Güncelleme Tarihi:
General Electric (GE), dünya genelindeki yeni ve mevcut kömür yakıtlı enerji santrallerinin verimliliğini yüzde 14 artırmaya ve emisyonlarını da yüzde 11 azaltmaya yönelik donanım ve yazılım çözümlerini bir araya getirdiği Enerji Verimliliği Mükemmellik Merkezi’ne ilişkin ilk projesini Hindistan'da hayata geçirecek.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, GE’nin enerji iş alanlarındaki uzmanlıklarını bir araya getiren ve küresel olarak faaliyet gösterecek Mükemmellik Merkezi, müşterilere entegre çözümler sunmanın yanı sıra dünya genelinde bu alanda vizyon da sağlayacak.
Bölgelerde bulunan ilgili ekipler, mühendislik yetkinliklerine ve yerel uygulamalara odaklanacak. Enerji Verimliliği Mükemmellik Merkezi, müşterilerin dönüşüm projelerini karbon yoğunluğu enerji üretim çeşitliliğine taşıyacak şekilde geliştirmesine yönelik finansal çözümler de sunacak. Mükemmellik Merkezi, GE'nin kısa süre önce gerçekleştirdiği ve mevcut donanım ve yazılım çözümleri tam olarak uygulandığında dünyadaki buhar santrallerinden çıkan karbondioksit (CO2) emisyonlarının yüzde 11 oranında düşürülebilecek doğrultuda çalışıyor.
GE‘nin Enerji Verimliği Mükemmellik Merkezi’ne ilişkin ilk proje, Hindistan'daki en büyük kamu kuruluşu olan NTPC Limited (NTPC) ile birlikte gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda, Telangana'da bulunan Ramagundam Süper Termik Santrali'inde 30 yılı aşkın bir süre önce faaliyete geçen 200 megavat gücündeki üç GE Ansaldo buhar türbininin verimliliği yükseltilecek.
Her bir buhar türbininin verimliliğini yüzde 14'e kadar arttırma, santral verimini ortalama 30 megavat oranında yükseltme ve karbon ayak izini yaklaşık yüzde 5 oranında düşürme konularında GE, NTPC'ye çözüm sunacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen GE Enerji Servisi Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel, müşterilerine yeni ve mevcut kömür yakıtlı enerji santrallerinin emisyonlarının standartlara uyum sağlamaları ve verimliliklerini daha fazla arttırmalarına yönelik çözümler sunduklarını kaydetti.
Demirel, GE olarak, dünyadaki emisyon oranlarını azaltmak için esnek ve verimli kömür çözümlerine yönelik ihtiyacın bilinciyle enerji üreticilerine güvenilir enerji kaynakları sunduklarını belirterek, "Emisyon yönetimi ve buhar enerjisi teknolojilerimiz dijital çözümlerimizle bir araya geldiğinde verimliliği ortalama yüzde 4 oranında artıracak.” ifadelerini kullandı.
Dünyadaki elektriğin yaklaşık yüzde 40'ı, kömür yakıtlı enerji üretimiyle elde ediliyor. Enerji sektöründeki karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 75'i ise birçok santralin eski ve verimsiz olması nedeniyle kömür yakıtlı enerji üretiminden kaynaklanıyor.