Galataport’u 5 yıl tartışıp unuttuk şimdi ‘Salıpazarı Limanı’ vitrine çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Galataport’u 5 yıl tartışıp unuttuk şimdi ‘Salıpazarı Limanı’ vitrine çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

İstanbul’un tek kruvaziyer limanı olan Salıpazarı, Galataport ihalesinden 5 yıl sonra yeniden vitrine çıkıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Salıpazarı Limanı için yeni yılın ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihaleye çıkarılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en önemli ve İstanbul’un tek kruvaziyer limanı olan Galataport’un özelleştirme süreci yeniden başlıyor. Bundan 5 yıl önce İsrailli işadamı Sami Ofer ile Türk ortağı Mehmet Kutman’ın 4.33 milyar dolarlık teklifle kazandı ancak sonrasında danıştay tarafından iptal edilen Galataport ihalesinde yeni sürecin, 2011’in ilk çeyreğinde başlayıp yıl için tamamlanması hedefleniyor.
İlk çeyrekte ilana çıkılacak
Maliye Bakanlığı gider bütçesi ve gelir bütçesi nedeniyle TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bir sunuş yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendisine bağlı Özelleştirme İdaresi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimşek, Galataport ile ilgili olarak “Türkiye’nin en önemli kruvaziyer limanı olan Salıpazarı için 2011 yılının ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeliyle ihale ilanına çıkılacak” dedi. Şimşek, devam eden diğer çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi:
Otoyol ve köprüler
Otoyol ve köprülerin özelleştirme işleminin 25 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle yapılması planlanıyor. Şeker fabrikalarını bünyesinde barındıran Türkşeker’in 25 tesisisin, 6 portföy halinde özelleştirilmesi amacıyla başlatılan sürecin devam ediyor. Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının özelleştirme çalışmaları özel kanunla yürütülüyon, yöntem konusunda çalışmalar sürüyor.
Telekom ve THY hisseleri
Halkbank, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları’na ait kamu paylarının özelleştirilmesine ilişkin işlemlere piyasa şartlarının elverişli olması ve alınacak kurul kararları doğrultusunda başlanması planlanıyor. TCDD’ye bağlı İzmir ve Derince Limanları’nın işletme hakkının özel sektöre devredilme sürecinin başlatıldı.
Elektrikte özel sektör payı
Ekim 2010 itibariyla elektrik dağıtım sektöründe özel sektörün payının yüzde 39. Buna onay ve devir süreci devam eden şirketler de eklendiğinde söz konusu pay yüzde 76’ya ulaştı. 19 gruba ayrılan 52 adet akarsu santralının, biri hariç, devirlerine ilişkin onayları alındı. Sözleşmelern imza aşamasında. Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin özelleştirilmesiyle ilgili ihale sürecinin başlatıldı.
3 dağıtımda süreç sürüyor
2010 yılının 10 aylık döneminde Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ ve Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. ile TCDD’ye ait Samsun Limanı, Tekel’e Çamaltı ve Ayvalık Tuzlaları ile TEDAŞ, Tekel, TCDD ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait bazı taşınmazların devir işlemlerinin tamamlandı. Yeşilırmak, Fırat ve Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin satış ve devir onaylarının alınmış olduğunu, sözleşmelerin imza aşamasına geldi. Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Başkent Doğalgaz A.Ş.’nin yüzde 80 hissesi ve TCDD İskenderun Limanı’nın ihalelerinin tamamlandı. Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ihale süreci devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Galataport’ adı kullanılamayacak

Haberin Devamı

YENİ yılda yapılacak olan ihalede “Salı Pazarı” adının kullanılacak olmasının nedeni, Özelleştirme İdaresi’nin bu ihaleye “Galataport Limanı” olarak çıkamayışı. ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu, daha önceki bir açıklamasında Galataport isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirilmiş olduğunu, Galataport için yeni isim arayışında olduklarını ifade etmişti. Şimşek’in yaptığı açıklamalara göre bu yeni isim “Salı Pazarı Limanı” oldu.

Beyan edilmeyen 1.1 milyar TL vergi saptandı

MEHMET Şimşek, vergi denetimlerinden son derece verimli sonuçlar aldıklarını belirterek, sadece risk analizi esaslı olarak yapılan incelemeler çerçevesinde yaklaşık 7 milyar TL’lik vergi matrahının ve bunun üzerinden hesaplanan yaklaşık 1.1 milyar TL verginin beyan dışı bırakıldığı tespit edildiğini söyledi. Şimşek, 2003 yılından 2010 yılı Eylül ayı sonuna kadar satış, kira, irtifak, ecrimisil hakkı gibi işlemler sonucunda 7 milyar TL milli emlak geliri elde edildiğini bildirdi. Şimşek, ayrıca 2011 yılında bin 500 vergi denetmen yardımcısı ve 3 bin gelir uzman yardımcısı almayı planladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Başbakan haklı, sıcak paraya önlem gerekiyor

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” şeklindeki açıklamalarına katıldığını belirtti.
Tercih kalıcı sermaye
Şimşek’e, Başbakan’ın sıcak paraya yönelik uyarıları konusunda ne tür önlemler alınabileceği soruldu. Başbakan’ın sözlerini değerlendirirken hangi bağlamda, hangi anlamda söylediğine de bakmak gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Biz ülke olarak Türkiye’nin üretim kapasitesine katkıda bulunacak, ihracatı, istihdamı destekleyecek, refah artışına katkı sağlayacak uzun vadeli ve kalıcı küresel doğrudan sermayeyi tercih ediyoruz.”
Tobin’e yanıt yok
Şimşek, “Sıcak paraya önlem nasıl olabilir ve Tobin Vergisi gündeme gelebilir mi” sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Başbakan, Lübnan’daki programında “Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!