Güncelleme Tarihi:
DOĞRUDAN 20 bin kişiye, medya çalışmalarıyla da 10 milyon kişiye uzanacak olan Global Girişimcilik Haftası başladı. 5-12 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelinde 190’nın üzerinde etkinlik düzenlenerek 30 yaş altı gençlere girişimcilik bilinci aşılanacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) himayesinde gerçekleştirilen Global Girişimcilik Haftası, uluslararası sivil toplum kuruluşu Endeavor’ın ev sahipliğinde düzenleniyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Biz herkesin tersine yeni nesle, ‘iyi bir iş bulma hedefini’ değil, ‘iyi bir iş kurma hedefini’ gösteriyoruz” dedi.
Girişimci kendinin mimarı
Her girişimcinin kendi kaderinin mimarı olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklığlu, şöyle konuştu: “İşsizlik bilinen hiçbir ekonomi politikası ile engellenemedi. O yüzden, bütün dünya ekonomilerinin elinde tek bir reçete bulunuyor. Girişimci sayısını artırmak. İşte bu nedenle bu kavramı artık çok sık duyar olduk. Çünkü girişimci sayısını artırmak demek, işveren sayısını artırmak demek, işletme sayısını artırmak demek, doğal olarak istidamı artırmak demek.”
80 bin kadın girişimci
Ekonominin hızla büyümesine rağmen kadının ekonomideki yerinin güçlenmediğine değinen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunun sonucunda 1.3 milyon girişimcinin sadece 80 bini kadın girişimci olabildi. ‘Yönetim kadının hakkıdır’ sloganıyla çıktığımız yolda oda ve borsa meclislerinde görev alan kadın girişimci sayısını yüzde 192 arttırarak 51’den 149’a çıkardık. Bundan sonraki hedefimiz 500 kadının oda ve borsa meclislerinde yer almasını sağlamak.”
Genç girişimciler
İstihdamın artması, rekabet gücünün arttırılması, ekonomik büyümenin hızlandırılması, ve gelir düzeyinin iyileştirilmesi için ekonomik yapının girişimci ve yenilikçi olması gerektiğine işaret eden TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, şöyle konuştu: “Türkiye nüfusunun önemli bir girişimci potansiyeli olan kadın ve gençlerin girişimci olarak değerlendirilmemesi üzücüdür. Genç girişimci sayısını arttırmamız gerekmektedir. Ülkemiz, genç girişimcilerin başarılarıyla kalkınacaktır.”
İş bulamayan girişimci oluyor
GİRİŞİMCİLERİN, bir ülkenin gelecek vizyonun garanti altına alınması için en önemli unsurlardan bir tanesi olduğunu belirten Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Global Entrepreneurship Monitor (GEM) raporunda, Türkiye’de her 100 kişiden sadece 6’sının girişimci olduğu belirtiliyor. Bu girişimcilerin yüzde 80’i ‘iş bulamadığı’ yani mecbur kaldığı için kendi işini kuruyor. Başka bir deyişle, her 100 kişiden sadece 1-2’si girişimciliği kendine bir kariyer seçeneği olarak tercih ediyor. Türkiye’nin kalkınma düzeyi için bu girişimcilik oranı oldukça düşük. Amaçlarımızın başında girişimciliğin aslında bir kariyer seçeneği olduğunu gençlere anlatmak ve girişimci potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak geliyor.”
Girişimcilikle zenginlik doğru orantılı yürüyor
İKİNCİ Dünya Savaşı’nı yaşayan ülkelerin ekonomik olarak kalkınırken bu savaşta fiili olarak yer alamayan Türkiye’nin geride kaldığına dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi: “1980’den sonra iş tam tersine döndü. 1980’lerin başında Suudi Arabistan ekonomisi, Türkiye’den daha büyüktü, Yunanistan’la ise eşit konumdaydık. Bugünse Türkiye her ikisinin toplamı kadar büyük bir ekonomi oldu. Bunu, girişimciliğin önünü açarak başardık. Çünkü girişimcilikle zenginlik doğru orantılıdır. TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu, Genç Girişimciler Kurulunu kurduk ve hızla kurumsallaşmış bir yapı haline getirdik. Biz itici gücü verdik, onlar sağ olsun işi sahiplenip yürütmeye başladılar.”
Rakamlarla Global Girişimcilik Haftası
120 paydaş kurum yer alıyor.
Ön etkinlikler dahil 40 ilde 190 etkinlik düzenleniyor.
20 bin kişiye direkt, toplam 10 milyon kişiye ulaşılacak.
40 lise, 23 üniversite etkinlik takviminin içinde görev aldı.
25 sivil toplum örgütü çalışmalara katıldı.
40 özel sektör şirketi sorumluluk üstlendi.
TOBB’a bağlı 40 sanayi ve ticaret odası etkinlik düzenliyor.
15 medya kurumu destek veriyor.
Yenilikçi potansiyeli keşfetmek gerekiyor
DÜNYA genelinde 102 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nda yerel, ulusal ve küresel etkinliklerle gençleri girişimciliği özendirmeyi amaçladıklarını anlatan TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul Üyesi Gülden Yılmaz, “Çünkü gençlerin yenilikçi potansiyellerini keşfetmeye ihtiyaçları var. Girişimcilik bir kariyer seçeneği olarak önlerinde duruyor. Global Girişimcilik Haftası ile 15-30 yaş arasındaki gençlerin girişimci bakış açısını güçlendirmeyi, etkin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak tanıtmayı ve toplum genelinde girişimcilik bilincinin yaygınlaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
134 ülke arasında sondan 4’üncüyüz
DÜNYA Ekonomik Forumu “2010 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği” raporuna göre Türkiye’nin kadının ekonomiye katılma ve ekonomide fırsat olanağı sıralamasında 134 ülke arasında sondan 4’üncü sırada yer aldığını belirten TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, “Sadece Suudi Arabistan, Pakistan ve Yemen’de kadının ekonomideki yeri Türkiye’den daha geridir. Raporun yayınlandığı son 5 yıla bakıldığında Türkiye dünya sıralamasında 2006 yılında 105. sıradayken, 2009 yılında 24 sıra birden gerileyerek 129. olmuştur. Oysa 12 basamak düştüğümüz 2006 yılı Türkiye ekonomisinde büyümenin göreli olarak yüksek olduğu dönemdir” dedi.
Moda değil ortak bir ihtiyaç
GİRİŞİMCİLİK kavramının moda olduğu için değil, tam tersine büyük ve ortak bir ihtiyaç olduğu için ön plana çıktığını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Girişimci ‘Hacıyatmaz’ gibidir. Anadolu’da eskiden çocukların oyuncağı ‘Hacıyatmaz’dı. Hacıyatmaz, ne yaparsanız yapın hep ayağa kalkar. Girişimciler de onun gibi ayakta kalmasını bilmeli. Bugün gençlerimiz eğitimli, bilgili. Dil biliyorlar. Her türlü bilgiye, her türlü teknolojiye anında ulaşabiliyorlar. Tek yapmamız gereken, gençlerimize bu güveni ve azmi aşılamak.”
Her kazancın altında alın teri var
TOBB’un son yıllarda girişimciliğe çok büyük önem verdiğini söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bizim hazinemiz girişimci ruhumuzdur. Bu ülkedeki her kuruşun ve kazancın altında girişimcilik ve alın teri vardır. Bizim değerlerimiz toprağın altında değil, üstündedir” dedi.