Güncelleme Tarihi:
Sanatçı Yasemin Yalçın ile oynadığı ‘Yasemince’ isimli dizide ‘İtilmiş’ rolünü canlandıran İlyas İlbey, yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Jokey Kulubü’nün
GEÇİCİ UZAKLAŞTIRMA TALEBİ
İlbey’in mahkemeden talepleri üç temel noktada yoğunlaştı: ‘Başkan Serdar Adalı, Genel Sekreter Osman Hattat’ın da aralarında bulunduğu 6 yönetim kurulu üyesi ihtiyati tedbir kararıyla geçici olarak yönetimden uzaklaştırılsın. Dernek işlerinin aksamaması için İlyas İlbey ve denetim kurulu üyelerine olağanüstü genel kurul yapma yetkisi verilsin. Hakkında iki mahkumiyet kararı bulunan Başkan Adalı’nın dernek asli üyeliğinin de düştüğü mahkemece tescil edilsin.’
EK 'GEZİ' FATURASI
Hazırlanan 16 sayfalık dava dilekçesi ve uzun bir delil listesinden edinilen bilgilere göre, yolsuzluk suçlamalarının odağında Amerikalı bir sanatçıya yapılan yüksek ödeme ve eski bir yöneticinin oğluna yaptırılan prodüksiyon işi yer alıyor. Buna göre, geçtiğimiz yıl yapılan 87. Gazi Koşusu etkinlikleri kapsamında, sahne adı Flo Rida olan Amerikalı Rap sanatçısı Tramar Dillard ve Murat Boz’a konser verdirildi. Flo Rida’nın 2 saatlik konseri 7 Eylül 2013’te yapıldı. Flo Rida için başlangıçta 586 bin 800 dolar artı KDV üzerinde anlaşıldı. Ancak Gezi Parkı eylemleri nedeni konser kısa bir süre ertelendi. Bu erteleme için 87 bin 950 dolarlık bir ek ödeme daha yapılması kararlaştırıldı. Böylelikle Amerikalı sanatçıya toplam 675 bin dolar artı KDV ödendi. Yapılan toplam ödeme, KDV ile birlikte, 1.6 milyon TL’yi buldu. Flo Rida’dan bir gün sonra konser veren Murat Boz’a ise 30 bin TL ödeme yapıldı. Her iki sanatçıya yapılan ödeme arasında fark 50 katı aştı.
55 BİN TL’LİK İŞ
Mali usulsüzlük yapıldığı iddia edilen bir diğer harcama kalemi ise TJK’nın eski yönetim kurulu üyesi Demir Kamil Görgün’ün oğluna yaptırılan prodüksiyon işine ilişkin. İddiaya göre Gazi Koşusu etkinlikleri için Görgün’ün oğlu Ö. Görgün’ün şirketine hazırlatılan VTR (tanıtım filmi) için 15 bin Paund’luk ödeme yapıldı. 55 bin TL’ye denk gelen ödemenin fahiş olduğu iddia edilerek söz konusu işin maliyetinin 2 bin TL olduğu; üstelik TJK TV’nin aynı VTR’yi ücretsiz hazırlayabildiği kaydedildi. İddiaya göre Ö. Görgün’ün şirketi de 1 Paund sermaye ile İngiltere’de kurulu bir tabela şirket konumunda. Söz konusu ödemenin kulüp içinde tartışmaya yol açması sonrası 55 bin TL, yöneticiler arasında toplanarak TJK’ya geri ödendi. 87. Gazi Koşusu Organizasyon Komitesi’nde de yer alan Demir Kamil Görgün’ün hakkında savcılık soruşturması ise sürüyor.
İKİ MAHKUMİYETİ VAR, ÜYE OLAMAZ
DAVA dilekçesinde, mali suçlamaların yanı sıra Başkan Adalı’nın dernek asli üyeliğinden düşürülmesi talebi de yer alıyor. Gerekçe olarak ise, derneğin tüzüğü gösteriliyor. Tüzük maddelerinin birinde, ‘…Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı mahkûm olanlar derneğe üye olamaz’ hükmünü taşıyor. Dava dilekçesinde Beşiktaş eski yöneticisi Adalı’nın ‘şike davası’ nedeniyle 1 yıl 3 ay hapis cezası, 5 bin gün de adli para cezası aldığı hatırlatıldı. Yargıtay’ın Adalı’ya ilişkin bozma kararının esasa ilişkin değil usul yönünde olduğu hatırlatıldı. Şike davası yanı sıra Adalı’nın 2009’da, Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bir mahkûmiyetinin daha olduğu hatırlatıldı.
TJK YAPTIĞI KOVULMA SEBEBİ
TJK Genel Sekreteri Osman Hattat ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, dava dilekçesindeki suçlamaların temelsiz olduğuna işaret ederek “İlyas İlbey gündeme gelmek için böyle şeyler yapıyor. Bütün mesele bu… Bu yaptıkları kulüpten kovulma sebebidir. Genç izleyiciyi kulübe çekme, at sevgisini aşılamak için Flo Rida’ya getirttik. Alıp da parayı cebimize koymadık ya!.. Demir Kamil Görgün’ün oğlunun olayında ise o para kulübe geri iade edildi” şeklinde konuştu. Hattat, dava dilekçesinde yer alan Başkan Serdar Adalı’nın aldığı cezalar nedeni ile üyeliğinin düşürülmesi gerektiği yönündeki talebe ilişkin ise, Adalı’nın herhangi bir hukuki sorununun olmadığını, şike kararının ise Yargıtay’dan bozulduğuna işaret etti.
‘KESİNLEŞMİŞ BİR MAHKÛMİYETİ YOK’
Serdar Adalı’nın avukatı Ömer Durak ise yaptığı açıklamada , Adalı ile ilgili kesinleşmiş bir yargı kararı olmadığını kaydetti. Av. Durak “Kamuoyunda 'Şike Davası' olarak bilinen davada, müvekkilim hakkında verilen karar bozulmuş olup, bu aşamada verilen bozma kararı yönünde yerel mahkemenin yeniden yargılama yapması gerekecektir. Müvekkilimle ilgili kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı kesinlikle yoktur” dedi. Av. Durak, Adana’daki davaya ise ilişkin ise "Müvekkilimin yöneticisi olduğu şirket çalışanının uğramış olduğu bir iş kazası nedeniyle açılmış olan bir ceza davasıdır. Dava sonunda, müvekkilim hakkında ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ kararı verilmiştir” bilgisini verdi. Adana'daki dava, Mustafa Köse isimli işçinin iş kazası sonrası 2004'te ölümü nedeni ile açılmıştı.
ATLAR PARA BASIYOR
YILLIK bütçesi 3.5 milyar TL seviyesinde olan TJK Derneği 23 Ekim 1950’de kuruldu. Üç yıl sonra da Bakanlar Kurulu kararı ile ‘kamu yararına çalışan dernekler’ statüsüne alındı; başına ise ‘Türkiye’ kelimesi eklendi. Ülke genelinde 9 modern hipodromu ve çok sayıda değerli gayrimenkulü bulunan TJK bünyesinde 2 bin 500 kişi çalışıyor. Toplam bayi sayısı ise 2 bin 825. TJK sayesinde ülke genelinde 150 bin kişinin geçimini sağladığı tahmin ediliyor.