Güncelleme Tarihi:
2008 krizinin ardından hazırlanan 1 trilyon dolarlık kurtarma paketinden bu yana uluslararası ekonomik dengelerin yerine oturması adına atılan en büyük adım olan 2 trilyon dolarlık ikinci kurtarma paketi ile ilgili detaylar G20 temsilcilerinin tekrar bir araya geleceği nisan ayına kadar hazır olacak.
IMF için kesin sinyal yok
Almanya, 2 trilyon dolarlık kurtarma paketinin Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz ile ilgili atılacak adımları güçlendireceğini söylerken, tüm G20 ülkeleri global ekonominin tekrar rayına oturabilmesi için özellikle IMF bütçesinin artırılmasının gerekli olduğu görüşü öne çıktı. Ancak, her ne kadar küresel pazarda yaşanan çalkantının önüne geçebilmek için nakit gereksiniminin olduğu konusundaki tartışmalar son bulsa da G20 ülkeleri henüz IMF’nin 358 milyar dolarlık bütçesinin 500-600 milyar dolara çıkarılması ile ilgili kesin bir sinyal vermedi.
Avrupa 1 trilyon dolar sağlar
Avrupa’nın uluslararası mali yardımlarda kullanmak üzere oluşturduğu havuzunu genişletecek bir dizi anlaşmanın ardından 1 trilyon dolar gibi bir finansman sağlayabileceğini belirten uzmanlar, bu sayede G20’nin toplamda 1.9 ile 2 trilyon dolarlık bir kaynak yaratabileceğinin altını çiziyorlar. Bu kaynak oluşturulursa IMF bütçesinin arttırılması mümkün olabilecek. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, IMF’nin bütçesinde artışa yansıması halinde gelişmekte olan ülke hükümetlerinin Avrupa için kaynak yaratmaktan memnuniyet duyağını söyledi.
Koruma kalkanı martta
Avrupa liderlerinin bu hafta Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkeler için mart ayında uygulamaya konulması beklenen koruma kalkanı için bir araya geleceğini vurgulayan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, şunları anlattı: “AB liderlerinin üstlerine düşen görevleri yerine getirerek bu kalkanı mart ayı içerisinde oluşturacaklarına kesin gözüyle bakıyorum. Ancak mart ayının 1 Mart’tan 31 Mart’a kadar sürdüğünü hatırlatmakta fayda var. Bu süre içerisinde tasarı tekrar tekrar gözden geçirilecektir. Gelişmelerin ışığında Avrupa’nın kurduğu mali yardım mekanizmasının yeterli olup olmadığı gene mart ayında belli olacak.”
Alınan kararlar iyi ama uygulama önemli
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı için bulunduğu Meksika’da Avrupa’daki borç krizi konusunda uyarılarda bulundu. Babacan, Cannes zirvesinden bu yana, ABD ekonomi-sinden güçlü rakamlar, mali sıkılaştırma, Yunanistan konusundaki anlaşma, AB Merkez Bankası ve FED’in yeni önlemleri ve açıklamaları gibi güzel haberler geldiğini söyledi. “Bu nedenle Avrupalı meslektaşlarımı ve bunlara katkısı olan herkesi kutlamak istiyorum” diyen Babacan, ancak hala dikkat edilmesi gereken birkaç nokta olduğunun altını çizdi. Babacan, “Programın güçlü uygğulanması, Yunanistan’ın rekabet gücünü geri kazanabilmesi için çok önemli” dedi.