Güncelleme Tarihi:
SON dönemlerde en çok duyulan kavramlardan biri ‘Maker Hareketi’. Teknoloji ve ‘kendin yap’ kültürünün birleşmesinden oluşan bu harekette 7’den 77’te herkes, odalarına ve garajlarına kapanarak bir ihtiyacı karşılayan prototipler geliştiriyor. Bu prototipler ise düzenlenen fuarlarda sergileniyor. Maker Faire adındaki bu fuarların en büyüğü ise geçtiğimiz haftasonu ABD’nin San Francisco şehrine bağlı San Mateo’da gerçekleştirildi. Ziyaret ettiğimiz Maker Fuar’ında garajda geliştirilenler ilk kez gün yüzüne çıktı. Garajda geliştirilen droneların yarışmalarında en çılgın 3D yazıcılara, elektrik üreten uçurtmalardan robotlara kadar birçok farklı ürün fuarda yerini aldı. Hatta fuara katılan Türk genç de vardı.
İşte fuarın en çılgın icatları
TASARIM CETVELİ
MAKER Fuarı’na katılan tek Türk Ankara’dan babasıyla gelen Tuna Tümer’di. 13 yaşında olan Tümer, ‘TNA Designs’ adında bir marka ile fuarda yer aldı. Türk gencin fikri ise tasarımcılara yönelik. Geliştirilen yeni tasarımların köşelerinin bir standart oluşturması için bir cetvel tasarlayan Tümer, metal bir plaka kullandı. 15 farklı köşe çeşidine sahip olan tasarım cetveli, böylelikle birçok talebe cevap veriyor. Tümer, “Sahip olduğum 3D yazıcı ile ilk cetvel tasarımımı tasarladım. Tanesini ise 5 dolara satıyorum” dedi.
ELEKTRİK ÜRETEN UÇURTMA
Google’ın destek verdiği projelerden biri olan Makani, pervaneli bir uçurtma ve bu uçurtmanın bağlı olduğu bir direkten oluşuyor. Havada yaklaşık 41 km/s hızla uçan uçurtma, havada bir daire çiziyor ve 600 kW elektrik üretiyor. Üretilen bu elektrik ise bir kablo aracılığıyla yere iletiliyor. Makani, geleneksel rüzgar türbinlerine göre yüzde 50 daha verimli.
EV YAPIMI ELEKTRİKLİ ‘VOSVOS’
Fuarda en çok dikkat çekenlerin başında elektrikli araçlar vardı. Meraklıların tamamen kendi garajlarında geliştirdikleri bu modeller, arasında Volkswagen Beetle da vardı. Aracın kaputunun altında bataryalar ve kontrol üniteleri bulunuyor. Arka kısmında ise elektrik motoru var.
DRONE’LARDAN HIZ YARIŞI
Maker fuarında Drone Yarış Ligi (DRL) gerçekleştirildi. Meraklıların garajlarında geliştirdiği özel yapım drone modelleriyle yapılan yarışta, ışıklarla işaretlenmiş bir pist ve halkalar vardı. Amaç ise halkalardan geçerek birinci olmak. Araçların üzerinde bulunan kamera ve ekranlı gözlükler drone pilotları araçlarını kontrol etti. Kıran kırana mücadeleye yoğun ilgi vardı.
BOYA YERİNE KUM
Gijs van Bon adındaki girişimci, geçici işaretlemelerde kullanılan sprey boylara karşı bir makine geliştirdi. ‘Skryf’ adındaki makine, yazıcı mekanizması ile çalışıyor. Ancak mürekkep veya boya gibi kimyasallar yerine kum kullanıyor. Kumu ısıtarak daha sıkı olmasını sağlayan cihaz, yazı da yazabiliyor.
3D YAZICINDAN ROBOT ÜRETTİ
Tamamı mimar ve tasarımcılardan oluşan InMoov adındaki stüdyo, 3D yazıcıdan bir robot üretti. Şu anda sadece üst kısmı geliştirilen robotun tüm mekanizmaları 3D yazıcılardan çıkıyor. InMoov’un en önemli özelliği ise 3D yazıcıya sahip olan herkes tarafından ücretsiz olarak üretilebilmesi. Açık kaynak olarak geliştirilen bu robotu ve tüm mekanizmalarını inmoov.fr sitesinden kayıt olarak indirebilirsiniz.
KREPLER İÇİN 3D YAZICI
Kitlesel fonlama sitesi Kickstarter’da hayata geçen 3D krep yapma yazıcısı ‘Pancakebot’ fuarda sergilenen cihazlar arasındaydı. Isıtılan ve teflon bir yüzeye sahip olan 3D yazıcının üzerinde ise bir tüp bulunuyor. Bu tüpte yer alan krep malzemesi sıcak teflon yüzeye sıkılıyor ve pişiriliyor. Biz oradayken Eyfel Kulesi’ni yapan yazıcının satış fiyatı ise 299 dolar.
AKILLI LANGIRT MASASI
Intel’in ‘Galileo’ platformunu kullanan ‘Wind’ adındaki grup, ‘Foo Star’ adında akıllı bir langırt masası geliştirdi. Kalelerin arkasında yerleştirilen sensörlerle çalışan akıllı langırt masası, atılan golleri LED ekrana yansıtıyor. Bu ekranın üzerinde de bir skor tahtası yer alıyor.