Gelir vergisinde dilim 3’e iniyor taksiciye ’yıllık kazanç’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gelir vergisinde dilim 3’e iniyor taksiciye ’yıllık kazanç’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00

Vergi Konseyi koordinatörlüğünde hazırlanan Gelir Vergisi Kanun Taslağı son halini aldı. Bayramdan önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a sunulacak olan taslakta gelir vergisi dilimi 4’ten 3’e indirilirken, taksici esnafı da belirlenecek yıllık kazanç limitine göre vergi ödeyecek.

YENİ Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla vergi tarifesi değişiyor. Taslak, taksicilerin de aralarında bulunduğu meslek grupları için 6 aylık asgari ücretten az olmamak kaydıyla her işkolu ve bölge için ayrı ayrı yıllık kazanç tespitini de öngörüyor. Vergi Konseyi koordinatörlüğünde Konsey, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak Maliye Bakanlığına sunulan Gelir Vergisi Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Maliye Bakanlığı bürokratlarınca madde madde yeniden ele alınarak düzenlenen Taslağın bayramdan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yapılacak değerlendirmeler neticesinde son şeklini alması bekleniyor.

İndirim 2009’a kalabilir

Gelir vergisinde oran sayısı 4’den 3’e inecek. Halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar da yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenlenecek. Dilimler de 7 bin 500 YTL, 20 bin YTL ve 40 bin YTL olarak sıralanacak.Buna göre, gelir vergisine tabi girişim kazançları ve ücretlere isabet eden vergi matrahının 7.500 YTL’ye kadar olan kısmından yüzde 10 gelir vergisi alınacak. 20 bin YTL’nin ilk 7.500 YTL’si için 750 YTL, fazlası için yüzde 20 vergi olacak. 40 bin YTL’nin 20 bin YTL’si 3.250 YTL, üstü yüzde 25 oranında vergilendirilecek. Ancak oran konusu Maliye Bakanlığında yeniden ele alınıyor. Bakanlıktan bir üst düzey yetkili, Maliye Bakanı Unakıtan’ın oran indirimine sıcak baktığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Taslakta önerilen tarifeyi masaya koyacağız. Biz de alternatifli çalışma yapıyoruz. Her bir alternatifin getirisini ve götürüsünü hesaplayacağız. Daha sonra da bunları Bakanımızın ve hükümetin önüne koyacağız. Nihai karar burada verilecek. Ancak, oran indiriminin yürürlük tarihi de ayrıca değerlendirilecek. Dünyadaki küresel krizin bizi nasıl etkileyeceğini de dikkate alarak bu konuda bir karar verilecek. Yeni Gelir Vergisi Kanunu 1 Ocak 2008’de yürürlüğe girse bile yeni oranların uygulanması 1 Ocak 2009’a da bırakılabilir."

Taksicilerin durumu

83 maddelik taslakla taksici esnafına yönelik de yeni bir vergi sistemi hayata geçirilmesi öngörülüyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının yetkilendireceği 2 temsilciyle ilgili meslek odasından 2 temsilcinin katılımıyla oluşturulacak komisyonlar, bölgeler ve iş kolları itibarıyla asgari ücretin 6 aylık tutarından az olmamak üzere, basit usule tabi mükellefler için yıllık kazanç tutarı belirleyecek. Bu şekilde tespit edilecek safi kazanç tutarı, hiçbir bölge veya iş kolu için yıllık asgari ücretin 4 katını geçemeyecek. Maliye Bakanlığı, safi kazanç tespitini öncelikle taksiciler için düşünüyor. Taslaktaki düzenleme aynen kanunlaştığı takdirde, komisyonlar, günümüzde uygulanmakta olan asgari ücrete göre en az 3 bin 832 YTL, en fazla da 30 bin 657 YTL safi kazanç belirleyecek.

Futbolcular ’serbest meslek erbabı’ oluyor

GELİR Vergisi Kanun Tasarısı’na göre sporcular da serbest meslek erbabı sayılacak. Hakemlere yapılan ödemeler ise ücret olarak değerlendirilecek. Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapmak kaydıyla, hallaç, kalaycı, lehimci, çilingir, boyacı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, badanacı, çamaşır yıkayıcısı ve hamal gibi kimselerin veya küçük tamirat ve tadilat işleriyle uğraşan küçük sanat erbabının bu işlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna olacak. Aynı şekilde dışarıdan işçi almamak şartıyla, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel işleri, süpürge, paspas, fırça, sepet, yapma çiçek ve turistik eşyayı dükkan açmaksızın satanlar ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini satanlar ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan türden malları satanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Gezici piyango bayileri, PTT acenteliğiyle uğraşanlar ve hurdacılar da gelir vergisi istisnasından yararlanacak.

Gelirin tanımı değişiyor

GELİR Vergisi Kanun Taslağı ile gelirin tanımları da yenileniyor. Taslağa göre gelir, "Bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği girişim kazançları, ücretler, sermaye kazançları ve diğer kazançların safi tutarı" olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede, ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarıyla arızi kazançlar, "girişim kazançları" adı altında toplanıyor. "Kiralama gelirleri, menkul sermaye gelirleri ve elden çıkarma kazançları", "sermaye kazancı" olarak değerlendiriliyor. Karşılıksız edinimler ile kazanç sayılan harcama fazlalığı da diğer kazançları oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!