Güncelleme Tarihi:
EKONOMİK büyüme devam ediyor, enerji ihtiyacı artıyor. Yenilenebilir enerji alanında yapılan her yatırım stratejik öneme sahip. Türkiye’de de güneş ve rüzgâr alanında yapılan yatırımlar gittikçe büyüyor. Bu yatırımlardan biri de Kalyon Enerji tarafından Konya’nın Karapınar ilçesinde hayata geçirildi. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde alana kurulan 3.5 milyon adet panelden oluşan güneş enerjisi santralı (GES) projesi önemli bir adım attı. Aynı zamanda dünyanın en büyük yekpare GES’lerinden biri olan Karapınar’daki bu santral daha önce göl olan ve son yıllarda mera olarak kullanılan bir bölgeye inşa edilmişti.
‘KOYUN SAYISI ARTACAK’
Şu anda 2 milyon nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güce sahip olan bu santralda yeni bir sürdürülebilirlik projesine imza atılıyor. Bir grup basın mensubuna santralı gezdiren Kalyon Enerji CEO’su Dr. Murtaza Ata, “Burası yürüyerek gezilemeyecek kadar büyük bir arazi. Santral kurulmadan önce çok fazla otlatma baskısı altında kalmış. Aynı zamanda da oldukça kurak bir alan” dedi. Alanın Türkiye’nin en verimsiz bölgelerinden biri olduğunu belirten Ata, yeni projeyi şöyle anlattı: “Panellerin kurulmasıyla alanda oluşan gölge sayesinde otlar arttı. Panellerin altı çeşit çeşit otlarla doldu. Şimdi ‘Otlatma Pilot Uygulaması’ ile alana kademeli olarak koyunları almaya başladık. Çobanlar zahmetsiz otlatma ile maliyetlerden kurtuluyor biz de otları temizlemek için ekstra bir çaba göstermemiş oluyoruz. Koyun sayısını artıracağız. Projenin örnek olmasını GES’lerin hayvancılıkla birlikte yürütülebileceğini göstermek istiyoruz.”
‘BURADAKİ HAYVANCILIĞI TEKRAR CANLANDIRIR’
- SANTRALDAKİ projeye dahil olan ve 500 kadar koyununu her sabah alanda otlatan Yusuf Kara da gazetecilere şu bilgileri verdi: “Bu bölge çok büyük bir alan. Biz çevredeki tüm köyler koyunlarımızı burada otlatıyorduk. Santral kurulunca biraz etkilendik. Ama şu an bizim hayvanlarımıza kısmen açılması oldukça olumlu. Biz daha fazla açılmasını da istiyoruz. Köyümüzün hemen yanında bu kadar büyük bir alanın tekrar otlanmaya açılması buradaki hayvancılığı olumlu etkiler” dedi. Ayrıca Hürriyet’in sorusunu yanıtlayan ve bölgede çalışan tarım uzmanı akademisyenler ise, “Bölge uzun süre otlatma baskısı altında kalmış ve daha sonra uzun süre otlatmaya kapanmış. Şu an otların tekrar yeşermesi çok doğal ancak bunda bahsedildiği gibi panellerin olumlu etkisi yok. Aksine paneller yağışın toprağa düşüşünü etkiliyor. Ancak şu an bu santrallarda hayvancılığın yapılması oldukça faydalı” değerlendirmesinde bulundu.