Genç işadamları hesap sorulmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Genç işadamları hesap sorulmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2001 00:00


İstanbul Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Midillili, "Şok içindeyim. Üyelerimizin yarısı ya ekonomik sıkıntı içinde ya işsiz durumda. Bu sistemi bu noktaya getiren insanlardan hala hesap sorulmadı" dedi.
Haberin Devamı

Türk Genç İşadamları Vakfı'nın toplantısında konuşan Midillili, Türkiye'nin potansiyelinin bulunduğunu, ileriye dönük belirli reformlar yapılması halinde bu krizin de atlatılabileceğini kaydetti.

Hatay Genç İşadamları Derneği Başkanı Doğan Narin ise, son krizlerin tamamen finans sektörünün yanlış çalışmasından ortaya çıktığını vurguladı.

Dalgalı dövizle ihracatın artacağı kanısının yanlış olduğunu, çünkü bu gidişle ülkede üretimin olmayacağını vurgulayan Narin, Ulaştırma Bakanlığı'nın "yanlış" bir uygulama ile nakliyecilik sektöründe "Bire Bir" sistemini uygulamaya geçirdiğini, bu nedenle Irak'a Birleşmiş Milletler nezdinde yapılan ihracatın durduğunu belirtti.

Narin, "Habur kapımızdan büyük miktarlarda ihracat yapılmakta ve gün geçtikçe artmakta idi. Ne yazık ki bu uygulama ihracatı durdurmuştur. Irak'a yapılan sevkiyatların yüzde 80'ini kamyonlar yüzde 20'sini TIR'lar karşılamaktadır. Doğu ve Güneydoğu bölgemizde kayıtlı bahsi geçen kamyonlar şu sıralarda uygulamaya yeni başlanan Bire Bir sisteminden dolayı yükleme yapamamaktadır" dedi.

İSKENDERUN'DA EKONOMİK GERİLEME

İskenderun Genç İşadamları Derneği Başkanı Vicdan Eraslan da, hizmet sektörü ile beslenen İskenderun'da Körfez krizi ile başlayan ekonomik gerilemenin arka arkaya gelen krizle durma noktasında olduğunu bildirdi.

Eraslan, "2000 yılında İskenderun'da 263 yeni işyeri açılmış 173 işyeri de kapanmıştır. 2001 yılında 3 ay içerisinde 21 adet işyeri kapanmış, İskenderun'da ihracata dayanan üretim kapasitesi yüzde 37 düşmüştür" diye konuştu.

Toplam 70 firmadan 2 bine yakın işçi çıkarıldığını ifade eden Eraslan, siyasi partiler yasasının hızla değiştirilmesini, krizin diyetini de krizi yaratanların ödemesini istedi.

Vicdan Eraslan, "İstikrar programında gelir dağılımı adaletsizliği önlenmeli, yeni programın sorumluları başaramadıkları takdirde gitme sözü vermeli" dedi.

ADANA'DA İŞTEN ÇIKARMALAR ARTTI

Adana Genç İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez de, Türk sanayinin ilk kurulduğu bölgelerden biri olan Adana'da sanayinin yüzde 20 kapasitelere düştüğünü, işçi çıkarmaların arttığını, 2 ayda 680 işyeri kapandığını bildirdi.

Sönmez, SSK prim cezalarının aşağıya çekilmesini, krize sebep olan rantiyecilere engel olunmasını, kredi faizlerinin kriz öncesi oranlara çekilmesini ve vadelendirilmesini, mevduat faizlerinin düşürülmesini, kamu kuruluşlarının hakedişleri ödemeye başlamasını istedi.

Türkiye'de güven bunalımının ciddi sorunların başında geldiğini belirten Sönmez, "Hükümet güven istiyorsa önce kendisi güven vermelidir" dedi.

Akhisar Genç İşadamları Derneği Başkanı İsmail Tatar da tek çözümün seçim sisteminin değiştirilip, liderlerin hegomanyasından bu ülkeyi kurtarmak olduğunu söylerken, Aydın Genç İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Altınöz ise, kendilerinin işveren olarak vergilerini verdiklerini daha fazla birşey vermek istemediklerini kaydetti.

Toplantıya, Türk Genç İşadamları Vakfı Başkanı Melih Mekik'in yanı sıra, EGİAD, GAGİAD, DEGİAD, GYİAD, AGİAD, AYGİAD, İSGİAD, HAGİAD ve AKGİAD başkanları katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!