GAP bölgesinde stratejik sektör

Güncelleme Tarihi:

GAP bölgesinde stratejik sektör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 12:50

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinin, tarımsal sanayide özellikle meyvecilikte, karayoluyla kısa sürede ulaşılabilecek komşu ülkelere yakınlığı sayesinde stratejik bir öneme sahip olduğu belirtilerek, Ortadoğu ülkelerinin 63 milyar dolarlık gıda ithalatının içinde meyve ithalatının payının 5,7 milyar doları bulduğu bildirildi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen “GAP Bölgesi Girişimi” panelinde, tamamlanacak sulama sistemleriyle birlikte 10 milyon dönüm sulanabilir araziyle, meyveciliğin kalkınmasında önemli bir potansiyele sahip GAP bölgesinden en verimli şekilde yararlanmanın yolları değerlendirildi.

HRÜ Osmanbey yerleşkesinde düzenlenen panelde açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa'da meyve üreticiliğini yaygınlaştırmak için çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda kent genelinde bu yıl 1 milyon meyve fidesi dikildiğini ve bu rakamı 2011'de 5 milyon olarak hedeflediklerini söyledi.
Bu çalışmaların çiftçi bazında çıkarılıp büyük ölçekli yapılması için sanayi desteğinin gerektiğini belirten Okutan, “Esas kurtuluşu, esas sonucu, büyük sanayicilerin bölgeye gelmesiyle gerçekleştirebileceğiz. Çünkü onların gelmesiyle tarımsal sanayi ürününe geçişe büyük katkı sağlanacak. O bakımdan MEYED'in bu toplantıyı burada yapması, bu vesileyle üyelerinin de buraya gelmesi bizim için önemli. Umarım bu toplantı sonrası güzel sonuçlar çıkar” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise bakanlık olarak çok önemsedikleri bu toplantıyı tüm birimleriyle izlediklerine işaret ederek şunları kaydetti:

“Türkiye, tarımsal ekonomik büyüklük açısından bundan 6-7 yıl önce dünyada 11. sıradayken, bugün 8. konumdadır. Türkiye, ekonomik büyüklük bakımından Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) açısından dünyada 16. sırada, meyvecilikteyse şu anda dünyada 6. sırada bulunmaktadır. Türkiye'nin toplam 24 milyon hektar tarım arazisi var, bunun yaklaşık 3 milyon hektar alanında meyvecilik yapılıyor. 12 milyon tonlardan bugün Türkiye'nin meyve üretimi 16,5 milyon tona yaklaşmış durumda ve bu yılki toplam meyve ihracatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Meyve piyasasına da baktığımızda bugün 16 milyon ton meyvemizin yaklaşık 800 bin tonu meyve suyu olarak değerlendirilmekte ve 2009 yılında Türkiye'de meyve suyu tüketimi kişi başına 11 litreyi aştı. Tarımsal ihracatımızla, meyve suyu ihracatımızla 130 milyon doları aşmış bulunuyoruz.”

Şanlıurfa ve GAP Bölgesinin, Ortadoğu ülkelerine günübirlik karayolu mesafesinde olduğunu hatırlatan Şelli, bu bölgelerde yetiştirilecek ürünlerin pazarlama açısından stratejik bir konumda olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl Ortadoğu ülkelerinin toplam gıda ithalatı 63 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ortadoğu ülkelerinin bu gıda ithalatını hangi ülkelerden yaptığına baktığımız zaman birinci sırada ABD'nin, ikinci sırada Brezilya'nın, üçüncü sırada Hindistan'ın, dördüncü sırada Türkiye'nin ve beşinci sırada Arjantin'in geldiğini görüyoruz. Ortadoğu ülkelerinin 63 milyar dolarlık gıda ithalatının içinde meyve ithalatının payı ise 5,7 milyar dolardır. Yani yanı başımızda yılda 5,7 milyar dolarlık meyve ithal eden çok değerli bir pazar var.”

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç de, meyve suyu sektörünün 1960'lı yılların başından üretime 4-5 firmayla başladığını, şu an ise sektörün 40 civarında üreten firmayla devam ettiğini belirtti.

1970'li yıllarda 6 ton olan ürün ihracatının şu anda 80 bin tona ulaştığını söyleyen Güç, “1960'lı yıllarda basit şişelemeyle başladığımız sektörde 1990'lı yıllardan sonra iftiharla söyleyebiliriz ki, dünyada gelişen teknolojinin en ilerilerini, en güvenilir olanlarını yaygın olarak kullanan bir sektör haline geldik” dedi.
Panele, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, HRÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ziya Karakılçık, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!