Gevaşlı arıcılar bal sezonunu açtı

Güncelleme Tarihi:

Gevaşlı arıcılar bal sezonunu açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 13:48

Van Valisi Münir Karaloğlu, çok iyi bir floraya sahip olan Van bölgesinde üretilen balın piyasada gerçek değerini bulması için mutlaka markalaşması gerektiğini söyledi.

Van Arıcılar Birliği'nin 2009 yılı 'Bal Hasat Sezonu' Vali Münir Karaloğlu'nun da katıldığı bir etkinlikle start aldı.

Gevaş ilçesinde Burhan Baran isimli çiftçiye ait işletmede arıcı kıyafeti giyen Karaloğlu, arılı kovanların içine girerek, organik olarak üretilen ilk bal peteğini çıkardı.

Arıcılık konusunda sertifikası olduğunu da söyleyen Karaloğlu, Vanlı arıcılara yeni sezonda bol kazançlar temennisinde bulundu.

Çok iyi bir floraya sahip Van bölgesinde üretilen organik balın gerçek değerini bulmamasını markalaşmaya bağlayan Karaloğlu, bu konuda Bal Birlikleri ve Arıcılar Birliği'ne önemli görevler düştüğünü söyledi.

Karaloğlu, “Eğer biz marka oluşturamazsak, bölge balının özelliğini öne çıkaracak çalışmalar yapmazsak birilerinin şeker balı ile bizim balımız aynı fiyatta satılır, hatta onlar satar biz satamayız. Onun için mutlak surette bizim bal birliklerimiz ele ele kola vererek bölgede bir marka oluşturması gerekir. Bu Gevaş balını 'herkes bilecek ki Gevaş balının bir katkısı olmaz. Gevaşlı arıcı peteğinin önüne şekeri dökerek bal üretmez. Herkes bunu bilecek. Ve organiktir diyebilecek' O zaman bizim balımız, bizim ürünümüz havada kapışılır” dedi.

“ANZER BALI ÇOK İYİ TANITILIYOR”

Anzer balının yüksek fiyatta satılmasının nedeninin tanıtımının iyi yapılmasından kaynaklandığını belirten Karaloğlu şunları söyledi:

“Anzer balı yılda 150 kilogram üretilir, zannedersiniz ki tonlarca, milyonlarca ton Anzer balı piyasada vardır. Niye? Çünkü tanıtımı iyi yapıldığı içindir. Organik olarak belki Gevaş'taki üreticinin balı Anzer balından daha iyidir. Onun için biz bunun tanıtımını iyi yapacağız. 'Bu bölgelerin organik bölgeler olduğunu, tecrit edildiğini, bu ballarda hiçbir şekilde katkı maddesi olmadığını, Arı'ya şeker verilmediğini anlatacağız. Anzer balının kilogramı bin lira civarında iken biz balımızı 5-10 liraya satacağız diye uğraşıyoruz.”

Van bölgesinde üretilen balların organik ve katkısız olmasını da tavsiye eden Karaloğlu, “Kötü ürünün propagandasını yapsanız da alıcısı olmaz. Onun için katkısız bal üreteceğiz. Organik bal üreteceğiz. Daha sonra da çok iyi bir şekilde pazarlamamız, tanıtmamız lazım. Şimdi Bahçesaray'ın balı iyi bir noktaya geldi. Neredeyse markalaştı. Gevaş ve Çatak'ın balı da aynı hale getirilebilir” şeklinde konuştu.

Törende, Tarım İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi'nce ortaklaşa düzenlenen arıcılık kursunu tamamlayan 7 Arıcı kadına Vali Karaloğlu tarafından arıcılık sertifikası verildi.

Bal hasat sezonunu ilk kez bir Valinin başlatmasını bölgedeki Arıcılığın gelişmesi açısından sevindirici bulduğunu belirten Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan ise bal toplama işleminin 1 ay süreceğini bildirdi.

Törene, İlçe Kaymakamı Tahsin Aksu, Tarım İl Müdürü Murat Akbay, Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan ve arı üreticileri katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!