Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önceki gün yaptığı açıklamada, Hazine Müsteşarlığınca, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara düşmemesi nedeniyle tavan fiyat uygulanması kararı aldıklarını kaydederek, uygulama ile otomobillerde zorunlu trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30'luk indirim sağlanacağını, trafiğe yeni çıkacak otomobillerde ise indirimin yüzde 40'ı bulacağını belirtmişti.
Çağatay, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu çok önemli gelişmenin 20 milyon sürücüyü ilgilendirdiğini kaydederek, uygulamanın nisan ayında başlayacağını söyledi.
Primlerde 2 yıl önce yüzde 300'lere varan artışlarından dolayı tüketicilerin şikayetlerinin yoğunlaştığını dile getiren Çağatay, Hazine Müsteşarlığının gerekli duyarlılığı göstererek çözüm arayışı içine girdiğini ve bazı düzenlemeler yaptığını anlattı.
Çağatay, Hazine Müsteşarlığı'nın tüm girişimlerine rağmen tüketicilerin yoğun şekilde şikayetçi olduğu zorunlu trafik sigortası primlerinin bir türlü istenilen seviyelere düşürülemediğini aktardı.
"SİGORTA YAPTIRMAYI TEŞVİK EDECEK"
Çağatay, daha önceki yıllarda trafik sigortası primlerinin sabit olduğunu anımsatarak, daha sonra sigorta şirketlerinin fiyatları ve hasar prim oranlarını piyasa koşullarına göre belirlemeye başladığını aktardı.
Çağatay, "2 yıl önceki yüksek prim artışlarının en belirgin nedenleri olarak, daha evvel teminata girmeyen ve muallakta olan bazı risklerin yargı kararı ile ödenmesidir. Bu, maddi ve manevi tazminat tutarlarının artmasına neden oldu." diye konuştu.
Bunu gidermek için geçen yıl yasal düzenlemeler yapıldığını dile getiren Çağatay, hangi şartlarda teminat altında olacağının yasaya bağlandığını bildirdi.
Çağatay, buna rağmen sigorta şirketlerinin poliçe primlerinde belirtilen indirimleri sağlamadığının görüldüğünü kaydederek, Hazine Müsteşarlığı'nın yapmış olduğu çağrılara rağmen trafik sigorta primlerinin makul fiyatlara düşmediğini söyledi.
Yapılan "tavan fiyat" uygulaması sayesinde tüketicinin rahatlayacağını vurgulayan Çağatay, zorunlu olduğu halde trafik poliçesini yaptırmayanların sigorta yaptırmaya teşvik edileceğini aktardı.
"İLK 3 AY POLİÇENİZİ İPTAL ETTİREBİLİRSİNİZ"
Çağatay, tüketicilerin hasar tutanaklarını eksiksiz ve doğru tutmaları gerektiğinin altını çizerek, "Hasar miktarı 150-200 lira civarında ise hasarsızlık indirimini kaybetmemeleri adına kendilerinin karşılamaları uzun dönemde kendi menfaatlerinedir." dedi.
Tüketicilerin, "https://www.sbm.org.tr/" sitesinden araçlarının primlerini görme hakkına sahip olduğunu dile getiren Çağatay, şunları söyledi:
"Hazine Müsteşarlığı'nın daha önce yaptığı düzenlemeye göre zorunlu trafik sigortası yaptırıldıktan sonra 3 ay içinde poliçe iptal ettirilebiliyor. Tüketiciler, yüksek fiyatlı poliçelerini trafik sigortasında 'tavan fiyat' uygulaması başladıktan sonra yüzde 5 kesinti ile iptal ettirebilir ve yeni fiyattan ortalama yüzde 30 indirimle trafik sigortasını yaptırabilir. Ancak bu 3 ay içerisinde herhangi bir kaza yapmamanız, araca hasar vermemeniz gerekiyor. 3 ayı geçtikten sonra tüketici poliçesini iptal ettiremiyor zaten."
Çağatay, zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına ilişkin tüm detayların ayrıntıları ile henüz paylaşılmadığını, ilgili tarife değişikliği yayınlandıktan sonra her şeyin daha iyi görülebileceğini sözlerine ekledi.