Galerici fiyat kırdı bayiler aradan çıktı tüketici şeffaf siparişi gördü... Pazara Tesla dengesi

Güncelleme Tarihi:

Galerici fiyat kırdı bayiler aradan çıktı tüketici şeffaf siparişi gördü... Pazara Tesla dengesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2023 07:00

Türkiye’de satışa başlayan Tesla bir haftada yaklaşık 10 bin siparişle ekim ayına kadar teslim edeceği araçların ön siparişlerini topladı. Markanın satış ve fiyat stratejisi sektörde dengeleri yerinden oynattı. Aynı aracı 3 katına satan galeri fiyat düşürmek zorunda kaldı. Bayilerden bunalan tüketici ‘10 bin TL’ kapora ile internetten araç alabildiğini gördü. Markanın Türkiye’ye rekabetçi fiyatla girmesinde ise Türk CEO Kemal Geçer’in etkisi büyük.

Haberin Devamı

TÜRKİYE otomotiv pazarı geride kalan üç haftada adeta tarihi günler yaşadı. 16 Mart 2023’te Togg’un ilk modeli T10X’i sadece internet üzerinden satışa çıkarmasıyla başlayan bu süreç, geçtiğimiz hafta Tesla’nın Model Y’yi siparişe açmasıyla devam etti. Tüketiciler kısa süre içerisinde elektrikli ve bağlantılı araçların artık hayatımızda daha çok yer edineceğini, otomobilin arada bayiler olmadan da satın alınabilecek bir ürün olduğunu ve benzinli/dizel fiyatına teknoloji dolu bir otomobil satın alabileceğini gördü.

ŞİKAYETLER ARTMIŞTI

Tüm bu gelişmeler son iki yıldaki araç bulunurluğu sorunlarından dolayı bayilerle ilgili şikâyetlerin zirve yaptığı, 100 yıllık markaların kârlı şekilde araç satmak için çok da çaba sarf etmediği bir dönemde yaşandı. Geçen yıl dünyada Çinli BYD’den sonra en çok elektrikli araç satışı yapan Tesla’nın Türkiye için uyguladığı satış ve fiyat stratejisi ise pazardaki dengeleri adeta yerinden oynattı.

Haberin Devamı

2024 SATIŞLARINA BAŞLAMAK ÜZERE

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre, elektrikli SUV Model Y’yi 1.6 milyon TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkaran Tesla, sadece bir haftada 10 bin adede yakın sipariş alarak ekim ayına kadar olan tüm siparişlerini kapattı. Hatta marka kısa bir süre sonra 2024 yılında teslim edeceği Model Y’ler için sipariş almaya başlayacak. Şirket gösterilen bu büyük talep karşısında şarj istasyonları yatırımlarını hızlandırdı ve bir an önce Bodrum’da istasyon kurmak için çalışmalar yapıyor. Ancak ‘Tesla’ markasını duyan mülk sahiplerinın piyasanın çok üzerinde fahiş fiyatlar çekmesi bu süreçleri biraz aksatıyor.

GALERİDEN GERİ VİTES

Bununla birlikte, markanın piyasaya rekabetçi fiyattan girmesiyle aynı araca iki katın üzerinde fiyat çeken galeriler fiyatlarını düşürmek zorunda kaldı. Öte yandan, Model Y’nin neredeyse benzinli/dizel bir SUV fiyatına yaklaşan fiyatı ve tüketicilerin internetten satış kolaylığını görmesiyle birlikte mevcut markaların da hem satış hem de fiyat stratejisini en azından önümüzdeki yıllar itibarıyla gözden geçireceğini tahmin etmek zor değil. Dünyada trendler bayilerin artık sadece bir teslimat ve satış sonrası hizmetler noktası olması şeklinde değişiyor. Bu noktada, Tesla ve Togg Türkiye’deki teslimat ve satış sonrası servis süreçlerini de en az sorunla yürütebilirse, tüketicilerin kafasındaki ön yargıların büyük bölümünü yıkacağa benziyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE TOGG ÖNCÜLÜK EDİYOR

OTOMOTİV sektörünüm büyük bir dönüşümden geçtiği yıllarda Togg gibi teknoloji ve yeni nesil tüketici ihtiyaçlarına yanıt veren bir markanın Türkiye’de doğması ise büyük bir şans oldu. Çünkü, Togg da dünyada Tesla’nın açtığı ve ilerlediği yolda kendine özgü teknoloji servisleriyle öne çıkmaya çalışacak. Hatırlanacağı üzere, 16 Mart 2023’te ilk modeli T10X’i sadece internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden satışa çıkaran marka, önümüzdeki yıllarda da satış için sadece bu yöntemi kullanacak.

2023 yılı için 22 bin 23 adet aracı doğrudan tüketiciyle buluşturması beklenen Togg ilk kullanıcı teslimatlarına bu haftadan itibaren başlayacak. Marka, modellerini kullanıcılarla doğrudan buluşturduğu için yerliliğin yanı sıra ilave maliyetleri de aşmış olacak. Bu arada, şirket ilk modelinin siparişi için 60 bin TL’lik kapora belirlemişti. Geçtiğimiz hafta yapılan duyuru ile çekiliş sonucu Togg sahibi olmaya hak kazanamayan tüm kullanıcıların kaporalarının hesaplara geri yatırıldığını açıkladı. 

Haberin Devamı

Galerici fiyat kırdı bayiler aradan çıktı tüketici şeffaf siparişi gördü... Pazara Tesla dengesi

TÜRK CEO MUSK’I İKNA ETTİ

TESLA, Türkiye pazarına Model Y’leri neredeyse fabrika çıkış fiyatına (yaklaşık 40 bin dolar) getirdi. Üstelik markanın pek de tercih etmediği şekilde İstanbul’da büyük bir tanıtım etkinliği gerçekleştirerek. Açıklanan ilk fiyatlar başta tüketiciler olmak üzere sektörde de büyük şaşkınlık yarattı. Tüm bu gelişmelerde ise Tesla’nın Türkiye CEO’su Kemal Geçer ve 30 kişiye yakın ekibi önemli rol oynadı. Ekip, Türkiye’deki fiyatların dengelenmesi ve yeni nesil satış yönteminin tüketicilerin faydasına olduğunu göstermek adına ısrarlı bir strateji izledi. Sonucunda Tesla, Türkiye’de büyük bir ilgiyle karşılandı. Öyle ki, bazı tüketiciler sipariş verdikten sonra İstanbul’daki mağazaya gidip Kemal Geçer’e teşekkür ettiğini sosyal medya üzerinden paylaştı.

Haberin Devamı

‘PARALEL İTHALAT’ ARAÇLARA SIM KART DESTEĞİ VERECEK

TESLA ilk araçlarını mayıs ayından itibaren İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Akasya AVM’de teslim etmeye başlayacak. Ancak, marka resmi olarak gelmeden önce de Türkiye yollarında birçok Tesla bulunuyordu. Bu araçlar ‘paralel ithalat’ yöntemiyle yurtdışından getirilmişti. Edindiğimiz bilgilere göre, kullanıcılar isterse bu araçlara da Türkiye’den SIM kart taktırabilecek. Bunun için kullanıcıların mayıs ayı itibarıyla açılacak Tesla servisinden randevu alması yeterli olacak. Bu arada şirket, bugün itibarıyla test sürüşlerini de açıyor. 21 yaşın üzerinde ve 2 yıllık ehliyeti bulunan herkes İstanbul’da Tesla araçları internetten randevu oluşturarak test edebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!