Gates: Dijital kapitalizm yaşam kalitesini artıracak

Güncelleme Tarihi:

Gates: Dijital kapitalizm yaşam kalitesini artıracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Microsoft'un patronu Bill Gates'in dünyadan sadece 9 gazetecinin davetli olduğu özel basın toplantısında Hürriyet de vardı. ‘‘Dijital sinir sistemiyle düşünce hızında çalışmak’’ adlı son kitabını anlatan Gates, ‘‘Dijital kapitalizm, yaşam kalitesini artıracak’’ dedi.

Hürriyet, dünyanın en zengin işadamı, Microsoft'un patronu Bill Gates'in, Londra'da düzenlediği ve dünyadan sadece 9 gazetecinin davet edildiği özel toplantıya katıldı. ‘‘Dijital sinir sistemiyle düşünce hızında çalışmak’’ adlı son kitabını anlatan Gates, ‘‘Dijital kapitalizm, yaşam kalitesini artıracak’’ dedi. Gates, Türkiye'de başta telekomünikasyon olmak üzere bazı sektörlerdeki kamu ağırlığının, Türk şirketlerinin başarısını etkilemeyeceğini savunarak, ‘‘Önemli olan kurumların kimin elinde olduğu değil, o kurumların doğru şeyler yapıp yapmadığıdır’’ değerlendirmesinde bulundu.

Bill Gates, Londra'da Royal Lancaster Hotel'de düzenlenen özel toplantıda, bir saat boyunca Avrupalı 9 gazetecinin sorularını cevaplandırdı. Gates, Hürriyet'in, ‘‘Dijital gelecekte kapitalizmin işlevi değişecek mi?’’ sorusuna verdiği cevapta, dijital kapitalizm konseptinin, şirketlerin daha etkin çalışmasını sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

MÜŞTERİ KAZANACAK

‘‘Burada en büyük kazancı müşteriler sağlayacak. Şirketler daha etkin çalıştığı zaman ellerindeki kaynakları hizmetlere ve özellikle eğitime yönlendirecekler. Sağlık harcamalarına, boş zaman aktivitelerine, çalışma zamanını azaltacak uygulamalara yönlendirecekler. Önümüzdeki 10 yılda eğitim önem kazanacak. Gelecekte, iyi işlerin çoğu iyi bir eğitim gerektirecek. Çünkü, insanların bu işleri öğrenebilmek için yeterince uzun staj süreleri olmayacak. Dolayısıyla, iş başladıklarında bu işi iyi yapıyor olmak zorundalar. Herkesin eğitimli olması ciddi bir hedef. Bir diğer konu da sağlık konusunda medikal teknolojiler gelişecek. Bütün hastalıklar için tedavi yöntemleri geliştirilecek. Yaşamın kalitesi artacak, hayat uzayacak.’’

Gates, ‘‘Türkiye'de başta telekomünikasyon olmak üzere pek çok sektör kamunun elinde. Bu durum, Türk şirketlerinin geleceğini etkileyebilir mi?’’ şeklindeki soruyu ise, ‘‘Çoğu ülkeledeki deneyimler gösterdi ki, teknolojideki ilerleme yüksek yatırım ve yeniliklere bağlı. Sözgelimi ABD'de kamunun elinde dünya çapında bir fiber kablo fabrikası var. Önemli olan patronun kim olduğu değil, ne yaptığı. Türkiye'de devlet teknolojiye yatırım yapıyorsa bunda bir sorun yok’’ şeklinde cevaplandırdı.

INTERNET'İN FAYDALARI

‘‘Küçük şirketlerin bile Internet'i kullanmaya başladıklarını görmek beni heyecanlandırıyor’’ diyen Gates, ‘‘Onlar da Internet'in inanılmaz faydalarını keşfetmiş durumdalar. Eski ve yeni şirketler arasında inanılmaz bir rekabet var. ABD'de Alan Greenspan gibi insanlar, Internet gibi araçlar sayesinde ABD ekonomisinin verimli hale geldiğini ve ABD'nin en hızlı büyüyen ekonomi olduğunu söylüyorlar. Bu konunun çok önemli olduğunu politik liderlerin de kabul etmeye başlamış olması ilginç. Sözgelimi geçenlerde Almanya'da Schröder ile görüştüm. Ve Internet'in önemli olduğunu söyledi’’ dedi.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

Son kitabını karısı Melinda ve kızı Jennifer'e ithaf eden Bill Gates, dijital dünyada kadın ve erkeğin eşit olduğunu söyledi. ABD'dedeki okullarda kız ve erkeklerin bilgisayar konusunda aynı heyecanı duyduklarını anlatan Gates, ‘‘Pek çok şey buna yardım etti. ABD'de bilgisayar kullanmak için sıraya girmek gerekmiyor. Kullanım süresinde de sınırlama yok. Bu da gençleri cesaretlendiriyor. Bunun sonucunda kadınlar ve erkekler bilgisayar teknolojilerinden eşit olarak yararlanabiliyorlar’’ şeklinde konuştu.

3 yaşındaki kızım bilgisayar hastası

Bill Gates 4 yıl önce evlendiği eşi Melinda'dan olan ve bugünlerde 3 yaşına girmeye hazırlanan kızı Jennifer'ın en sevdiği şeyin bilgisayar olduğunu söylüyor. ‘‘Dünyanın pek çok yerinde yetişkin insanlar bile bilgisayar kullanmazken, kızımla birlikte hergün bir saat bilgisayarın başındayız’’ diyen Gates, küçük Jennifer'ın bilgisayarı kontrol etmek için kullanılan ve ‘‘trackball’’ olarak adlandırılan cihazı çok sevdiğini ve gayet iyi kullandığını anlattı.

‘‘Jeniffer'ın gelecekte benim kızım olma fırsatını nasıl kullanacağını bilmiyorum’’ diyen Gates kızının geleceğinden beklediklerini, ‘‘Evladı ile ilgili her ebeveyn gibi ben de onun geleceği konusunda kaygılıyım. Onunla ilgili hayalim, yeterince şanslı olması ve iyi bir insanla evlenmesi’’ sözleriyle özetledi.

Bir sonraki adım: İnsansız şirketler

Internet ve Dijital Sinir Sistemi (DNS) gibi konseptlerin birer yaşam sanatı haline geldiğine dikkat çeken Bill Gates, Hürriyet'in, ‘‘DNS'den sonraki adım ne olacak? İnsansız şirketler mi?’’ şeklindeki sorusunu şöyle cevaplandırdı:

‘‘Internet sürekli iyileşiyor, iyileşiyor. Fakat insanlar sürekli Internet'e yeni isim takmakta ısrar ediyorlar. Üzerine radyo istasyonu, video da koysanız o hala Internet. DNS'in eskimesi için bütün gelişmeleri görmemiz lazım. İnsansız şirketlerin önümüzdeki on yıldan sonra gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bilgisayar yapan insanlar, artık bilgisayarları bir aletten daha fazlasını yapabilen cihazlar haline getirmeye çalışıyorlar. Bilgisayarlara öğrenme yeteneğini verecekler. Onlar belki insansız şirketleri tartışacaklar. Ama bunun ne zaman olacağını tahmin edemeyecekler belki.’’

Öğlen yemeği BigMac

Yeni kitabı için Londra'ya giden Bill Gates oldukça yoğun bir gün yaşadı. Sabah London Business School'da konferans veren Gates, öğlen saatlerinde ise Financial Times'ın düzenlediği özel bir toplantıya katıldı. London Business School'daki konferansın son dakikalarında, Microsoft'a halkla ilişkiler hizmeti veren Text 100 adlı firmanın çalışanları oldukça telaşlıydı. Bu telaşın sebebi ise, yarım saat sonra Financial Times'ın toplantısına katılacak olan Gates'in öğlen yemeği idi. Gates için, McDonald's'dan ısmarlanan bir BigMac menü, özel olarak ambalajlanmıştı. Text 100 çalışanları BigMac'i sıcak tutabilmek için ellerinden geleni yaptılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!