Güncelleme Tarihi:
Tebliğle e-Fatura uygulamasından yararlanma şartları yeniden düzenlenirken, uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin yerine getirmelere gereken işlemler belirlendi.
Tebliğe göre, uygulamadan yararlanmak için, “http://www.efatura.gov.tr/” internet adresinde yer alan “e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi” doldurulacak, yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanacak.
Tüzel kişi mükellefler için de “Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi” doldurularak, yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanacak.
Gerçek kişi mükelleflerin, 15 Ocak 2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifikaya sahip olmaları gerekiyor.
Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerUygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi”nin imzalı aslı, tüzel , Gelir İdaresi Başkanlığı'na gerekli belgelerle birlikte yazılı olarak başvuruda bulunacak.
Başvuruda gereken belgeler arasında, “e-Fatura kişi mükellefler tarafından “Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi”nin imzalı aslı, şirket kuruluş sözleşmesi Ticaret Sicil Gazetesinde 1 Ekim 2003 tarihinden önce yayımlanmış ise ilgili ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi, (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi) bulunuyor.
Ayrıca, başvuru formuna tüzel kişi mükelleflerin adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren noter onaylı imza sirküleri örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi de gerekiyor.
Tebliğe göre, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan gerçek kişi mükelleflerin kullanıcı hesapları Gelir İdaresi Başkanlığı'nca tanımlanacak ve aktive edilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan tüzel kişi mükelleflerden, mali mühürlerinin temini işlemlerini yerine getirenlerin kullanıcı hesapları tanımlanacak ve aktive edilecek.
Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından kullanıcı hesabı aracılığı ile e-Fatura gönderme veya alma işlemleri gerçekleştirilebilecek.
Gerçek kişi mükellef veya tüzel kişi mükellef olmayan ve e-Fatura göndermek veya almak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin uygulama karşısındaki durumu ve uygulamadan yararlanma prosedürleri, yapacakları yazılı başvuru üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek.
Mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-Faturaları, üzerindeki mali mühür veya elektronik imzayı da içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde kendi bünyelerindeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edecekler.
Tebliğ, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Muhabir: Güliz Demircan Yücel
Yayıncı: Ercan Halıcı
09:14 28/06/12
"