Güncelleme Tarihi:
Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, genç nüfusun teknolojiye uyum kapasitesinin yüksek olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Endüstri 4.0 çağını yakalama potansiyeli en fazla ülke olduğuna dikkati çeken Çelik, "Türkiye'nin genç nüfusu, Endüstri 4.0 için en büyük avantaj. Yeter ki bu avantajı değerlendirebilelim. Milli eğitimde müfredat değişikliklerinin tartışıldığı bir dönemde bu gerçeği dikkate alırsak Endüstri 4.0 büyük bir fırsata dönüşebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Üç sanayi devriminin de Türkiye tarafından ıskalandığını, buna karşın Endüstri 4.0 ile tarihi bir fırsatın yakalandığını kaydeden Çelik, "Endüstri 4.0 ile yeni bir çağa girdik. Alıştığımız ekonomik düzen farklılaşacak, bazı iş kolları ve meslekler kaybolurken yeni iş alanları oluşacak. Yeni teknolojilere uyum sağlayamayan, eğitim sistemini bu çağın gereklerine uyduramayan ülkeler de gelişmiş ülkelerle aralarındaki mesafeyi açacaklar." ifadelerini kullandı.
Son açıklanan işsizlik verilerinin bu soruna kalıcı çözümler bulmak adına herkese düşünme fırsatı tanıdığını belirten Çelik, sanayinin yetişmiş eleman sıkıntısı çekerken her dört gençten birinin işsiz olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Çelik, Türkiye'de genç işsizlik oranlarının, toplam işsizlik oranlarının yaklaşık iki katı düzeyde seyrettiğini, ekonomide son yıllarda yaşanan büyüme rakamlarına bakıldığında genç işsizlik oranlarında sağlıklı ve sürdürülebilir bir azalma yakalanamadığını ifade etti.
Türkiye'nin teknolojiye kolay uyum sağlama kapasitesine sahip genç bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Çelik, "Tek sorunumuz, ülke olarak sahip olduğumuz bu cevheri işlemek. Ya genç iş gücümüzü bu çağa entegre ederek sefa süreceğiz ya da gençliği heba ederek cefa çekeceğiz. Eğer nitelikli bir eğitim sistemini kurabilirsek çağ içinde çağ atlamamız hiç de zor değil." yorumunda bulundu.