Gemi ve yatla Türkiye’ye 2.5 milyar dolar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gemi ve yatla Türkiye’ye 2.5 milyar dolar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2009 00:00

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, gemi ve yat sanayiinin 2008 ihracatının 2.5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Global krize rağmen sektörün büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaştığı tahminleri yapılıyor. Sektörde krize rağmen süren canlılık dün açılan Avrasya Boat Show’a da yahsıdı.

CNR Expo Fuarcılık’ın Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (Dentur) desteğiyle düzenlediği "Avrasya Boat Show 3’üncü Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı" açıldı. 200’ün üzerinde küçük, orta ve mega büyüklükte teknenin sergilendiği fuara 350 firma 1500 markayla katılıyor. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, "Denizcilik sektöründe önemli bir alan olan gemi ve yat inşa sanayisi son 20 yılda önemli gelişmeler kaydetti. 2008 yılında Türkiye’nin deniz araçları ihracatı 2.5 milyar doları aştı" dedi. Global ekonomik krizin etkisine rağmen 2008’de sektörün büyümeye devam ettiğini anlatan Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, sektörün büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Türkiye’de yapılıyor

Yavuz Sipahi, sektörün gelişmesine paralel olarak teknelerde kullanılan aksesuar ve donanımların Türkiye’de yapılmaya başlandığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Yat ve tekneyle ilgili modern endüstriyel bölgeler oluşturuldu. Sektör hızlı bir büyüme yakaladı. Global ekonomik krizin etkisine rağmen 2008’de sektör büyüklüğü 4 milyar dolara ulaştı. Pazar daralmasıyla kendimizi moral bozukluğuna sevk etmemek gerekiyor."

Ekonomik krizden kurtulduktan sonra deniz endüstrisinin ne zaman iyileşeceğini kimsenin bilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) Genel Sekreteri Tony Rice, "Denizcilik endüstrisi gelişen Türkiye’de daha fazla yat limanlarına ihtiyaç duyuyor. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı" dedi.

En büyük tekneler

Dünyanın karada yapılan 2’inci büyük tekne ve yat fuarı olma özelliğini taşıyan Avrasya Boat Show’da 200’ün üzerinde küçük, orta ve mega büyüklükte tekne sergileniyor. Fuarın en büyük teknesi Alfa Beta Yatçılık tarafından sergilenen 22 metre boyundaki "Princess 21M", ikinci büyük teknesi ise Karina Yatçılık’ın 21 metre boyundaki "Squadron 68" oldu. "Princess 21M"in fiyatı açıklanmazken, "Squadron 68"in ise 1 milyon 770 bin 550 sterlinden başlayan fiyatlarla satılıyor.

150 bin kişi fuarı gezecek

FUARDA Yalçın Sabancı, Ali Ağaoğlu, Roman Abramoviç ve Donald Trump’ın kullandığı tekneler olan "ABY 36 ve 38 Oyster" ile "ABY 40 Lobster" de sergileniyor. Hollanda, Almanya, İngiltere, İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan firmaların yer aldığı fuara 10 bini yabancı olmak üzere 150 bin ziyaretçi bekleniyor. Avrasya Boat Show, 22 Şubat Pazar gününe kadar ziyarete açık kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!