyecek ve içeceklerde tuz azaltılacak. Hazır pizzayı, köfteyi ve böreği en az üçte bir oranında az tuzlu yiyeceğiz.

AYRAN DA AZALTACAK

Türkiye’de kişi başı günlük tuz tüketimi 9.9 gram. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bu miktar 5 gramın altında olmalı. Bunun için çalışma yürüten Sağlık Bakanlığı, şimdi de ambalajlı gıda ve içecek üreticileri için rehber hazırladı. Ambalajlı ekmek, peynir, atıştırmalıklar, et (sucuk, salam, sosis vb.) ve hazır çorbalarla ilgili tuz azaltımı çalışmasına daha önce başlanmıştı. Rehbere göre, bunlara ek olarak zeytin, baharatlar, kuruyemiş, turşu, cipsler, bisküviler, süt ürünleri (ayran vb), yağlar, makarnalar, hazır öğünler (pizza, köfte, börek), kahvaltılık gevrekler, balık, kümes ürünleri, soslar ve çeşniler olmak üzere toplam 19 kategoride yer alan yiyecek ve içeceklerde daha fazla tuz sınırlamasına gidilecek. İşletmeler tuz azaltma çalışmalarını bakanlığa sunacak.

Haberin Devamı

AKTİVİTE DESTEĞİ

Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonuyla kısa süre önce imzalanan protokol işyerlerinde aşırı tuz tüketiminin azaltılmasının yanı sıra fiziksel aktivitenin de artırılmasını hedefliyor. Sağlık Bakanlığı, tuz azaltmada başarılı olan ve çalışanlarının fiziksel aktivitesini artıran işletmeleri bunun için hazırlanacak özel internet sayfasından kamuoyuna duyuracak. Böylece diğer işletmelere örnek olmaları sağlanırken, tüketici açısından da az tuzlu yiyeceklere yönelik farkındalık oluşturulacak.

Sağlık Bakanlığı-DSÖ işbirliğinde hazırlanan Türkiye Bulaşıcı Olmayan Kronik Hatalıkların Önlenmesi ve Kontrolü için Yatırım Gerekçeleri Raporu’na göre, tuz azaltma müdahalelerine harcanan her bir Türk Lirası için 15 yıllık dönemde beklenen tasarruf miktarı 88 lira. Bu nedenle tuz azaltma projeleri, aynı zamanda Türkiye için maliyet etkin bir uygulama olacak.

Birçok bilimsel araştırma, tuzun aşırı tüketiminin kan basıncını yükselttiğini, hipertansiyon sonucunda inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarının görülme sıklığını artırdığını ortaya koyuyor. Yine aşırı tuz tüketiminin mide kanseri riskini artırdığı, vücuttan kalsiyum atımını kolaylaştırarak kemik sağlığını olumsuz etkileyebildiği, şekerli gıdalarla beraber obeziteye neden olduğu vurgulanıyor. Bu nedenlerle uzmanlar, beslenmeye bağlı kronik hastalıkların önlenmesinde diyetle sodyum/tuz alımının azaltılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!