Genel müdürden itiraf

Güncelleme Tarihi:

Genel müdürden itiraf
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

EGEBANK'ın eski Genel Müdürü Esat Erkuş, dün İstanbul'da çıkarıldığı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Bankekspres'ten alınan 8.3 trilyon liralık kredinin, Yahya Murat Demirel'in hesabına aktarıldığını itiraf etti.

EGEBANK'ın içini boşalttığı iddiası ile tutuklanarak cezaevine konan Yahya Murat Demirel'in ilk yargılaması, dün İstanbul 2. Ağır Ceza Mehkemesi'nde yapıldı. Duruşmada yargılanan Egebank eski Genel Müdürü Esat Erkuş, o tarihte Korkmaz Yiğit'in sahibi olduğu Bankekspres'ten paravan şirketler adına alınan toplam 8.3 trilyon lira kredinin, Yahya Murat Demirel'in şahsi hesaplarına yatırdıklarını itiraf etti.

Davanın ilk duruşmasına sanıklardan Murat Demirel katılmadı. Duruşmada sanıklar Egebank eski Genel Müdürü Şükrü Esat Erkuş, Genel Müdür Yardımcısı Ali Ertunç Yalçın ve avukatlar hazır bulundu. Demirel'i avukat Volga Gökçe'nin temsil ettiği duruşmaya, Mevduat Sigorta Fonu yönetimindeki Bankekspres ile Hazine avukatları da müdahil olarak katıldılar. Sanıklar hakkında 7.5 yıl hapis ve 16.6 trilyon lira para cezası istenen davada Demirel, talimatla alınan ve mahkemede okunan ifadesinde suçlamaları reddetti.

İlk sorguları yapılan sanıklardan bankanın eski Genel Müdürü Şükrü Esat Erkuş, Korkmaz Yiğit Grubu'nun şirketlerine kredi kullandırıldığını kabul ederek, ‘‘Hayali oldukları öne sürülen Likya Turizm ve Yatçılık, İleri İhracat, Öz Tekstil, Derke Deri ve Kürk şirketlerinin Murat Demirel'e ait olduğunu sonradan öğrendim ve istifa ettim’’ dedi. Erkuş şöyle devam etti:

‘‘Egebank ve Bankekspres arasındaki karşılıklı kredilendirme iki bankanın patronları arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Bu tamamen patronların anlaşması ile yapılır. Bankekspres'ten Demirel grubuna aktarılan paralar Demirel'in hesabına, bu gruptan Yiğit grubuna gönderilen paralar da bu kişinin hesabına aktarıldı. Atilla Aksoy adlı müşterimize aktarılan 50 milyar lira da 98'den önce bankada parası bulunanlara kaynak sorulmamasıyla ilgili yasa uyarınca müşterilerimize bazı kolaylıklar sağladık.’’

Sanık Genel Müdür Yardımcısı Yalçın ise bankanın yapılandırmasında görev aldığını, kredilerle ilgisinin bulunmadığını söyledi. Yalçın, Demirel'e ait 4 hayali şirketin ortaya çıkması üzerine Genel Müdür Erkuş ile birlikte istifa ettiklerini bildirdi. Mahkeme Bankekspres ve Hazine avukatlarının müdahil olarak duruşmalara katılmalarına karar verdi.

Poliste köstebek operasyonu

MEVDUAT Sigorta Fonu tarafından el konulan Egebank'ın içini boşalttığı gerekçesiyle Ankara DGM tarafından tutuklanan Yahya Murat Demirel ile ilişkileri oldukları ve 'Kasırga' operasyonunu haberini önceden ilettiği gerekeçesiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü Korumalar Şubesi eski Müdürü Dursun Yiğit açığa alındı. Yiğit'in yaz tatilini Demirel'in yatında geçirdiği öne sürüldü.

Egebank soruşturması sırasında bazı polis müdürlerinin Demirel ile çok sıkı ilişki içinde oldukları, sık sık yanında görüldüklerinin belirlenmesi üzerine İçişleri Bakanlığı hemen soruşturma başlatmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen iki İçişleri Bakanlığı müfettişinin araştırmaları sonunda Korumalar Şubesi eski Müdürü Dursun Yiğit'in Yahya Murat Demirel ile ilişkisi olduğunun belirlendiği bildirildi. Yiğit'in Kasırga Operasyonu'nun İstanbul yerine Ankara'da başlatılmasına neden olan 'köstebek' olduğu iddia edildi. Korumalar Şubesi eski Müdürü Dursun Yiğit'in, Demirel'i 10-15 gün aralıkla Swissotel'deki 1745 numaralı odasında ziyaret ettiği ve bu ziyaretlerin en az yarım saat sürdüğü öne sürüldü.

Soruşturma kapsamında önce Disiplin Şube müdürlüğü emrine atanan Dursun Yiğit'in dün açığa alındığı bildirildi. Bu arada Sarıyer İlçe Emniyet Müdürüyken 5 gün önce Ulaştırma Şube Müdürlüğü'ne atanan Necdet Kutlutürk hakkında da bir soruşturma yürütüldüğü öne sürüldü.

‘Back to back’ yöntemiyle soygun

İDDİANAMEDE, vade, tutar ve faiz oranı aynı olan işlemler çerçevesinde, Egebank tarafından 22 Eylül 98 tarihinde Kelebek Turistik Tesisler A.Ş., Kore İnşaat Taahhüt Ticaret A.Ş., Boyut İç ve Dış Ticaret A.Ş. ve Üçgen İnşaat Makina A.Ş.'ne kullandırılan 30 milyon doların nihai kullanıcısının, bu şirketlerin sahibi Korkmaz Yiğit olduğu belirtildi. Yine aynı tarihte bu kez Bankekspres tarafından Demirel grubuna ait Dempanel Entegre Orman Ürünleri Sanayii ve Ticaret A.Ş., Demser Nakliye ve Depo İşletmeciliği A.Ş., Demyapı İnşaat Pazarlama A.Ş. ve Demeks İhracat Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ne aynı tutarda kredi kullandırıldığı vurgulandı. Savcı, iki grubun 29 Eylül 98 tarihinde de karşılık 4'er şirketine aynı şekilde 'Back to back' usulüyle kredi kullandırıldığının Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından belirlendiğini kaydetti.

Murat'ın adını söyleme telefonlar dinleniyor

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekariya Temizel'in çok gizli yürüttüğü ‘Kasırga Operasyonu’na bile ‘köstebek’ sızdığı ortaya çıktı.

Egebank'a devlet tarafından el koyulacağının Yahya Murat Demirel'e, önceden söylendiği iddiasından sonra, telefonların dinlendiği bilgisinin de sızdırıldığı belirlendi. Kasırga operasyonu kapsamında tutuklanan ve cezaevinde Yahya Murat Demirel ile evlenen Ayşenur Demirel, ABD'deki annesi Nevin Esenler ile yaptığı bir telefon konuşmasında, ‘‘Telefonları dinliyor olabilirler. Murat'ın adından bahsetme’’ diye uyardı. Bu konudaki bant çözüm tutanağı da delil olarak soruşturma dosyasında yeraldı. Bant çözüm tutanağında şu ifadeler yeraldı:

Ayşenur Demirel: Anne nasılsınız iyi misiniz?

Nevin Esenler: İyiyiz kızım sen nasılsın, Murat nasıl?

Ayşenur Demirel: Anne telefonları dinliyor olabilirler. Murat'ın adından bahsetme. Para da bankada kalsın..

Ayşenur Demirel, tutuklandığı yedek hákimlik ifadesinde de bant çözüm tutanağına yansıyan ortak hesabı kabul etmişti. Ayşenur Demirel, şöyle demişti:

‘‘1980-1987 yılları arasında ABD'de yaşadım. 1987 yılında eski eşim Cüneyt Torlek'ten ayrılıp Türkiye'ye geldim. Boşandıktan sonra Yahya Murat Demirel ile tanıştım. Yakın ilişki ve arkadaşlığımız vardı. Ama bankadaki paranın Murat Demirel ile ilgisi yok. Bu hesapta 1 milyon 200 bin dolar vardı. Bu hesabı kendim, ailem ve kızım adına yatırım amacıyla açtırmıştık. Bu hesaba Murat Demirel para yatırmadı.’’

Yenal Ansen herşeyi yalanladı

HALKBANKASI Genel Müdürü Yenal Ansen, Egebank 'soygununa' ilişkin ayrıntıların netleşmesiyle ortaya çıkan bağlantılar zincirinde yer alan Halkbankası'nın, Demireller'e ait hiçbir şirkete ya da holdinge usulsüz kredi vermediğini ileri sürerek, her şeyi yalanladı.

Ansen, yaptığı yazılı açıklamada, Halkbankası'nın, Demireller'e ait şirketlere açtığı krediler hakkında çeşitli spekülasyonlar yapıldığını, bu kredilerin Egebank ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını belirtti.

1994, 1995, 1996 ve 1997 yıllarında kredi açılan söz konusu firmalardan, her kredi talebinde bilonçolarının alındığını ve yeterli istihbaratın yapıldığını belirten Ansen, 'Kredilerin açıldığı tarihle uyumlu düzenlenen istihbarat raporları şubede, İstihbarat Müdürlüğü'nde ve Kredi Müdürlükleri'ndeki dosyalarında mevcut olup, bu istihbaratda bankacılık yönünden kredilerin açılmasına engel olacak bir olumsuzluk bulunmamaktadır' dedi.

Ansen, kredilerin açıldığı tarihlerde firmaların mevcut iş ve faaliyetleri kapsamında fabrika, makine, ekipman, yönetici ve işçi kadroları yatırım ve üretim çalışmaları ile yeterli taşınmaz ipotekleri, kefalet ve diğer teminatlarının bulunduğunu savundu.

Bu şirketlerin faaliyetlerinin yanı sıra, işletmelerin aynı tarihte yüksek miktarda ithalat-ihracat ve ticaret hacimlerinin bulunduğunu kaydeden Ansen, 'Firma ve yöneticileri ile ilgili yapılan istihbaratlarda olumsuzluk bulunmayıp, protesto ve karşılıksız çekleri yoktur' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!