A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2005 17:41
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, genel sağlık sigortasının 2006 yılının Şubat ayında çıkacağını belirterek, “Genel sağlık sigortası ile 18 yaşın altındaki herkes sigorta kapsamına alınacak. Böylece 18 yaş altı diyabetli çocuklar ücretsiz insüline ulaşacak” dedi.
Türkiye Diyabet Vakfı'nca 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, “Ulusal Diyabet Politikaları Işığı Altında Diyabet Tedavi Programlarının Standardizasyonu ve Kurumlaştırılması” konusu ele alındı.
Toplantıda konuşan Erdöl, sağlık politikalarının düzenlenmesi için çalıştıklarını ifade ederek, aile hekimliği, hastanelerin tek çatı altında toplanması ve serbest eczanelerden hizmet alımı gibi çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Genel sağlık sigortası çalışmalarını da anlatan Erdöl, “Genel sağlık sigortası bu Haziran ayında çıkacaktı, ama itirazlar oldu. Genel sağlık sigortası ile 18 yaşın altındaki herkes sigorta kapsamına alınacak. Böylece 18 yaş altı diyabetli çocuklar ücretsiz insüline ulaşacak. Bu çocukların ilaç sorunu da çözülmüş olacak” diye konuştu. Erdöl, halen bu çocukların sosyal dayanışma vakıflarına başvurarak ilaca ulaşabildiklerini de söyledi. Genel sağlık sigortası ile her çocuğun annesinden sigortalı doğacağını kaydeden Erdöl, “Genel sağlık sigortası 2006'nın Şubat ayında çıkacak” dedi.
“TÜRKİYE'DE 5.2 MİLYON DİYABETLİ VAR”
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz da diyabet hastalarının yaşadıkları sıkıntılara işaret ederek, sosyal güvence altında bulunmayan 18 yaş altındaki çocukların insüline ulaşamadıklarını söyledi.
Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın 14 Kasım'da “Çağdaş Diyabet Yönetim Programı ve Endokrin-Diyabet Merkezleri Yönetmeliği”ni açıklayacağını ilan ettiğini belirterek, 30 yıldır bu işe emek veren biri olarak, kendisinin ve bu alanda çalışan diğer dernek, vakıf ve üniversite hocalarının da konu hakkında bilgisi bulunmadığını belirtti.
“Yönetmelik ancak bugün elime geçti. Şaka gibi” diyen Yılmaz, Türkiye'de 5.2 milyon diyabetlinin bulunduğunu, bunlardan sadece 2.7 milyonunun klinik olarak bilindiğini söyledi. Yılmaz, “Türkiye bugün 18 yaş altı diyabetli çocukların devlet güvencesi altında bulunmadığı tek Avrupa ülkesi. Türkiye, diyabete bağlı ölümlerin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye'deki 5.2 milyon diyabetlinin sağlığının korunması için diyabetle mücadele stratejisi oluşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Toplantıya, Pediatrik Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Türkiye Diyabet Obezite ve Metabolizma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'nin de aralarında bulunduğu diyabet konusunda çalışan dernek ve vakıf temsilcileri de katılarak, sorunları hakkında bilgi verdi.