Garanti İtalyanla söz kesti, evlilik temmuzda

Güncelleme Tarihi:

Garanti İtalyanla söz kesti, evlilik temmuzda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

Garanti Bankası, İtalyan Intesa BCI'ın ortaklığına sıcak baktığını açıkladı. Ortaklık görüşmeleri resmen başlandı. Görüşmelerin temmuz ayı sonuna kadar sonuçlanacağı belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ortaklığın pazar payının artırmada avantaj getireceğini söyledi.

Ayhan Şahenk'in vefatından sonra Doğuş Holding'in başına geçen Ferit Şahenk'in başlattığı yeniden yapılanma çerçevesinde yabancı ortaklığın gündeme geldiği Garanti Bankası, evlilik yolunda ilerliyor. İtalyan Intesa BCI SPA merkezinden yapılan açıklamada, Doğuş Grubu'nun bünyesindeki Garanti Bankası, Körfezbank ve Osmanlı Bankası'dan hisseler almak üzere görüşmeler yapıldığı açıklandı. Doğuş Grubu da görüşmeleri doğruladı. Ortaklık gerçekleştiği takdirde Intesa, Garanti Bankası'nın yüzde 35'inin yanısıra tamamı Garanti Bankası'na ait olan Osmanlı Bankası'nın da hisselerine otomatik olarak sahip olacak.

İtalya'nın en büyük, Avrupa'nın ise önde gelen bankacılık gruplarından biri olan Intesa BCI, dün bir açıklama yaparak Doğuş Grubu ile gruba ait Garanti Bankası, Körfezbank ve Osmanlı Bankası'dan hisseler almak üzere görüşmeler yapıldığını ve sonucun temmuz sonuna kadar açıklanacağını bildirdi. Açıklamada, söz konusu bankaların görüşmelere konu olan hisselerinin miktarı belirtilmedi ancak, edindiğimiz bilgilere göre Intesa, Türkiye'ye girmek için yüzde 31.51'i halka açık Garanti Bankası'nın yüzde 35'ini satın almak için teklif getirdi.

Garanti Bankası da Borsa'ya bir açıklama göndererek, taraflar arasında varılan mutabakat uyarınca görüşmelere hemen başlanacağını duyurdu.

KONSOLİDASYON BAŞLIYOR

6.6 katrilyon liralık aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin büyük 4'üncü özel bankası olan ve New York'ta yayımlanan ‘Emerging Markets Investor Dergisi tarafından ‘‘Türkiye'nin en iyi bankası’’ seçilen Garanti Bankası, anlaşma sağlanması halinde Türkiye’de bir süredir beklenen banka konsolidasyonu (birleşme) sürecini de başlatmış olacak. Bu ortaklık görüşmelerine yer veren The Financial Times da, bu doğrultuda bir yorum yaparak, haberinde şu değerlendirmeye yer verdi:

‘‘Intesa ve Garanti arasındaki anlaşma, diğer Türk bankalarının üzerinde yabancı ortaklar bulması ya da kendi aralarında birleşmeleri için baskıyı artıracaktır. Intesa, Garanti'nin yüzde 30-35 hissesini almayı düşünüyor. Garanti yönetimi pazar değerinden daha fazla bir prim yapması için uğraşacak.’’ Haberde ayrıca, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini atlatmaya çalışan Türkiye'de endüstrinin yeni anlaşmalar için olgunlaştığının altı çizildi. Ulusal Ekonomik Program'da da yer alan Türk bankacılık sektörü rehabilitasyonun Türkiye'nin ekonomik reformunun başında geldiğine dikkat çekilen haberde, ‘‘Türkiye'nin özel bankalarını elinde tutan dev 26 aile şirketi şimdiye kadar bankacılık yatırımlarından ellerini çekmek konusunda çok isteksiz davranıyordu’’ denildi.

Garanti özel sektörün 4'üncü büyük bankası

Ankara'da 1946 yılında tek şube ile faaliyete geçen ve 1983 yılında Koç Holding'ten Doğuş Holding'e geçen Garanti Bankası'nın bugün 276 şubesi ve 4 bin 200 çalışanı bulunan bir banka. Garanti, aktif büyüklüğü sıralamısında Türkiye'nin dördüncü büyük özel sektör bankası durumunda bulunuyor. Sermayesi 750 trilyon lira olan bankanın Lüksemburg ve Malta'daki şubelerinin yanı sıra 19 tane de ofisi var. Finans, sanayi ve hizmet sektördelerinde faaliyet gösteren Doğuş Grubu'na bağlı olan Garanti Bankası, Hollanda'da UGBI, Rusya'da Garanti Bank Moscow ve Türkiye'deki Osmanlı Bankası'nın tamamına sahip.

İntesa, tek başına Türk bankacılığını üçe katlıyor

Uluslararası alandaki varlığını seçici bir biçimde geliştirmeyi hedefleyen ve birkaç bankanın birleşmesiyle oluşan Banca Intesa Grubu'nun 6 trilyon 629 milyar 613 milyon 716 bin İtalyan lireti sermayesi bulunuyor. Açık adı Banca Intesa Banca Commerciale İtaliana SPA olan grubun İtalya'da 900, Güney Amerika'da 200'den fazla şubesi bulunuyor ve 46 ülkede faaliyet gösteriyor. Banka, 300 milyar dolar ile Türkiye bankacılık sektörünün üç misli aktif büyüklüğüne sahip.

Özen: Artık hem içerde hem dışarda büyüyeceğiz

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ‘‘Bankamız ile benzer şekilde, müşteri odaklı bankacılığı ilke edinmiş olan Intesa BCI gibi güçlü bir yabancı stratejik ortağın sağlayacağı avantajlar ile, hem yurt içi hem de yurt dışı finans piyasalarında lider konumumuzu pekiştirerek, pazar payımızı önemli ölçüde artırabileceğiz’’ dedi.

Özen, ‘‘Garanti Bankası'nın uluslararası piyasalardaki gücüne yeni bir boyut ekleyecek olan bu girişim, bankamızın müşterilerine, hissedarlarına, çalışanlarına ve toplumumuza sunduğu katma değeri artırma ilkesi ile tamamıyla örtüşmektedir’’ derken, ortaklık görüşmelerinin temmuz ayı sonuna kadar sonuçlanmasının planlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!