Gıda takviyesine yasal düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Gıda takviyesine yasal düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ölümlere neden olabilen gıda takviyesi ürünlerle ilgili yeni düzenleme yapılacağını belirterek, bu ürünlerin artık her yerde satılamayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Eker, dün düzenlediği basın toplantısında, özetle şunları söyledi: “Bu ürünleri suistimal edenler var. Bunları sanki bir ilaçmış gibi reklamlarla tanıtanlar var. Zayıflama ürünleri gibi. Bunlar artık her yerde satılamayacak. Üreticiyle bayilik sözleşmesi yapanlar satabilecek. Son ürün analizi istenecek. Beyan edilen içerikle üretiliyor ama içerisine ilaç katkısı yapılıyor ve bu yolla tüketicinin sağlığı risk altına sokuluyor. Et ve süt piyasası için müdahale kurumu oluşturulacak. Bakanlar Kuruluna sunulmak için hazır hale geldi. EBK’ya sütü de ilave ederek piyasaya müdahale edecek, üretici ve tüketici adına fiyat dengesi yaratacak bir kurum kuracağız.”

OKUL KANTİNLERİNİ DENETİM

Okul kantinleri denetimiyle ilgili mevzuat hazırlığı içinde olduklarını belirteren Eker, yemekhane, kafeterya, kantin gibi mekanlar için hijyen şartlarını içeren mevzuat hazırladıklarını söyledi. Eker, dünyada önümüzdeki günlerde biyo yakıt üretimi ve ticareti artacağını ifade ederek, “Gelişmekte olan ülkelerde et tüketimi artacak. Balık yetiştiriciliği, balık avcılığını geride bırakacak. Türkiye, 2012 yılında 14 milyar dolar ihracat, 10 miyar dolar ithalat yapıldı” dedi. Eker şöyle devam etti:  “Türkiye de 22 milyon arazi parseli var. Bunların her birini dijital ortama aktardık. Her parsele bir numara verildi. İlaç ve gübre kullanmak için satın alacağı zaman hangi parselde üretim yapacağı parsel numarasıyla ilişkilendirilecek. Bitkisel ilaçlar için üretim yapılacak parseldeki üretim durumu karşılaştırılarak doğru ilaç ve gübre kullanması sağlanacak. Yanlış ilaç ve gübre kullanımının önüne geçilecek. Üretim yaptığı ürünün paketine parselinin kaydı kare kod sistemiyle işlenecek. Hangi ürünün hangi tarlada ve hangi ilaç ve gübreler kullanılarak üretildiği belirlenecek. Tüketici bilgilendirmesi de sağlanmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!