Gıda Fuarı'nda döner gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Gıda Fuarında döner gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga 97'de, Almanya'da kurulu Türk firması Karmez, fuarın tek dönercisi olarak ilgi gördü. Karmez, Almanya'daki fabrikasında, günde 10 tonu aşan üretimiyle, Alman pazarında McDonald's ve Burger King gibi devleri sollamasıyla dikkati çekti.

Anuga 97'ye katılan tek dönerci olan Karmez, toplam 275 bin metrakarelik fuarın, en çok ziyaret edilen standında, fuarı gezenlere döner yetiştirmeye ve ürünlerini tattırmaya çalıştı. Karmez'in sahiplerinden Enfil Tütüncübaşı, Almanya'nın gıda kalite ödüllerinden olan CMA ve DLG'yi almanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Ürettikleri 22 çeşit döneri, Avrupa ülkelerine de ihraç eden Karmez (Kardeşler Mezbaa), Almanya pazarına dönerin damgasını vurdugunu ve dönercilikten 50 bin kişinin ekmek yediğini hatırlattı.

ANUGA 97'DEN NOTLAR

Nüfusunun yüzde 45'i tarımla uğraşan Türkiye'nin, yanlış politikalar yüzünden, dünya gıda sektöründe hakettiği yeri alamadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Bu arada, fuar yöneticilerinin Türkiye'nin şap bölgesinde olduğu gerekçesiyle Türk firmalarının et ürünlerine tadım yasağı getirmesi, Türk imajını zedelemeye yönelik bir uygulama olarak değerlendirildi. Avrupa'da deli dana hastalığı henüz tamamiyle ortadan kalkmamışken, insan sağlığına hiç bir yan etkisi olmayan ve yalnızca hayvanlarda görülen şap hastalığının bahane gösterilmesi, Türk firmalarının dünya pazarında yer almasını istemeyen Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin çabası olarak yorumlandı.

103 ülkeden 6 bin 540 firmanın yeraldığı Anuga 97'ye, geçen yıllara oranla rekor bir katılım gerçekleştiren Türk firmaları, tüm olumsuzluklara rağmen ülkeyi başarıyla tanıttılar.

PINAR'IN HİNDİSİ

Gıda sektöründe toplam 420 ürünle faaliyet gösteren Yaşar Holding'in Pınar'ı, üç yeni peynir çeşidini de tanıttığı Anuga 97'de, et ürünlerine konan tadım yasağıyla sıkıntı yaşarken, fuarda yaptığı bağlantılarla da sevindi. Pınar, aralarında Ruanda ve Angola'nın da bulunduğu pek çok ülkeyle iş bağlantısı kurdu. 1997'de 15 milyon dolarlık ihracat yapan ve bunu 1998'in ilk 6 ayında yüzde 50 arttırmayı hedefleyen Pınar, hindi çiftliklerinin kurulmasından sonra hindi pastırması bile üretmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!