AA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 13:21
Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında Habur Sınır Kapısı'ndan giriş ve çıkışların durdurulması, Mardin'den Irak'a ihracat yapan sanayicileri olumsuz etkiledi. Mardin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Duyan: "Irak'tan yaklaşık 10 gündür para akışı gelmiyor. Dolayısıyla bu ay sonunda sanayiciler, bankalarla ciddi anlamda sıkıntı yaşayabilir" dedi.
Mardin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'a yıllık ortalama ihracatının 12 milyar dolar olduğunu ve bunun 1 milyar dolarının Mardin'den gerçekleştirildiğini söyledi.
Habur Sınır Kapısı'nın geçici olarak kapatılması nedeniyle 10 gündür üretimin durma noktasına geldiğini belirten Duyan, ülke ekonomisine katkılar sunan sanayicilerin bu tür gelişmelerden etkilendiğini anlattı.
Söz konusu sınır kapısının hem Mardin hem de Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Duyan, Irak'taki iş adamlarının başka bir pazar arayışına girdiğini öne sürdü.
Duyan, iş dünyası olarak devletten bankalara borçlarının ertelenmesini beklediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu olaylar cereyan ettikten sonra dışarıdan özellikle Irak'tan para almakta sıkıntı çekiyoruz. Bankalar konusunda da hükümetimizin gözden geçirip, bu bölgedeki iş insanlarının bankadaki taksitlerini kredilerini ertelemesi yönünde bir talebimiz var. Bu konuda bölgenin hassasiyetinin dikkate alınması en büyük temennimizdir. Irak'tan yaklaşık 10 gündür para akışı gelmiyor. Dolayısıyla bu ay sonunda sanayiciler, bankalarla ciddi anlamda sıkıntı yaşayabilir. Bölgemizdeki hassasiyet göz önünde bulundurularak bu borçların en azından 3-6 ay ertelenmesini talep ediyoruz."
"NAKLİYECİLER DE ZOR DURUMDA"Fabrikalarda gıda maddesi stoklarının dolduğunu ifade eden Duyan, sanayicilerin çiftçilerden mısır alamadığını vurguladı.
Mevsimi olmasına rağmen çiftçilerin tarlalarından mısır biçemediğini bildiren Duyan, "Çünkü pazar yok. Sanayici almadıktan sonra mısırı biçemiyorlar. Şu anda hiç kimse bu durumda mısır ihracatı da yapamıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Mardin'de 7-8 bin ailenin nakliyecilikten geçindiğini aktaran Duyan, onların da güç durumda kaldığını dile getirdi.
Duyan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçiler ürünlerini satamıyor. Organize temel gıda maddesi olduğu için şu anda bu sıkıntıyı yaşıyorsak diğer sektörler bizden daha fazla sıkıntı çekiyordur. Irak'a yaptığımız ihracat aylık ortama 70-80 milyon dolardır. Bu 70-80 milyon dolar otomatik olarak ihracattaki kaybımızdır. Bu çatışma ortamından kimseye fayda gelmeyeceğini, kimseye menfaat sağlamayacağını hepimiz biliyoruz. En kısa sürede bu olayların bitmesi en büyük temennimiz. Huzur ortamına bir an önce kavuşulması dileğimizdir. İki sene önce nasıl kardeşçe bir ortamda yaşadıysak, aynı güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamak dileğimizdir. Bu çatışma ortamı bir önce çözülüp barış dili konuşmamız gerekir, ekonomiyi konuşmamız gerekir."
Çözüm Süreci ile bölge için yatırım taleplerinin arttığını hatırlatan Duyan, son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle yatırımların iptal edilmediğini ancak beklemeye alındığını belirtti.
Teröre karşı olduklarına dikkati çeken Duyan, "Nereden, kimden geliyorsa gelsin, biz artık halk olarak insanca yaşamak istiyoruz. Terörü lanetliyoruz. Artık huzurlu bir ortamda yaşamak istiyoruz" dedi.
- "Bir an evvel kapının açılmasını istiyoruz" Mardin'de bir bulgur fabrikasının sahibi İbrahim Zamur da kendileri gibi
Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren diğer sanayicilerin zor durumda olduğuna değindi.
Sıkıntılarına ilişkin bilgi veren Zamur, şunları kaydetti: "Kapının bu kadar uzun süre kapalı kalmasını beklemiyorduk. Arkadaşlarımızın çoğu bankaya borcu var. Paralarımız Irak'tan gelmiyor. Kapının kapanması paranın durmasına neden oldu. Bazı fabrikalar işçi çıkarmak zorunda kaldı. Bu böyle uzun sürerse birçok fabrika işçisini çıkaracak. Bir an evvel kapının açılmasını, bölge insanının refaha kavuşmasını istiyoruz."