Güncelleme Tarihi:
TGDF'den yapılan açıklamada, federasyonun GDO konusunda kamuoyunun hassasiyetini göz önüne alarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdiği resmi bir dilekçe ile 29 GDO gen başvurusunu geri çektiği belirtildi.
Açıklamada "TGDF, GDO konusunda kamuoyunda uzun bir süredir yaşanan endişenin ve karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet etmekte, kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları çözecek adımların atılmasını talep etmekte ve söz konusu müracaatı geri çekmektedir" denildi.
TARİHİ BİR ADIM
TGDF’nin açıklamasını değerlendiren Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, Türkiye’nin tüm gıda ve içecek firmalarını barındıran federasyonun aldığı bu kararın tarihi bir adım olduğunu kaydetti. Dinç, şöyle devam etti:
"Halkın GDO hassasiyetini TGDF’ye ileten, başta Ülker ve Karaköy Güllüoğlu olmak üzere Sana, Algida, Eti, Nestle gibi TGDF bünyesinde yer alan firmalara sağduyulu tavırlarından dolayı teşekkür ederiz. Federasyonun açıklamasından, söz konusu başvuruların, ürünlerinde GDO kullanmak amaçlı değil, sadece istemsiz GDO bulaşıklığından kaynaklanan sıkıntılara bir çözüm bulma çabası olduğunu anlıyoruz.
Bu konuda en büyük başarı, GDO konusunda hassasiyetini aktif olarak dile getiren halkındır. Bu başarı, vatandaşın karar mekanizmalarını nasıl etkileyebileceğinin en güzel örneğidir. TGDF’nin takdirle karşıladığımız bu kararı çok anlamlı bir adımdır. GDO’suz Türkiye yaratmak için şimdi sıra, GDO’lara karşı olduğunu açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’de."
GDO’NUN ZARARLARI: İstanbul Ü. Çapa Tıp Faküktesi Onkoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar: "Tarım ilacı içeriyor. İnsanın sindirim sisteminin çalışmasını değiştirebiliyor, öldürücü alerjilere neden olabiliyor. Çoğu GDO’nun içerdiği böcek öldüren toksinlere hamile kadınların kanında ve fetusunda rastlanıyor. GDO’ların salgıladığı böcek zehirinin tamamının insan sindirim sisteminde parçalanmadığı ortaya çıktı. GDO ekim tarlalarında kullanılan yabani ot ilaçları, memeliler için toksik etki ve insanlarda hormonal dengeyi bozma riski taşıyor. Genlerin insan vücuduna olan etkisi ise henüz bilinmiyor. Tiroit iltihapları eskiden yoktu, şimdi toplumun büyük kısmında var. Doğumsal anomaliler ve düşükler üretimin yapıldığı ülkelerde görülüyor.”
TGDF'nın GDO'lu ürün ithaline Güllüoğlu'nun verdiği tepki konuyu kamuoyunun gündemine taşımıştı. Baklavacı Güllüoğlu’nun sahibi Nadir
Güllü, Karaköy Güllüoğlu’nun adını GDO ithali isteyenler listesinde görünce TGDF’den istifa ettiğini belirterek, “Her gün 5 bine yakın müşteri geliyor, günde iki ton baklava satıyorum. Torunuma yedirmeyeceğim baklavayı müşterime satamam” demişti.
Güllü, şu açıklamayı yapmıştı:
"Biz ucuza kaçmıyoruz. Baklavalarda peşin para ile alınan ve en iyi şeker olan kıraç bölgenin pancarını kullanıyoruz. Oysa piyasada ucuz şeker var. Bunlar hem maliyette ve ödemede kolaylık sağlıyor, hem de ürün uzun süre dayanıyor. Ben doğru ticaretin yanındayım, toplumun sağlığını korumak zorundayım. Umarım benim karşı duruşum nedeniyle GDO ithali tamamen yasaklanır. Ülkemizin geleceğine de faydamız olur."