Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Boğazı’nı deniz altından birbirine bağlamak birçok düşünürün, dahinin ve sultanların yüz yıllarca hayalini süsledi. Boğaz altından geçen projelerden, en eskisi ünlü dahi Leonardo da Vinci’ye aitti. Ayrıca 1904 yılında Sultan 2. Abdülhamit tarafından Fransızlara benzer bir proje çizdirildiği biliniyor. Boğaz’ı deniz altından birbirine bağlamak Cumhuriyet döneminde de üzerinde yıllarca çalışılan hayallerden birisi oldu. Yılların hayalini içinde barındıran Marmaray Projesi “son makyajını” tamamlayarak açılışa hazırlanıyor.
İLK SEYAHAT KUM TORBALARINA
Üç etaptan oluşan Marmaray Projesinin, 13,6 kilometrelik güzergahtan oluşan Demiryolu boğaz tüp geçiş kısmında sona gelindi. Test sürüşleri boyunca tren setlerinin ilk “yolucuları” kum torbaları olacak. İnsan ağırlıklı ve ağırlıksız olarak yapılacak iki ayrı test sonunda proje tamamlanacak. Marmaray Bölge Müdürü Özmen, 29 Ekim’den sonra TCDD işletmesine devredilecek projenin, planlanan sefer sayıları için şu bilgileri verdi: “2015 yılında tüm hat tamamlana kadar her dört dakikada bir karşılıklı sefer düzenlenecek. 2015’ten sonra bu süre 2 dakikaya inecek. Fiyatlandırmaya ilişkin kararı işletmeci verecek. Hat gece 00.00’dan 05.00’a kadar sadece yük trenlerine hizmet verecek. Bu saatlerde yolculara açık olmayacak. Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşme (Kadıköy) arası 19 dakikada olacak.”
MAKİNİSTLERE ÖZEL EĞİTİM
Projenin imalatı sırasında çıkan hafriyata çok önem verildiğini anlatan Özmen, 200 bin metreküplük bir kısmın şartlara uygun olarak bir taş ocağına gömüldüğünü, 1 milyon metreküpünün Çınarcık Çukuru’na doldurulduğunu belirtti. Özmen, jeolojisi uygun olan bir kısım hafriyatın yine gerekli işlemlerden geçirildikten sonra projenin imalatında kullanıldığını belirtti. Özmen, proje kapsamında güzergahta çalışacak başta makinistler olmak üzere tüm çalışanların eğitim aldığını söyledi.
Kandilli ile özel bağlantı
MARMARAY Projesi’nin 7,5 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olduğunu anlatan Özmen, “Bizim bulunduğumuz tüm fay hatlarının aynı anda hareket geçse dahi olabilecek depremin büyüklüğü uzmanlar tarafında 7 olarak belirtiliyor. Bizim projemizde tüm bunlar hesap edilerek 7,5 büyüklüğüne dayanıklı olarak tasarlandı” dedi. Kandilli Rasathanesi ile erken uyarı sistemi kurulduğunu anlatan Özmen, tünelde erken uyarı sistemin bulunduğunu söyledi. Özmen ayrıca hem Üsküdar hem de Sirkeci istasyonlarında sel kapaklarının bulunduğunu anlattı.
En büyük kazancımız deneyim
MARMARAY Bölge Müdürü Haluk Özmen, “Her ilk şey insanı tedirgin edebilir. İstanbul metrosu da ilk açıldığında gerçek potansiyeli kadar talep olamamıştı. İnsanlar böyle projelerde yavaş yavaş ısınıyorlar. Ülkemizin böyle bir projeye sahip olması çok değerli ve önemli bir olay. Ne kadar çok talep olursa o kadar çok avantajı olur ülkemize. Bir Türk mühendis olarak bunu başardığımız için gurur duyuyoruz. Bundan sonra benzer projeleri yapmak istediğimizde belki de yabancı deneyimlere ihtiyacımız olmayacak. Bu çok önemli bir kazanım. 60 metre ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahibiz artık” diye konuştu.
9 yılda 13,5 km tamamlandı
* Marmaray Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi’nin 13,5 kilometrelik güzergâh üzerinde planlandı. İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğunda olacak.
* Bu güzergâh üzerinde 5 istasyon bulunuyor
* Deniz kesiminde delme tünel 1.4 kilometre, diğer bölüm ise 9.8 kilometre uzunluğunda
* 365 aracın imalatı tamamlandı
* Marmaray Projesi BCI Sözleşmesi kapsamında, bu güne kadar yerli ve yabancı 2 bin 550 kişi, mühendis, mimar ve işçi olarak çalıştı
* Projede, 835 bin metreküp beton, 145 bin ton demir kullanıldı
* Bu güne kadar 3 milyar 21 milyon 389 bin 952 dolar harcanan projenin toplam maliyeti 4 milyar 308 milyon 636 bin 815 dolar.
Marmaray projesine yakın satılık konut ilanları için tıklayın