Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2009 00:00
Orta kademe ve genç Türk yöneticilerin önemli bölümü kurumsal yolsuzluğun önümüzdeki birkaç yıl içinde artacağına inanıyor.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young’ın orta kademe ve genç yöneticiler arasında yaptığı "Avrupa Yolsuzluk Anketi"ne göre, 22 Avrupa ülkesindeki katılımcıların yüzde 55’i kurumsal yolsuzluğun önümüzdeki birkaç yıl içinde artacağı görüşünde. Bu oran Türk yöneticiler arasında yüzde 67’ye çıkıyor.
2 bin 246 kişiyle görüşüldü
Ernst&Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş ve Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Usulsüzlük İncelemesi ve Uyuşmazlık Danışmanlığı Bölümü Sorumlu Ortağı Dilek Çilingir, araştırma kapsamında Türkiye’nin de içinde bulunduğu 22 ülkede 2 bin 246 şirket yöneticisi ve çalışanı ile görüşüldüğünü aktardı. Anket sonuçlarına göre, Avrupa çapında katılımcıların yüzde 55’i kurumsal yolsuzluğun önümüzdeki birkaç yıl içinde artacağını tahmin ediyor. Katılımcıların yüzde 46’sı çokuluslu şirketlerde çalışan, çoğunlukla orta kademe ve genç yöneticilerin oluşturduğu 102 Türk katılımcıdan yüzde 67’si de Avrupalı yöneticilerle aynı görüşte. Türkiye’den ankete katılanların yüzde 56’sı yönetime güvenmedikleri için önümüzdeki birkaç yıl içinde yolsuzluk riskinin artacağına inanıyor.
Hükümet gözetimi artmalı
Türk katılımcıların yüzde 36’sı, "Mali baskılar arttıkça hükümetin bağlayıcı kuralları kararlı bir şekilde uygulatması gerekeceği" görüşüne katıldığını belirtirken, yüzde 44’ü de "yolsuzluk riskinin azalması için düzenleyici kurum/hükümetin gözetiminin artması gerektiği"ni ifade etti.
Krizde ayakta kalmak için para verilebilir
ERNST&Young’ın "Avrupa Yolsuzluk Anketi 2009" sonuçlarına göre, ankete Türkiye’den katılanların yüzde 53’ü, ekonomik darboğaz yaşanan dönemlerde ayakta kalabilmek için mevcut-yeni işler için para vermeyi kabul edilebilir buluyor. Ankette yer alan "ekonomik darboğaz yaşanan dönemlerde ayakta kalabilmek için hangisi sizce kabul edilebilir?" şeklindeki soruya Türk katılımcıların yüzde 53’ü "mevcut/yeni işler için para vermek", yüzde 49’u "mevcut/yeni işler için şahsi hediye vermek", yüzde 32’si ise "mevcut/yeni işler için eğlenme olanağı sunmak" yanıtını verdi. Bu soruya Avrupa’daki katılımcıların yüzde 41’i "hiçbiri" yanıtını verdi.
Yolsuzlukla mücadele zayıf
GENÇ Türk yöneticilerin yüzde 52’si, şirket yönetiminin yolsuzlukla mücadeleye odaklanmadığını ifade ediyor; katılımcıların yüzde 41’i süreç ve prosedürlerin yetersiz olduğu görüşünde. Ankette yer alan "Çalışanların işten çıkarılmaları halinde en önemli sorunlar nelerdir?" sorusunda, Türk katılımcıların yüzde 75’i "moral bozukluğu", yüzde 54’ü ise "işte kalanların iş yükünün artması" yanıtını veriyor.