Gaziantep, 15 bin kitapla baklavayı dünyaya tanıtacak

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep, 15 bin kitapla baklavayı dünyaya tanıtacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 00:00

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye’de yerel özelliğini tescil ettirdiği ’Antep Baklavası’nın kitabını da yazdırdı ve 15 bin adet bastırdı.

GSO Başkanı Nejat Koçer, Antep Baklavası’nın uluslararası tescilini de yaptıracaklarını ancak bu sürecin biraz uzun olacağını belirterek, yakında www.antepbaklavasi.com.tr web sitesini de açacaklarını söyledi.

GAZİANTEP Sanayi Odası (GSO), baklava ile ilgili ayrıntılı bir kitap hazırladı. GSO yayınları kapsamında Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan kitap 15 bin adet bastırıldı. Başta Gaziantepli baklavacılara olmak üzere yurt geneline dağıtımına başlanan kitapta; Gaziantep mutfağı, baklavanın tarihçesi, tanımı, üretim metodu, ayırt edici özellikleri, kullanım biçimi, yerel tescili, üretim süreci ve coğrafi işaretin korunmasına ilişkin bilgiler yer alıyor. GSO Başkanı Nejat Koçer, kitabın uzun uğraşlar sonucu ve sektördeki ustalara danışılarak özenle hazırlandığını söyledi.

En tatlı miras

Başkan Koçer, gelecek nesiller için ’tatlı bir miras’ bırakmak istediklerini belirterek, kaynak kitap sayesinde daha bilgiye dayalı ve daha doğru şekilde baklava yapılacağını söyledi. Koçer, "Bu belki de bizim en tatlı mirasımız. Hazırlanan kaynakla baklava ile ilgili gerekli standartların bilinerek üretim aşamasında artık daha bilinçli olunacağına inanıyoruz. Bu kitabımızın, baklavanın ve Gaziantep’in tanıtımına da çok önemli katkıları olacağına yürekten inanıyorum. Tabii ki Türkiye’nin de tanıtımı için önemli bir eser oldu" dedi.

Web sitesi geliyor

GSO Başkanı Nejat Koçer baklavanın uluslararası tescili için de çalışmalarının devam ettiğini ve uzun ve zorlu bir büreç olsa da bunu da tamamlayacaklarını söyledi. Koçer, bu çalışmalara küresel boyutta destek salamak için de www.antepbaklavasi.com.tr alan adıyla resmi bir internet sitesinin yapımına başladıklarını anlattı. Koçer, "Çok yakın zamanda internet sitemiz yayına başlayacak" dedi. GSO tarafından yürütülen "Gaziantep’in en önemli markası" anketinde de baklava önde gidiyor. GSO’nun www.markasehir.com web sitesi aracılığıyla gerçekleştirilen ankette ziyaretçilere, "Gaziantep’in en önemli markası sizce nedir" sorusu yöneltiliyor ve ziyaretçilerden ’sanayisi’, ’antepfıstığı’, ’baklavası’, ’Zeugması’ ve ’girişimcileri’ seçeneklerinden birinin tercih edilmesi isteniyor.

Antep Baklavası

GSO, 28 Mart 2005’te ’Antep baklavası’ ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için başvuruda bulunmuştu ve Türk Patent Enstitüsü’nün incelemeleri sonucu 27 Nisan 2007’de tescil resmi gazetede yayınlanmıştı. 6 aylık sürede de itiraz gelmediği için tescil kesinleşmişti.

Hamuru, fıstığı şerbeti standart

ANTEP Baklavası’nın geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu, Gaziantep’te babadan oğula, ustadan çırağa öğretilerek üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaştığı kabul ediliyor. Hamurunun inceliğinden içine ne kadar fıstık konulacağına, şerbetinin kıvamından, fırında ne kadar süreyle pişirileceğine kadar üretiminin her aşaması standart olarak belirlenmiş durumda. Gaziantep’te 350 yıllık geçmişi olan baklavanın yurt genelindeki en ünlü ustaları da Gaziantepli. Gaziantep’ten Kıbrıs Rum kesimine, Yunanistan’a, AB ülkelerine, Rusya’ya ve Suriye’ye baklava ihraç ediliyor. Resmi Gazete’deki tescil bilgisinde Antep Baklavası için şu tanım yer almıştı: "Antep Baklavası geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlıdır. Gaziantep’te babadan oğula, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!