Güncelleme Tarihi:
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Şehit Aybüke Yalçın-1 (ŞAY-1) kuyusu ile 41 API graviteli petrol keşfi yapılan ve günlük bin 250 varil üretim yapılan sahanın sınırlarının belirlenmesi amacıyla ŞAY Petrol Sahası’nda çok sayıda tespit ve üretim kuyusunun lokasyon belirleme çalışmalarını tamamladı. Yetkililer, TPAO’nun hedefinin sahadan günlük 100 bin varil üretime ulaşarak Türkiye’nin toplam üretimini yalnızca bu sahanın katkısıyla 2 katından daha fazla artırmak olduğunu belirterek, TPAO’nun yüzde 100 sahibi olduğu bu sahalarda 2023 yılının ikinci yarısında yeni keşif amaçlı kuyuların sondajınının da yapılacağını kaydettiler.
ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK KEŞİF
Mayıs ayı başında Şırnak Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğu açıklanmıştı. Petrolün keşfedildiği yeni sahaya Şehit Aybüke Yalçın’ın ismi verildi. Şırnak Gabar Bölgesinde Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusunda 2 bin 771 metre derinlikte sondaj tamamlanmış ve 41 API graviteli hafif petrol içeren rezervuar keşfiyle sonuçlanmıştı. Türkiye’de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olma özelliğindeki sahanın yerinde petrol miktarı yaklaşık 1 milyar varil olarak hesaplanmıştı. Petrol kalitesini belirleyen API gravitesi artıkça petrol fiyatlandırması da artıyor. Petrol kalitesinde en yüksek derece 42 API olarak belirtiliyor. Kalitenin dünya ortalaması 22 API olarak dile getiriliyor. Genel olarak 26 API üzerindeki her 1 API artış için 0.2 cent/varil fiyat artışı oluyor. Gabar’da bir başka sahada daha önce 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedilmişti. Buraya Şehit Esma Çevik ismi verilmişti. Şehit Esma Çevik sahasındaki keşfin 35 API (American Petroleum Institute) değerinde olduğunu ifade edilmiş, tespit edilen bu rezervin yüzde 80 kaliteli olduğu anlamına geldiği kaydedilmişti. TPAO’nun verdiği bilgiye göre Aybüke Yalçın kuyusundaki petrol 41 API düzeyinde. Normal petrolün 3 dolar/varil üzerinde bir fiyatla satılıyor.
TEMMUZ SONU TAMAMLANACAK
TPAO yetkililerinin verdiği bilgiye göre ilk kuyunun 1.5 km kuzey doğusunda olan Şehit Aybüke Yalçın-2 (ŞAY-2) kuyusunun 3 bin 150 metre son derinlikte tamamlanması planlanıyor. Kuyuda sondaj ve kuyu tamamlama çalışmalarının bu yılın temmuz ayının sonlarına doğru tamamlanması öngörülüyor. Kuyuda petrol keşfi yapılan ve ŞAY 1 kuyusunda test edilen rezervuar seksiyonlarının dışında daha derin olası rezervuar zonlarının da hidrokarbon potansiyelleri test edilecek.