Güncelleme Tarihi:
GEÇEN yıl Garanti Bankası’nın Doğuş Grubuna ait yüzde 14.89 hissesini daha alarak yüzde 39.90 payla bankanın çoğunluk hissedarı olan İspanyol BBVA’nın CEO’su Carlos Torres Vila, Türkiye’den yeni bir banka daha alacaklarını açıkladı. BBVA’nın Garanti’de büyük ortak olmasından bu yana ilk kez konuşan Vila, “Türkiye’de Garanti’yle çok mutluyuz. Uzun vadede Türkiye bizim için çok önemli bir pazar, ekonomik potansiyeli büyük. O nedenle bulunduğumuz her pazarda olduğu gibi Türkiye’de de banka satın alma fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi. Vila, şu an için Türkiye’de satışta olan bir banka olmadığı için aktif olarak satın alma görüşmesi yürütmediklerini ancak bir fırsat olduğunda değerlendireceklerini söyledi.
GARANTİ İÇİN ANLAMLI
Geçen yıl satılan Finansbank ile ilgilendiği kamuoyuna yansıyan BBVA’nın CEO’su Vila, Türkiye’de satış müzakeresi yürüttükleri bankalarla aralarındaki gizlilik anlaşması nedeniyle isim veremediğini ancak satın alma stratejilerinin devam ettiğini vurguladı. Vila, şöyle konuştu: “Türkiye bizim için stratejik ve öncelikli bir pazar. Yeni bir pazara girerken genelde azınlık payı satın alırız. Türkiye’ye de azınlık hisse ile girdik, uzun vadeli baktık ve payımızı artırdık. Şimdi burada büyümeyi sürdürmek istiyoruz. Türkiye’de bankacılık endüstrisi çok gelişmiş. Yatırım yaptığımıza bir an bile pişman olmadık. Bir banka satın almaya daha her zaman sıcak bakıyoruz. Garanti için anlamı olan çok iyi bir fırsat olursa mutlaka alırız. Satın alma ve birleşme BBVA’nın geçmişinden gelen kültünün bir parçası. Bugünlere satın alma ve birleşmelerle gelmiş bir bankayız. Türkiye’de de bu yolla büyümek istiyoruz.”
DİJİTALDE İLHAM ALDIK
Geçmiş dönemde Garanti Bankası’nın yönetim kurulunda yer aldığını hatırlatan Vila, “Türkiye pazarını çok iyi değerlendirme imkanım oldu. Türkiye’nin bankacılıktaki teknolojik altyapısından her zaman çok etkilendim. Özellikle Garanti’nin ödeme sistemleri konusunda çok başarılı çalışmaları var. Bu alanda pek çok ürün ve hizmet fikrini Garanti’den alıp Grup’ta geliştirdik. Garanti’nin birçok ürününü birebir alıp uygulayamasak da bize ilham verdi. Bugün hala kısa süre önce BBVA’daki görevini bırakan ve kendi işini yapmaya karar veren Mehmet Sezgin’in geliştirdiği fikirlerden ilham alıyoruz. Garanti’nin başta dijital bankacılık ürünleri olmak üzere ödeme sistemlerinde bizim Gruba öncülük eden birçok ürünü mevcut” diye konuştu.
DİJİTAL MÜŞTERİNİN YARISI GARANTİ’DEN
35 ülkede 66 milyonun üzerinde müşterisi bulunan BBVA Grubu’nun dijital bankacılık müşteri sayısının ise 3.1 milyon olduğunu kaydeden Carlos Torres Vila, “Garanti Bankası’nın dijital bankacılık müşteri sayısı 1.6 milyon. Garanti bizim dijital dönüşüm stratejimizin önemli bir parçası” dedi.
TELEFON BANKANIN UZAKTAN KUMANDASI
BANKACILIK sektörünün özellikle finansal teknoloji (fintech) şirketlerinin geliştirdiği çözümlerle ciddi bir dönüşüm içinde olduğunu kaydeden Carlos Torres Vila, günümüz bankacılığını şöyle tanımladı: “Bugün negatif faizden söz ettiğimiz bir süreçteyiz. Türkiye ve Meksika gibi faaliyette olduğumuz bazı ülkelerde pozitif faizle gerçek anlama bankacılık yapabildiğimizi hissediyoruz. Sonuç olarak ana işimiz her bir müşterimizin parasını güvende tutmak ve finansal ihtiyaçlarını yönetmesine yardımcı olmak. Bugünlerde devam eden inovasyonlarla kolay ve düşük maliyetli çözümler öne çıkıyor. Eskiden bankadan yapılan fatura ödemeleri, para çekme, yara yatırma gibi temel işlemler artık şube dışında. Cebinizdeki telefonla artık her işleminizi yapıyorsunuz. Bankayla olan tüm ilişkinizde mobil cihazınız yani telefonunuz adeta bir orkestra şefi gibi. Telefon bankanın uzaktan kumandası gibi çalışıyor. Bugün müşteriler bankalarını mobil cihazlarından yönetiyor.”
2010’DA TÜRKİYE PAZARINA GİRMİŞTİ
BBVA Garanti Bankası’nın yüzde 24.89’u için 2010’da 5.8 milyar dolar ödemiş, daha sonra eski ortaklardan GE’nin bankada kalan hisselerini alarak payını yüzde 25.01’e yükseltmişti. Geçen yıl Doğur Grubu’na ait yüzde 14.89 hisseyi daha alarak bankadaki payını yüzde 39.90’a yükselten BBVA, Garanti’nin çoğunluk hissedarı konumunda.