Güncelleme Tarihi:
16 aylık ömrünün 14 ayını değer kaybederek geçiren Euro, dün dolar karşısında tarihinin en düşük değerine kadar indi. 88.8 sente gerileyen Euro için, ‘‘can çekişiyor’’ değerlendirmeleri yapılıyor.
AVRUPA Ortak Para Birliği'nin resmi döviz kuru Euro, 16'ncı ayında, ABD doları karşısında zor günler yaşıyor. Uluslararası piyasalarda fon yöneticileri, 16 aylık ömrünün 14 ayını değer kaybederek geçiren Euro için, ‘‘Genç Euro, güçlü dolar karşısında can çekişiyor’’ değerlendirmesini yapıyorlar.
Önceki gün, dolar karşısında 89.9 sent düzeyine inen Euor, dün de 88.83 sent seviyesine kadar düştü. Bu seviye, Euro'nun tarihindeki en dip noktayı ifade ediyor. Dünkü parite ile, Euro'nun, dünyaya geldiği 1 Ocak 1999 tarihinden bugüne kadar geçen süredeki kaybı yüzde 24.7 düzeyine çıktı. Euro, 1 Ocak 1999'da 1.17 dolar değeri ile kullanılmaya başlamıştı.
Avrupa Birliği Komisyonu, Euro'da yaşanan düşüş karşısında soğukkanlığını korurken, Avrupa Merkez Bankası ise, Euro'nun aşırı değer kaybı konusunda açıklamada bulunmayı reddetti.
Avrupa Birliği Komisyonu Euro'nun durumunun ‘‘geleceğe olan güveni engellemediği’’ görüşünü savundu. Komisyon Sözcüsü Gerassimos Thomas, piyasaya sürüldüğü 1 Ocak 1999 tarihinde 1.17 dolar olan Euro'nun, bugün 0.88 dolara kadar düşmesinin ve değer kaybının yüzde 20'yi aşmasının, AB Komisyonu'nun tavır değiştirmesine yol açmayacağını bildirdi.
EKONOMİLER İYİ
Thomas, 11 Euroland ülkesinin (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İrlanda, Finlandiya, Avusturya ve Portekiz) ‘‘ekonomik performanslarının’’ iyi olduğunu, dün açıklanan rakamların AB'de işsizlik oranının düştüğünü gösterdiğini belirterek, ‘‘Komisyon, Euro'nun geleceğine güvenle bakıyor’’ dedi.
İstatistiklere göre şirketlerin ve kamuoyunun AB ekonomisine güvendiklerinin gözlemlendiğini savunan sözcü, ‘‘Bu durumda tavrımızın doğru olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.
Thomas, Komisyon'nun, yapısal reformlarla ilgili takvimi uygulama çabalarını sürdüreceğini, euronun zamanla tekrar değer kazanacağına ve AB ekonomisini gerçek anlamda yansıtacağına inandıklarını anlattı.
Euro neden zayıfladı?
Euro kapsamındaki 11 ülkenin tamamı, parasal birlik için öngörülen ekonomik standartları devam ettiremedi.
Tarihinin en uzun kesintisiz büyümesini gerçekleştiren ABD ekonomisi, doları güçlendirdi.
ABD Merkez Bankası, faiz oranlarında daha sık artırımlar yapınca doların yükselişi de hızlandı.
Yunanistan'ın Euro'ya girişine Almanya engeli
ALMANYA'da muhafazakar muhalefetin destek verdiği önde gelen iki kuruluş, Yunanistan'ın bütün ekonomik kriterleri karşılayana kadar Euro blokuna girmesine izin verilmemesini istediler.
Avrupa komisyonu, borç düzeyi Maastrich Zirvesi'nde konulan limitlerin çok üzerinde bulunan Yunanistan'ın Avrupa Ortak Para Birliği'ne (EMU) giriş için ana kriterleri karşıladığını söylemişti.
Ancak Almanya Sanayi Federasyonu (ASF) Başkanı Hans Olaf Henkel, Yunanistan'ın Euro'ya giriş kurallarını bükmesine izin verilmesinin, zaten zayıf durumda bulunan Euro'ya büyük zararlar verebileceğini söyledi.
Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları da Yunanistan'ın kamu borcunu yeterince kontrol altına almasının yıllar alabileceğini söyledi.