GE’yle kol kola girdi, ilk lokomotifi İngiliz’e satıyor

Güncelleme Tarihi:

GE’yle kol kola girdi, ilk lokomotifi İngiliz’e satıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 00:00

General Electric (GE) ile Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) işbirliğinde Eskişehir’de üretilen ilk lokomotif İngiltere’ye ihraç edilecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “50 lokomotif üreteceğiz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde mevcut ağımızı 2 katına çıkaracağız” dedi.

Haberin Devamı

İşte ortak üretilen lokomotif / Galeri

ABD merkezli General Electric (GE) ile TCDD Genel Müdürlüğü’nün bağlı şirketi Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) işbirliğinde Eskişehir’de üretilen ilk lokomotif İngiltere’ye ihraç edilecek. İlk etapta 30 lokomotif GE adına, 20 lokomotif de TCDD Genel Müdürlüğü için üretilecek. Demiryollarının önemine işaret eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde mevcut ağımızı 2 katına çıkaracağız ve demiryollarında Avrupa’nın en önde giden ülkeleri arasına Türkiye’nin katılmasını sağlayacağız” dedi.

İhracat bile yapıyor

Dün tanıtılan lokomotifin İngiltere’ye ihraç edileceğini açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu: “TÜLOMSAŞ sadece Eskişehir için değil, ülkemizin demiryolu ve otomotiv sanayini geliştiren, genç cumhuriyetin ilklerini gerçekleştiren tarihi bir kuruluştur. Zaman zaman ilgisizlikler nedeniyle kapanma noktasına gelmiştir. Şimdi TÜLOMSAŞ sadece TCDD’nin ihtiyaçlarına karşılamakla kalmıyor başta komşu ülkeler olmak üzere farklı ülkelere ihracat yapıyor, ülkemize döviz kazandırıyor.”

3 milyon kişi geldi

Yüksek hızlı treninin faaliyete geçtiği 1.5 yılda 3 milyona yakın kişinin Eskişehir’e gittiğini anlatan Yıldırım, şunları anlattı: “Anadolu’yu baştan başa duble demiryollarıyla donatacağız. ABD’de demiryolları özellikle yük taşımacılığında kullanılıyor. Türkiye’de ise tren yolcu taşımacılığında etkin. İki ülke demir raylar konusunda tecrübelerini işbirliğine dönüştürebilecek. TÜLOMSAŞ’ın sözleşme gereği 50 lokomotif üretecek. Bu lokomotifler Ortadoğu, Afrika, Kafkaslar hatta Avrupa ülkelerinde yük taşımacılığında kullanılacak.”

Avrupa’da öne çıkacak

Demiryollarının Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki hamleden sonra ihmal edildiğini vurgulayan Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Bugün dünyanın birçok ülkesinde olmayan Yüksek Hızlı Treni (YHT) Avrupa’da 6’ncı dünyada 8’nci ülke olarak Türkiye’ye kazandırdık. Bugün hızlı tren setlerini stratejik ortaklıklarla yeni nesil lokomotifleri, YHT makaslarını, traverslerini, bağlantı elemanlarını ve raylarını da Türkiye’de yapar hale geldik.”

Yıldırım: İş yapmak isteyen için engel olmaz

ESKİŞEHİR’e Ankara’dan yüksek hızlı trenle giden Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir gazetecinin, “Eskişehir Belediye Başkanı metro konusunda ‘elimizi kolumuzu bağlıyorlar’ dedi. Nasıl değerlendiri-yorsunuz” sorusuna “Eli kolu bağlı olur mu? Bir partiden öbürüne geçiyor. İş yapmak isteyen için engel diye bir şey olamaz ama iş yapmak istemeyene her şey engel” dedi.

Simonelli: İstihdam yaratacağız

TÜRKİYE’de montajı yapılan ilk PowerHaul lokomotifiyle alandaki istihdamın devam edeceğini anlatan GE Transportation Başkanı Lorenzo Simonelli, “İşbirliği hem istihdam yaratacağız hem de alt yapı büyümesini teşvik edeceğiz” diye konuştu.

Dedesi 70’inde çocuğu doğmadan uçağa bindi

ULAŞTIRMA Bakanı Yıldırım, dün Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’ın elinden Fahri Doktora beratını aldı ve cübbesini giydi. “Marifet iltifata tabidir” sözünü anımsatan Yıldırım, “Şahsıma verilen fahri doktora unvanını hat boylarında, şantiyelerde, ıssız istasyonlarda gece gündüz demeden bu ülkenin yolunu yapmak için, trafiğini sağlamak, trenlerini yürütmek, uçaklarını uçurmak için çalışan yüz bin kişilik büyük ulaştırma camiası adına alıyorum” diye konuştu. YÖK Yürütme Kurulu Başkanı Muhittin Şimşek ise, “Dedem 70 yaşında, babam 50 yaşında uçağa bindi. Benim çocuğum ise annesinin karnında uçağa bindi. Ülkesinin çocuklarını annesinin karnında uçağa bindiren böyle bir bakana doktora unvanı verilmesi çok gurur verici” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!