Güncelleme Tarihi:
Bu bankalar, TBB aracılığı ile BDKK’ya kararların olumsuz etkilerini anlatan bir raporla itirazda bulunmaya hazırlanıyor.
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son dönemde, kredi kartı limitleri ve taksit sınırlaması dahil, maaşa göre toplam borçluluğun belirlenmesi yönündeki yeni düzenleme hazırlıklarına, özellikle küçük bankalar tepkili. Son olarak dün Hürriyet’te yayınlanan ‘Ayağını maaşına göre uzat’ başlıklı haberde belirtilen ‘BDDK’nın kişilerin konut, taşıt, tüketici kredisi ve kredi kartı taksitleri dahil aylık tüm bireysel kredi ödemelerinin maaşlarının belli bir bölümünü geçemeyeceği yönünde yeni bir düzenlemeye hazırlandığı’ bilgisine tepki gösteren bankacılar, “Böyle bir düzenleme ile BDDK’nın bankalara, ‘Riskini yönetemiyorsun, o nedenle kişilerin ne kadar borçlanabileceğine ilişkin kısıtlamaya gidiyorum’ demiş oluyor. Bu doğru değil, Türkiye’de bir kredi sorunu yok” dedi.
BU BİR ÇELİŞKİ
Son olarak alınan kararların özellikle bireysel bankacılıkta pazar payı düşük küçük bankaları olumsuz etkileyeceğini dile getiren bankacılar, “Bir yandan küresel kriz sürecinde riskini iyi yöneterek, sağlam duruşuyla tüm dünyanın takdirini kazanan Türk bankalarıyla gurur duyuyoruz deniliyor. Bir yandan da bu kadar mikro düzeyde bir riski ‘bankalar yönetemiyor, biz düzenleme yapacağız’ deniyor. Bu bir çelişki” ifadesini kullandı. Konuya ilişkin isminin açıklamaması kaydıyla Hürriyet’e değerlendirmede bulunan bankacılar, şunları söyledi: “Nasıl geçmiş yıllarda kredi büyümesine ilişkin yüzde 15’i aşmamalı şeklinde bir çıta açıklandıysa, hane halkı borçluluğunun daha iyi yönetilmesi için bankalara yine kredi büyümesi konusunda bir tavan oran belirtilebilir. Çünkü özellikle Türkiye’de kişilerin çoğunun tek geliri maaş değil. Konut, taşıt kredisi gibi borçları bulunan kişiler, ailelerinden yardım alıyorlar. Farklı gelir kaynakları olabiliyor. Tüm bu kredilerin takibe düşme oranına bakıldığında da şu anda sistemi tehdit eden bir risk görünmüyor. Dolayısıyla sadece maaş baz alınarak bu kadar mikro düzeyde bir müdahaleye gerek yok. Çünkü BDDK, bankaları sürekli olarak denetliyor ve kredi riskini yönetmesiyle ilgili de anlaşılan çoğuna geçer not vermiş durumda. Şimdi bu haliyle BDDK kendi iyi not verdiği bankalara, ‘riski iyi yönetemiyorsunuz o yüzden kişinin ayda ödeyeceği toplam borcun ne kadar olacağına düzenleme getiriyoruz’ demesi kendisiyle ters düşmesi anlamına geliyor.”
BDDK görevlerinin ötesine geçiyor
BDDK’nın maaşa göre borçluluk seviyesini düzenlemeye yönelik çalışmasına HSBC Türkiye eski Genel Müdürü Piraye Antika’dan da tepki geldi. Halen HSBC’nin Global Danışma Kurulu Üyesi olan Antika dün attığı tweetlerle, “BDDK bireysel borçlunun mantıklı karar verme yetisini yok sayan kararlar alıyor. Maaşınızın yüzde kaçıyla borç servis edebileceğinize ilişkin kısıtlamalar düzenleme ve denetleme vazifesinin çok ötesine geçmiş durumda. BDDK bankaları denetleyen bir kurumken bireylerin ekonomik kararlarını denetleyeme çalışan otoktrakit bir yapı haline gelmekte” yorumunu yaptı.