Güncelleme Tarihi:
"BİZE RAĞMEN YAPILACAK BİRŞEYİ KABUL ETMİYORUZ"
Gaziosmanpaşa Mahalleleri için verilen ‘Riskli Alan’ kararına da itiraz ettiklerini hatırlatan Yıldıztabya Mahallesi Barınma Hakkını Koruma Derneği Başkanı Süleyman Çelik, "Gaziosmanpaşa Belediyesi ikinci kez 1/5000’lik planları da çıkarmış. Onlara da itiraz edeceğiz. Biz sadece evlerimizi korumak değil, İstanbul’un dokusunu da korumak zorundayız" dedi. Gaziosmanpaşa’da yapılacak her türlü plan değişikliğinin mahalle halkı ile birlikte yapılması gerektiğini belirten Çelik, "Yaşam alanlarımızın talan edilmesini istemiyoruz. Bize rağmen yapılacak bir şeyi kabul etmiyoruz. Çünkü Gaziosmanpaşa’yı Gaziosmanpaşa yapan bizleriz" dedi. Gelecekte ne olacağının belirsiz olduğunu söyleyen Çelik, "Bu planlar geçtiği takdirde bizleri neyin beklediği belirsiz. Bu belirsizlikte net olan tek şey ise bizim artık Gaziosmanpaşa’da yaşayamayacak olmamız" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM TOPLANTISINDA GERGİNLİK/WEB TV
SARIGÖL SAKİNİ: KOMŞULARIMIZ AĞLAYARAK GİTTİ
Sarıgöl mahallesinde yaşayan Şadi Çatı, yüksek blokların yükselmeye başladığı mahallesindeki değişimi şu sözlerle anlattı: "Sadece kendi mahallemden 250’ye yakın insanımız ağlayarak mahalleyi terk etti. Bu insanlar bu mahalleyi bir daha göremediler. Bu insanlar varlığından, kültürlerinden oldular. 60 sene beraber yaşadığımız bu insanlar acaba şimdi nerede yaşıyorlar" diye sordu. Mahalle sakinlerinin borçlandırılarak evlerinin ellerinden alındığını belirten Çatı, "Bankalara müteahhitlere peşkeş çekiliyoruz. TOKİ iyi birşey olsaydı, TOKİ’ye 40 bin tane dava açılmazdı" dedi.
200 MİLYON LİRA İLE GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUM
37 yıldır Gaziosmapaşa’da yaşayan Necmiye Çakırca, kentsel dönüşüm kapsamında evlerine tebligat geldiğini anlatarak "Kalbimden ve gözümden rahatsızım. 200 milyonla geçinmeye çalışıyorum. Bana ’çıkacaksın’ diyorlar, bu halimle nereye gideyim" dedi. 24 yıldan bu yana Karayolları Mahallesinde ikamet eden Aşur Nergis ise "Dişimizden, tırnağımızdan arttırarak yaptığımız evleri rantsal dönüşüme sokuyorlar. Böyle bir haksızlık olur mu? Hakkımızı gözetmeden, kafalarına göre niçin plan uyguluyorlar" diye konuştu.
16 MAHALLENİN 13'Ü KAPSAMA ALINDI
TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konu ile ilgili hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Toplam 400 bin nüfuslu olan Gaziosmanpaşa'nın 16 mahallesinden 13'ü kentsel dönüşüm kapsamına alınmış durumda. Bölge sakinlerinin görüşü alınmadan bu yönlü bir düzenleme gidilmiş. Kentsel dönüşüme alınan alanın büyüklüğü 1 milyon metrekare. Bu bölgede 300 de işyeri var. Buralarda çalışan 20 bin kişi işsiz kalma riski ile yüzyüze kalmış durumda. Bölge halkı kendilerine danışılmadan yapılan bu düzenlemeden endişeli. Bu yüzden de mahkeme yoluna gidildi" dedi.