Gazetecinin aylık Irak faturası 36 bin dolar

Güncelleme Tarihi:

Gazetecinin aylık Irak faturası 36 bin dolar
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2003 02:05

ABD'nin olası Irak operasyonunu Bağdat'tan takip eden bir gazetecinin aylık harcamalarının ortalama tutarı 35 bin 215 doları buluyor. Uydu telefonu üzerinden canlı yayın yapma imkanı sağlayan Videophone sistemi kullanıldığında ise aylık maliyet 125 bin 215 doları buluyor.

GAZETECİLİK maliyeti yüksek bir meslek. Hele savaş ortamında bu harcamalar daha da yükseliyor. ABD'nin olası Irak operasyonunu Bağdat'tan takip eden bir gazetecinin aylık harcamalarının ortalama tutarı 35 bin 215 doları buluyor.

Uydu telefonu üzerinden canlı yayın yapma imkanı sağlayan Videophone sistemi kullanıldığında ise aylık maliyet 125 bin 215 doları buluyor. Buna göre savaş ortamında bir gazetecinin belli başlı harcamaları şöyle:

Bağdat'ta bir gazetecinin harcamalarının başında Irak Enformasyon Bakanlığı'na ödenen bedel yer alıyor. Başka başkentlerde pek örneği görülmeyen bu uygulamaya göre, Bağdat'ta bulunan bir gazete muhabiri günlük 275, TV muhabiri 375 dolar ödemek zorundu. Bunun aylık maliyeti ortalama 9 bin 750 dolar.

Bir gazeteci, eğer Iraklı değilse bir mihmandar tutmak zorunda. Mihmandar gazeteciye çalışmaları sırasında ve güvenliğiyle ilgili sorunlarda yardımcı oluyor. Günlük mihmandar ücreti 50 dolar. Aylık maliyeti bin 500 dolar.

Bağdat'ta bir otomobili kiralamanın günlük bedeli 50 dolar civarında. Habere ulaşabilmenin aylık maliyeti 1.500 dolar.

Körfez Savaşı'nda yabancı gazetecilerin kaldığı ünlü El Reşid Oteli Bağdat'ta görev yapan gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği bir oteldi. Ancak yakınında kamu binalarının olması nedeniyle bugünlerde gazeteciler bu oteli terkediyor. Son günlerde savaş ortamında daha az riskli olduğuna inanılan Filistin Oteli rağbet görüyor. Günlük konaklama harcaması 50 ile 100 dolar arasında değişiyor. Aylık ortalama maliyeti 2 bin 250 dolar.

Olası operasyon öncesi stok yapmak da gerekiyor. Bağdat'ta görevli muhabirlerin büyük bir bölümü stoklamayı bitirmiş durumda. Çok sayıda gazeteci ve TV yapımcısı, savaş ortamında bulamayacaklarına inandıkları yiyecek, su, benzin, giyisi, ilaç, gaz lambası, pil gibi malzemeleri stokladı. Bunun da maliyeti ise 3 bin doları buluyor.

Savaş sırasında Irak'taki santrallerin bombalanacağı, kentin günlerce elektriksiz kalacağı hesaplanıyor. Bunun için de haberciler özellikle de televizyoncular jeneratör alıyor. Jeneratörlerden biri yayın ekipmanlarının çalışması için diğeri de ışık sisteminde kullanmak üzere 2 jeneratörün bedeli bin 300 dolar.

Bir gazetecinin günlük yiyecek harcaması 50-70 dolar civarında. Bunun aylık maliyeti ortalama bin 800 dolar. Eğer gazeteci, savaş stresinden uzaklaşmak için zaman zaman birkaç duble içki alırsa, bir şişe viskinin bedeli ise 15 dolar.

AIDS gibi bulaşıcı hastalıklara karşı yaptırılan zorunlu testler için 300 dolar harcanıyor.

Gaz maskesi, çelik yelek, miğfer, ilk yardım çantası, NBC saldırılardan koruyucu elbise, atropin ilaç, iğne vb. toplam maliyeti ise yaklaşık 2 bin dolar.

Bir gazeteci Bağdat'ta kurulan basın merkezinde ofis tutmaya kalkışırsa, (ofis tutmanın bir takım avantajları oluyor) aylık 3-4 bin dolar kira bedelini gözden çıkarmak zorunda.

Haberleşmede ise uydu telefonları kullanılıyor. Gazeteci uydu telefonu kullanma bedeli olarak günde 100 Dolar Irak Enformasyon Bakanlığı'na ödemek zorunda. Kullanım harcaması ise konuşma süresine göre değişiyor. Bazı telefonların 160 dakikalık kontürü 210 dolar. Bakanlığa ödenen para, telefon cihaz bedeli ve aylık ortalama konuşma karşılığı toplam 5 bin 500 doları buluyor.

Uydu telefonları aracılığıyla canlı yayın yapma imkanı tanıyan Videophone'larda ise kontür maliyeti 3 katına çıkabiliyor. Videophone ekipmanının toplam maliyeti 80 bin dolar civarında. Aylık haberleşme bedeli ise 10 bin doları buluyor.

Bağdat'a ulaşım, vize bedeli gidilen ülkenin Irak'a olan uzaklığına göre değişiyor. buna göre bir Türk gazetecinin Amman üzerinden Bağdat'a gitmesinin ortalama bedeli 2300 olar.

Bol cepli yelek, pantolon, iç çamaşırı, bot gibi giyim ihtiyacının karşılanmasının aylık bedeli de en az 500 dolar. DHA


Irak’taki muhabirin bazı aylık harcamaları

Enformasyon bakanlığına 9.750 $.

Mihmandar ücreti 1.500 $.

Otomobil kiralama 1.500 $.

Otel 2.500 $

Malzeme stoğu 3.000 $

Haberleşme 5.500 $
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!