Güncelleme Tarihi:
HALK arasında yaygın olarak “tüpgaz” adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı), ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan bir enerji türü. Eskiden Türkiye çapında hemen hemen her evde kullanılan tüpgaz, son yıllarda doğalgaz kullanımının artmasıyla zor bir dönemden geçiyor. Tüpgazcılar, doğalgazla rekabeti sürdürmek için kimi zaman fiyatlarını düşürerek kâr oranlarından fedakârlık yapmak zorunda kalırken, tüpgaz ve dökmegaz pazarları yine de son yıllarda daralma trendi gösteriyor. İşte bir sektör temsilcisi ile bu rakamlar üzerinden sohbet ederken, bu rekabetin aslında Rekabet Kurumu’na kadar intikal ettiğini öğrendik. Birkaç yıl önce gerçekleşen olayda, LPG satışı yapan firmalar, “Dağıtım şirketleri, doğalgazın ucuz olduğunu anlatmak için tüpgaz kıyaslaması yaparak imajımızı zedeliyorlar” şikâyetiyle Rekabet Kurumu’na başvurdu.
Doğalgazın yaygınlaşması ile tüpgaz ve dökmegazın pazar payı küçülürken, tüpgaz-doğalgaz rekabeti rakamlara da yansıyor. EPDK sektör raporlarına göre, 2006 yılında yaklaşık 1.5 milyon ton olan yıllık tüp gaz satışları, 2012 yılında 889 bine düştü. Öte yandan sektör derneklerinin hesaplamalarına göre, 2006 ila 2012 arası yaklaşık 3 milyon konut doğalgaza geçti. Doğalgaz dağıtım şirketleri, pey der pey özel sektöre devredilirken, bu şirketler yeni abone kazanabilmek için yoğun bir şekilde kampanyalar düzenledi. Bu kampanyalarda tüpgaz ile doğalgaz arasındaki fiyat farkının kullanılması ise tüpgaz satışı yapan firmaları rahatsız etti. Rekabet Kurumu’na intikal ettirilen bir olay oldukça ilginç...
İMAJIMIZI ZEDELEMEYİN
Kulislere yansıyan bilgilere göre, doğalgazın ucuz olduğunu vurgulamak isteyen şirketler, bunun için doğalgaz ve tüpgaz fiyatlarını kıyaslama yöntemine başvurdu. Ancak bu tip kıyaslamaların tüpgazın imajını zedelediğini savunan LPG’ciler, Rekabet Kurumu’nun kapısını çalarak, konuya el atmasını istedi. LPG şirketleri, doğalgaz dağıtımı yapan şirket yöneticilerine ise “Doğalgazın ucuz bir yakıt olduğunu vurgulayabilirsiniz ama tüp kıyaslaması kullanmayın. Tüpün fiyatını kullanarak, aleyhimizde propaganda yapmış oluyorsunuz” uyarısı yaptı. Rekabet Kurumu’nun bunun üzerine doğalgaz şirketlerinden sözü geçen rakamları istediğini öğrendik fakat konuyla ilgili nasıl bir karar aldığını bilmiyoruz. Yine de doğalgaz dağıtımı yapan şirketler artık tüp kıyaslaması yapmadıklarını söylüyor. Bir şirket temsilcisi, doğalgazın daha ucuz olduğunu bir şekilde anlatmaları gerektiğini dile getirirken, “Yasal olarak tüp ile doğalgazı kıyaslamanın önünde bir engel yok ama centilmenlik gereği artık tüpü kullanmıyoruz” diyor.
Otogaz kurtarıyor
TÜRKİYE’de doğalgaz kullanımının yaygınlaşması tüpgaz ve dökmegaz pazarlarında daralmaya yol açsa da, otogazın genel tüketim içindeki payını istikrarlı bir biçimde artırması nedeniyle LPG pazarı, yıllık ortalama yüzde 1-2 oranında büyüyerek enerji sektöründeki konumunu koruyor.
Rekabet Kurumu’na giden yıllık rakamlar
YILLIK YAKIT TÜKETİMİ
DOĞALGAZ KÖMÜR+TÜPGAZ
ISINMA 833 m3 913 TL 1,9 Ton Kömür 1.697 TL
MUTFAK ve BANYO 192 m3 210 TL 14 Adet Tüpgaz 1.078 TL
TOPLAM 1.115 TL 2.747 TL
*Değerler 100 metrekareli yalıtımlı bir daire için yaklaşık rakamlardır.
*Tablodaki kömür fiyatında piyasadaki torba portakal linyit kömürü ortalama fiyatı esas alınmıştır.
*Tablodaki tüpgaz fiyatında, 12 kilogramlık ev tüpü fiyatı baz alınmıştır.
*Fiyatlar KDV dahil perakende satış fiyatlarıdır.
*Tüm fiyatlar 01.03.2014 tarihli fiyatlardır.