Vahap MUNYAR
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2009 00:00
Şen Ailesi’nin ortak olduğu Bosphorus Gaz Corporaton’dan 2004’te aldığı yüzde 40 hisseyle Türkiye pazarına giriş yapan Gazprom Germania, 2009 başından itibaren başlattığı doğrudan gaz ithalatının ardından büyüme kararı aldı. Gazprom Germania, öncelikle BGC’de çoğunluğu alacak. Ardından doğalgaz depolama ve elektrik santallarına 500’er milyon Euro yatıracak.
RUSYA’nın doğalgazda dünya devi olan Gazprom Grubu’na bağlı Gazprom Germania GMBH Güney Avrupa ve Türkiye Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Dietmar Schulz-Oral, Botaş’tan aldıkları ithalat kontratına dayalı işlemlere Ocak 2009’dan itibaren başladıklarını belirtti. Schulz-Oral, "Yıllık 750 milyon metreküp doğalgaz ithalatı gerçekleştireceğiz. Bu miktarı adım adım artıracağız. Türkiye’de bundan sonraki hedeflerimiz arasında doğal gaz deposu kurmak ve elektrik üretimine girmek var. Bunlar için 1 milyar
Euro’luk yatırım öngörüyoruz" dedi.
İlk kilometre taşı tamamDietmar Schulz-Oral, Gazprom Germania GMBH Kurumsal İletişim Direktörü Burkhard Woelki ve Türkiye Temsilcisi Hakan Bergemann’la birlikte, Türkiye’ye dönük hedeflerini anlattı, soruları yanıtladı. Schulz-Oral, şunları söyledi: "Bizim için Türkiye’de ilk kilometre taşı, doğrudan doğalgaz ithalatını gerçekleştirebilmekti. Türkiye pazarına 2004 yılında Bosphorus Gaz Corporation’un (BGC) yüzde 40’ını satın alarak girdik. Botaş’ın açtığı kontrat devri ihalesine girip, Gazprom Export’tan yıllık 750 milyon metreküp gaz ithalatını gerçekleştirmek üzere mayıs 2007’de 2021 yılına dek sürecek sözleşmeyi imzaladık. İthalat için Ekim 2007’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisansımızı aldık. Ocak 2009’dan itibaren de ithalata başladık. Böylece ilk önemli kilometre taşını aştık."
BGC’de çoğunluğu alacakİthal ettikleri gazı elektrik üreticileri ile organize sanayi bölgelerine satmaya başladıklarını, müşteri portföylerini genişletmek için çaba harcadıklarını ifade eden Dietmar Schulz-Oral, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönemde BGC’de yüzde 51’lik paya ulaşıp, çoğunluk hisselerini elde etmek. Bunun için BGC’deki ortaklarımız Şen Ailesi ve Rus şirketiyle görüşüyoruz. Yüzde 51’lik paya çıkma çabalarımız 2009’un ilk yarısında sonuca ulaşır diye düşünüyoruz. Daha sonraki dönemde BGC’deki payımızı yüzde 80’e kadar yükseltmeyi planlıyoruz. Bu süreçte kısa vadede yıllık 1 milyar metreküp, orta vadede de 6-7 milyar metreküp ithalat düzeyine çıkmayı hedefliyoruz."
Depo ve elektriğe yatırımDietmar Schulz-Oral, Türkiye’de yakın dönem hedefleri arasında doğalgaz deposu kurmak ve elektrik enerjisine girmek olduğunu vurguladı. Schulz-Oral, "Bunlar için yatırım öngörünüz ne kadar sorusuna şu yanıtı verdi: "Doğalgaz deposu için başlangıçta 300 milyon Euro’luk yatırım yapacağız. Sonra bu rakam 500 milyon Euro’ya kadar çıkacak. Mevcut santralarla ortaklık ve satın alma başta olmak üzere elektrik enerjisine girmek için de 500 milyon Euro’luk yatırım yapmayı planlıyoruz."
Getirilen gazın yüzde 10’unu depolamak zorunlu
TÜRKİYE’de ortak oldukları Bosphours Gaz’dan sonraki ikinci şirketlerinin ZMB Gaz Depo A.Ş. olduğunu ifade eden Dietmar Schulz-Oral, şu bilgileri verdi: "Türkiye’ye gaz ithal eden şirketlerin getirdikleri miktarın yüzde 10’unu depolayabilecekleri bir depo kapasitesine sahip olmaları yasal zorunluluk. Ancak, tedarik güvenliği açısından daha yüksek kapasiteli depo kurmak için çalışmalarımız sürüyor. İlk planımız depo kapasitemizin 750 milyon metreküp olması."
Gazı müşterimize Botaş’a oranla daha ucuza veriyoruz
GAZPROM Germania GMBH Güney Avrupa ve Türkiye Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Dietmar Schulz-Oral, "Botaş’tan gaz alan bir sanayici veya elektrik üreticisi size neden yöneliyor ya da yönelecek? Gazı daha ucuza mı satıyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Elbette Botaş’a oranla fiyatımız daha ucuz ve uygun. Bunu da rekabet gerekleri yüzünden yapıyoruz. Ayrıca gaz temininde daha farklı kolaylıklar sağlıyoruz. Ortaya koyduğumuz bu fark, önümüzdeki dönemde müşteri portföyümüzü genişletir diye düşünüyoruz. Botaş’tan kontratı devralırken, sıfır müşteriyle yola koyulduk. Bu yılın ilk 2.5 aylık dönemi, işlerimizin iyi gideceğini ortaya koydu."
Başkent Gaz’ın fiyatı bize çok yüksek geldi
DİETMAR Schulz-Oral, uzun vadede Türkiye’de doğalgaz dağıtım işine de girebileceklerini belirtince gündeme gelen "Başkent Gaz ihalesini kazanan Global’in önderliğindeki konsorsiyum, piyasa şartları yüzünden ödemeyi yapamadı. Bu süreçte sizinle görüştüler mi? Başkent Gazı almayı düşünür müsünüz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Biz başka dağıtım ihaleleriyle de ilgilendik. En öncelikli planlarımız arasında olmadığı için, şartları kendi açımızdan çok uygun görürsek dağıtım işine gireriz. Başkent Gaz’da oluşan fiyat, bizim yaptığımız fizibilite çalışmalarında ortaya çıkan rakamın çok üstünde. Bu yüzden de görüşmeler yapmamıza rağmen devreye girmek istemedik. En son Elektromed görüşmek istedi. Bize kısa süre içinde bir teklif getirecekler. İkna edici bir teklifle gelebilirler mi bilemem. Nisan ayında bu konu netleşir."
Türkiye’de çoğunluğu bizde bulunacak dört şirkete sahip olma planımız var
DİETMAR Schulz-Oral, Gazprom Germania’nın Türkiye’de hedeflediği şirket yapısını da şöyle sıraladı:
Bosphours Gaz Corpration: Şu anda yüzde 40’ı bizde. Bu yılın ilk yarısında yüzde 51’e çıkacağız. Sonra hissemiz yüzde 80’i bulacak.
ZMB Gaz Depo: Şirketin kuruluşu tamamlandı. Doğalgaz depolarımızı işletecek. İlk yatırım hazırlıklarını sürdürüyor.
Gazprom Power Turkey: Türkiye’de elektrik piyasasına dönük faaliyetlerimizi yönlendirecek.
Gazprom Distribution Turkey: Doğalgaz dağıtım piyasasına girdiğimizde rol üstlenecek.
Türkiye Avrupa’da dört önemli pazardan biri
DİETMAR Schulz-Oral, Gazprom Germania GMBH’ın Avrupa’daki dört önemli pazarının Almanya, İngiltere, İtalya ve Türkiye olduğunu belirterek, "Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa’da enerji ticareti açısından önemli bir merkez haline geleceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin nu yönde attığı adımları destekliyoruz. Bu yolda rol de almak istiyoruz" dedi.