Güncelleme Tarihi:
Bu yıl Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023 kapılarını açtı. Yoğun yağmur nedeniyle havacılık gösterileri iptal edilse de, yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Havalimanı’nı doldurdu. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, heyecan ve gurur dolu bir festival ile Atatürk Havalimanı’nda başladı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen festivalde havacılığa meraklı gençler ve firmaların projeleri yarışacak, yeni hava araçları sergilenecek, hava gösterileri ve konserler gibi birçok etkinlik düzenlenecek. Festival 1 Mayıs’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
YERLİ ÜRETİMLER GURUR KAYNAĞI
Festival kapsamında düzenlenen ve teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapacak olan TEKNOFEST’te, aralarında Bayraktar Kızılelma, Bayraktar Akıncı, Altay Tankı, Cezeri, Hürjet, F-16, F-4, CN-235 CASA, ANKA, GÖKBEY, Beli 429 ve MMU gibi araçların da olduğu savunma sanayisinin öne çıkan projeleri en dikkat çeken stantlar oldu.
KEMANKEŞ SÜRPRİZİ
TEKNOFEST’te Bayraktar Kemankeş sürprizi de yaşandı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya hesabından Bayraktar Kemankeş mini akıllı seyir füzesinin ilk kez TEKNOFEST 2023’te sergilendiğini açıkladı. Bayraktar, “Bayraktar Kemankeş mini akıllı seyir füzesi ilk kez TEKNOFEST 2023’te sergileniyor. Jet motorundan, stabilize kamera sistemine, yapay zekâ yazılımlarından sistem tasarımına tümüyle milli ve özgün” ifadelerini kullandı.
‘KIZILELMA 2024’TE SERİ ÜRETİMDE’
TEKNOFEST’in açılışı dün yapılacaktı ancak yoğun yağmur nedeniyle Türk Yıldızları’nın uçuş gösterisi ve açılış seramonisi iptal edildi. Gösteri ve seramoni bugün saat 11.45’te yapılacak. TEKNOFEST’in bereketiyle geldiğini ve vatandaşları yağmurda mağdur etmemek için açılışın yarına ertelendiğini söyleyen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kızılelma’nın 2024 yılında seri üretime geçeceğini belirtti. Bayraktar, “2025’de de Kızılelma’nın TCG Anadolu gemisinde göreve başlayacak hale gelmesini hedefliyoruz. Tabii önce Bayraktar TB3 var. Bayraktar TB3 bu yıl ilk uçuşunu yapacak, seneye inşallah gemide çalışmaya başlayacak. Sonra sıra Kızılelma’ya gelecek” diye konuştu.
BAYRAKTAR SİHA’NIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK
Bayraktar tarafından geliştirilen ve ilk kez TEKNOFEST’te görücüye çıkan Kemankeş’in toplam ağırlığı 35 kilogram ve 6 kilogram harp başlığı taşıyor. Kemankeş üzerinde bir jet motoru da var. Bir saate yakın havada kalabiliyor. Bütün irtifa, uçuş hızı, sıcaklık veya hedef bilgilerini, aynı zamanda kamera görüntüsünün tamamını TB2’ye aktarıyor. Uzmanlar yeni teknolojiyi şöyle anlattı: “TB2 ile arasında haberleşme olduğu için de çok uzak mesafelerden aldığı görüntüleri merkeze iletebiliyor. Artık TB2’ler görmeden bile bir hedefe taarruz gerçekleştirebilecek. Düşman hattının arkasındaki çok stratejik hedeflere karşı TB2 çok daha etkin şekilde kullanılabilecek.”
‘DESTEĞİ HAK EDİYORUZ’
Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Fatih Mert Akgün ve Berat Kaan Akan, yarışmaya Ankara’dan geldi. Sosyal inovasyon alanında yarıştıklarını söyleyen ekip üyeleri, “Burada gördüklerimiz bizim de yapabileceklerimizin göstergesi, tabii daha iyilerini de daha ileri teknolojiyle yapabiliriz. Gençler olarak desteklenmeyi hak ediyoruz’’ diye konuştular.