Güncelleme Tarihi:
CNN Türk’ün ana teması ‘Yarına Bakış’ olarak belirlenen Anadolu’da Yarın Toplantıları’nın ilk durağı Gaziantep oldu. Gaziantep Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen Gaziantep’te Yarın Zirvesi, iş dünyasını ve öğrencileri buluşturdu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, “Gaziantep’in 2023 hedefi 30 milyar dolar ihracat ve 350 bin kişiye istihdam” dedi.
Adil Konukoğlu, kentin 5 bin 12 işletmesiyle Türkiye’ye üretim yaptığını belirterek, şehrin ekonomik yapısıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Gaziantep, 180 bin çalışanıyla 5 milyar dolar ihracat yapıyor. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ncı ili konumunda. En fazla marka ve patent başvurusu yapan 6’ncı il olan Gaziantep, dünya halı ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştiren kenttir. Gaziantep’in 2023 hedefi 30 milyar dolar ihracat ve 350 bin kişiye istihdam. Yıldızı parlayan şehirler desteklenmeli. Yerli üretimin desteklenmesi için alınan kararların sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Yakın zamanda açıklanacak teşvik sisteminden en iyi şekilde yararlanmak istiyoruz.”
En az destek alan şehir
Zafer Çağlayan, Türkiye’nin her alanda çağ atladığını belirterek, şöyle konuştu: “Gaziantep en az devlet desteği alan kentlerden biri. Ancak özel sektörüyle ve kendi çabasıyla marka oldu. Küresel bir krizin yaşandığı bu dönemde Türkiye’ye dışarıdan sermaye girişi var ve büyüme rekorları kırıyoruz. Türkiye artık geçmişten ders almış ve 2023 hedefine 500 milyar dolarlık ihracat koymuştur. Bunun için dünya ticaretinden yüzde 1.5 pay alırsak, 500 milyar dolar ihracat yapabiliriz.”
BAKAN ÇAĞLAYAN'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV
Gaziantep 8’e katladı
Gaziantep’in de 2023 hedeflerinde çok önemli bir güç olduğunu belirten Zafer Çağlayan, “Gaziantep 5 milyar dolar aslanlar gibi ihracat yapmış bir il oldu. Türkiye’nin ihracatı 4’e katlanırken Gaziantep’inihracatı 8’e katlandı” diye konuştu.
Ülkenin itici gücü Anadolu’da
TÜRKİYE’nin her geçen gün gelişme gösterdiğini ve dünyada önemli bir güç haline geldiğini söyleyen Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin tüm bölgeleri, tüm illeri ile bir bütün olarak bu ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalıyız. Gençliğin gelişimini destekleyecek ve ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya çıkaracak itici gücün Anadolu’da olduğuna inanıyoruz. Anadolu’da Yarın Toplantıları’nın benzerini 2006 yılında gerçekleştirdik. 3 yıl aranın ardından bu toplantılara yeniden başladık. Çeşitli illerimizdeki gençleri, iş adamlarını ve sivil toplum kuruluşlarını daha iyi tanımak, tanıtmak ve seslerini daha iyi duyurabilmek istiyoruz. Çok genç bir ülkeyiz, nüfusun yarısı 29 yaşın altında. Ülkenin bu genç nüfus ve Anadolu’nun dinamiği ile daha çok kalkınacağını düşünüyoruz. Yerel kültürü, yerel değerleri ve zenginlikleri küresel bilgiler ve küresel kaynaklar ile birleştiren ülkeler değer yaratabiliyor. Türkiye’yi yarına taşıyacak, fark yaratacak gücün Anadolu’da olduğu inancıyla yola çıktık. Gaziantep kültürü ve kültürel mirası, girişimci ruhu ve çalışkanlığıyla beni çok etkiliyor. Böyle de devam edecek.”
ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV
Parlayan yıldız ama ışığa gelenler sorunlar taşıyor
GAZİANTEP’ten milletvekili seçilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gaziantep huzurluysa, Anadolu huzurludur, Türkiye huzurludur. Gaziantep mutluysa, Anadolu mutlu, Türkiye mutludur. Her insanın nasıl kaderi varsa bazı toprakların değişmeyen kaderi vardır. Bu toprakların kaderinde mücadele vardır. İnsanı merkeze ve mücadeleye alan bu topraklar zorluklara şahit olmuş ama bütün engelleri aşmıştır. Gençlerimize aynı ruhu taşıyoruz. Gaziantep yatırımın, üretimin aynı zamanda ticaretin şehridir. Aynı zamanda turizm şehriyiz. Yerel yönetimdeki kalkınma hamlesinde, bu şehir lahmacun kebap şehri olmayacak. Turizm ve ticaret şehri de olacak. Dünyanın en çok göç alan dokuzuncu şehriyiz. Bu şehir parlayan bir yıldız ama ışığa gelenler sorunlarla geliyor. Gaziantep’e bu şehre göç geliyor ama işadamı da geliyor. Demokratik açılım burada gerçekleşiyor.”
Yoksul kesim azaldı muhafazakar yükseldi
HER iki yılda bir Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırmasını açıklayan Ipsos KMG, araştırmanın 2011 yılı sonuçlarını ilk kez Gaziantep’te Yarın Toplantısı’nda açıkladı. Ipsos KMG Yönetim Kurulu Başkanı Vural Çakır, araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de 5 ayrı profilin ortaya çıktığını bunların da yüzde 35.5 ile yeni muhafazakarlar, yüzde 21.8 ile geleneksel orta sınıf, yüzde 14.3 ile geleneksel milliyetçiler, yüzde 13.5 tepkili modernler ve yüzde 13.3 ile tutunamayan yoksullar olarak adlandırıldığını söyledi. Bu grupların profili ise şöyle:
Yeni muhafazakarlar
Mevcut ekonomik ve siyasi gidişten çok memnunlar. Devlete ortalamanın da üzerinde güveniyorlar. Demokratik açılımı destekliyor, nükleer santral ve HES projelerine destek veriyorlar. Dini inançları ortalamadan yüksek. Kadınların işgücüne katılımını erkeklerin onayı olursa destekliyorlar. AK Parti seçmenleri bu grupta ağır basıyor. Grubun, orduya güveni de yüksek. 2009’da bu oran yüzde 35’ti.
Geleneksel orta sınıf
Ekonomik gidişattan memnunlar ama siyasi gidişattan o kadar memnun değiller. Devlete ve siyasete daha çok güveniyorlar. Okullarda dini eğitimi en çok destekleyen grup olarak dikkat çekiyor. 2009’da bu grubun payı yüzde 21.3’tü.
Geleneksel milliyetçiler
Ekonomik ve siyasal gidişten memnun değiller. Kürtçe eğitime karşılar. Orduya güveni en yüksek grup. Kadını iş hayatında ve başörtüsünü kamuda destekliyorlar. 2009’da bu grubun oranı 14.3’tü.
Tepkili modernler
Marmara, Ege ve kent merkezlerinde ikamet ediyorlar. Ekonomik gidişatta çok iyimserler ancak devlete ve siyasete karşı en güvensiz kesim. Dini inançları ortalamanın altında. Marka sadakati yüksek ve güçlü bir CHP tercihi bulunuyor. AK Parti’ye en uzak kesim. 2009’da bu grup yüzde 13 paya sahipti.
Tutunamayan yoksullar
Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ege kırsalında yaygınlar. Devlete ve siyasete güvenleri yok. Ülkedeki genel gündemi takip etmiyorlar ve siyasi tercihler dağınık. 2009’da yüzde 16.4 paya sahip olan bu gruptaki azalma da dikkat çekti.
Özyeğin: Türkiye’de şirket alana saygıyla, satana ters bakıyorlar
CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav’ın yönetiminde ’Türkiye’nin Girişimci Yatırımcıları’ konusunu ele alan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Gaziantep’in kendi bankacılık kariyerine büyük katkısı olduğunu anlattı. Türkiye’de şirket ve gayrimenkul alanlara saygıyla, satanlara ise ters bakıldığını dile getiren Özyeğin, kendisini eleştirenlere Finansbank’ın gelişimini anlatarak cevap verdi.
Anadolu
Pamukbank Genel Müdürü iken emtiayı rehin almadan ihracata hazırlık kredisi vermeye başladıklarını anlatan Özyeğin, “Başta Gaziantep olmak üzere bir sürü Anadolu şehrini fethettik. O zaman buraya başka hiçbir banka genel müdürü gelmiyordu. Pamukbank’tan sonra Yapı Kredi ve Finansbank’taki görevlerimde de bu 3 banka Gaziantep’te en çok kredi veren banka oldu” diye konuştu.Özyeğin, “İlk girişimciliğime Pamukbank’a genel müdür olduğumda bankacılığa ilgi duymayan elemanlar alarak başladım. Bunu riskli bir girişimcilik olarak anlatıyorum”
diye konuştu.