Güncelleme Tarihi:
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tasarruflarını Türk lirasında değerlendirmek isteyen vatandaşlara alternatif sunmak amacıyla geliştirilen gelire endeksli senetlerin ihracına 6.6 milyar liralık talep geldiğini söyledi. Nebati, bu talebin 5 milyar liralık beklentinin üzerinde olduğunu kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanlığı da dün yazılı bir açıklama yaparak, 15-22 Haziran 2022 tarihleri arasında talepleri toplanan GES için 83 bin 816 bireysel yatırımcının katıldığı, toplamda 6 milyar 556 milyon 775 bin tutarında talep geldiği belirtildi. Açıklamada, talebin tamamının karşılandığı kaydedildi.
ÖZGÜN HİKÂYE
Nebati önceki akşam ek bütçe yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Türkiye Ekonomi Modelini değerlendiren Nebati, “Bu model, Türkiye modeli; ne Güney Kore ne de Çin modelidir. Türkiye’nin kendine has bir modelidir çünkü Türkiye’nin uzun yıllara dayalı bir demokratik geleneği var, serbest piyasa ekonomisi tecrübesi var, dinamik ekonomisi var” dedi. Nebati, şimdiye kadar uyguladıkları programların asıl amacının sürdürülebilir büyümeyi sağlamak olduğunu ifade ederek, “Bizim yeni hikâyemiz belli; yatırım, üretim ve ihracata dayalı Türkiye Ekonomi Modeli’dir. Bu tamamen Türkiye’nin özgün hikâyesidir” dedi. Enflasyonun ne kadar ciddi olduğunun, bununla mücadele edilmesi gerektiğinin, sancılı bir dönüşüm olduğunun farkında olduklarını dile getiren Nebati, “Bu sancılı dönemin neticesinde emin olun Türkiye Ekonomi Modeli bu başarıyı yakalayacak” ifadesini kullandı.
Nebati, ekonomi yönetimi olarak birçok kesimle, illere yapılan gezilerde çiftçi, işçi, esnaf temsilcileriyle geniş katılımlı toplantılar yaptıklarını anlatarak, “İş dünyasının, toplantılara gelen çiftçilerimizin ben memnun olduğunu duyuyorum. Kaldı ki ben çiftçiyim, ekonomistim, iş adamıyım, her türlü pozisyona hazır birisiyim. Benimle hiç uğraşmayın. Ben çiftçiyim, şikâyetim varsa kendime ediyorum, merak etmeyin. (Pazara çıktınız mı) diye bir arkadaşım sordu. Ben pazara gidiyorum, korumasız gidiyorum. Bir gün gelin Yeşilköy pazarına hep beraber gidelim, beraber dolaşalım” diye konuştu.
9 HAZİRAN AÇIKLAMASI
Komisyon’da muhalefet milletvekillerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklama yapılacağına yönelik açıklama yapmasını eleştirmeleri üzerine Nebati şunları söyledi: “Fiyat ve finansal istikrarın sağlanması sürecinde iletişim önemlidir ve kullanılacak araçlardan birisidir. 9 Haziran’da bilerek benim de ısrarımla bu şekilde açıklamalar yaparak tepkileri ölçüyor, bazen ihtiyacımız oluyor, bunları yapıyoruz. Yoksa bir manüpilasyon ya da spekülasyon amacıyla yapılmış bir şey değil. Mevcut küresel ortamdaki yol haritamıza dair tedbirlerimizi açıklayacağımıza dair açıklama yaptık. Aynı gün de tedbir ve politika kararlarını açıkladık.”
MERKEZ’İN REZERVİ 101 MİLYAR DOLAR
Kur korumalı mevduat ile 261 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabının 235 milyar dolara gerilediğini anlatan Nebati, Merkez Bankası’nın altın dahil döviz rezervinin 17 Haziran 2022 tarihi itibariyle 101 milyar dolar olduğunu kaydetti. Nebati, “Merkez Bankası, altın dâhil toplam rezervlerinin vadesine bir yıl ve daha az kalan dış borcu karşılama oranı nisan ayı itibarıyla yüzde 60 seviyesindeyken rezervlerin ithalatı karşılama oranı dört ay seviyesindedir” dedi.