Güncelleme Tarihi:
Referans Gazetesi'nde yer alan haberde son dönemde gelen risk priminin rekor düşük seviyelere yaklaştığı gelişmekte olan ülke tahvilleri piyasasında yeni bir yön arayışı için gözler ABD Hazine tahvillerine çevrilirken, yatırım uzmanlarının aşırı yükselen kıymetlerde sert düzeltme olabileceği uyarıları da artıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Endonezya ve Brezilya gibi gelişen ülkelerin notunu artırabileceğinin sinyallerini vermesiyle birlikte iyice artan olumlu hava önceki gün risk priminin 166 baz puan seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu.
ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, geçen hafta içerisinde açıklanan zayıf istihdam verilerinin faiz artırım olasılığının azaltmasının ardından gördüğü yüzde 4,8 seviyelerindeki yerini koruyor. Güvenli yatırım aracı olarak görülen ABD tahvilleri ile yüksek riskli gelişmekte olan ülke tahvillerinin arasındaki faiz farkının azalması, 10 yıllık ABD kâğıtlarının seyrini de daha önemli kılıyor. Ancak, ABD'de özellikle geçen yılın sonlarına doğru güçlenen faiz indirim beklentisinin azalması ve faiz artırım olasılığının da düşük görülmesi ABD tahvil piyasasını da yönsüz bıraktı. ABD'de bu hafta içinde açıklanacak fazla bir veri olmaması, tahvil piyasası açısından da gözleri ABD Hazinesi'nin yüklü ihale programına çevirdi. Dün 16 milyar dolarlık borçlanma hedefiyle gerçekleştirilen 3 yıllık tahvil ihalesinin ardından, bugün de 10 yıllık kâğıt ihraç edilecek. ABD'nin çeyrek dönemlik borçlanma programı kapsamındaki bu ihalelerde 10 yıllık tahvilde 13 ve yarın da 30 yıllık tahvilde 9 milyar dolarlık borçlanma hedefliyor.
SERT DÜZELTME UYARISI
Gelişmekte olan ülkelerin gösterdiği güçlü ekonomik performans, kredi notlarında iyileşmeyi de beraberinde getiriyor. Moody's'in Endonezya'nın kredi not görünümünü durağandan pozitife yükseltmesinin ardından Fitch de dün Brezilya için benzer bir adım attı. Fitch, Brezilya'nın döviz cinsi kredi notunun görünümünü durağandan pozitife çıkartarak, 2 yıl içinde notun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarılabileceğinin sinyallerini verdi. Fitch'in açıklamasında Brezilya'nın bu ay başında 91.6 milyar dolara ulaştığı açıklanan döviz rezervindeki büyümeye de dikkat çekildi. Hükümetin yüklü harcamalar öngören yeni ekonomik programının ise bütçe dengelerini nasıl etkileyeceğinin yakından takip edileceği vurgulandı. Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard&Poor's (S&P) da Brezilya'nın görünümünü kasım ayında olumluya çevirmişti. Her 2 kuruluş nezinde de Brezilya'nın BB olan kredi notu yatırım yapılabilir ülke seviyesinin 2 kademe altında bulunuyor.
Bu 2 gelişme, gelişmekte olan ülke tahvilleri piyasasına da alım getirdi. Sektörün göstergesi kabul edilen JPMorgan Gelişmekte Olan Ülke Tahvilleri Endeksi'nin risk primi önceki gün 3 baz puan daraldı. Bu düşüş dün de devam etti ve risk primleri 163 baz puan seviyelerine indi. Ancak son dönemdeki bu hızlı değer artışları, bazı piyasaların aşırı şişmesinden dolayı sert düzeltme uyarılarını da beraberinde getirdi. Yatırım bankası JP Morgan önceki gün yayımladığı araştırma notunda, "Hem yatırımcılar hem de politika yapıcılar arasında yüksek düzeylerde seyreden gelişmekte olan piyasaların yakın bir zamanda Mayıs 2006'dakinden de kötü bir satış dalgasıyla karşılaşabileceği yönünde kaygılar giderek artıyor" dedi. Notta ayrıca "Küresel zemin gelişen piyasaların parçalanmış görünümüne rağmen olumlu gözükmeye devam ediyor. Ancak yatırımcıların zaten yüksek fiyattan satın aldıkları risklere yenilerini ekleme niyetinin olmadığına inanıyoruz" ifadesi yer aldı. Geçen yılın mayıs ve haziran aylarında, risk alma iştahının azalmasıyla birlikte küresel piyasalardan sert çıkışlar yaşanmış ve bu durumdan en çok gelişmekte olan ülkeler olumsuz etkilenmişti. Bu yıl da küresel faizlere bağlı olarak benzer hareketlerinden olmasından endişe duyuluyor.
TÜRKİYE'NİN PERFORMANSI ŞAŞIRTTI
Küresel likiditenin yönü, çifte seçimlere gidecek olmasından dolayı yüksek riskli olarak tanımlanan Türkiye açısından özellikle bu yıl kritik öneme sahip. Bir başka yatırım bankası Barclays Capital da gelişmekte olan piyasalar açısından yılın dalgalı başladığını ancak ABD Merkez Bankası'nın faizler konusunda temkinli yaklaşması ve ABD ekonomisinin beklenenden güçlü bir büyüdüğü yönündeki sinyallerin etkisiyle havanın olumluya döndüğü yorumunda bulundu. Barclays Capital ekonomistleri, dün yayımladıkları bir araştırma raporunda, özellikle Latin Amerika ve Asya piyasalarının bu olumlu havadan pay aldıklarını ancak Doğu Avrupa ve Ortadoğu piyasalarının geride kaldıklarını bildirdiler. Raporda, "Ancak Türkiye istisna olarak kalmaya devam ediyor. Yüksek riskli etiketi taşımasına karşın bölgenin en güçlü performans gösteren piyasası oldu. Ancak, cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlı ve Ortadoğu genelinde artan riskler nedeniyle temkinli yaklaşımımızı sürdürüyoruz" denildi.